ВПЛИВ ГЛУТАМАТІНДУКОВАНОГО ОЖИРІННЯ НА МЕТАБОЛІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ПЕЧІНКИ ТА КОРЕКЦІЯ МУЛЬТИПРОБІОТИКОМ АБО НАНОКРИСТАЛІЧНИМ ДІОКСИДОМ ЦЕРІЮ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14593Ключові слова:
глутамат натрію, ожиріння, стеатогепатоз, мультипробіотик, нанокристалічний діоксид церіюАнотація
Вступ. На cьогодні немає однонаправленого формулювання щодо механізмів патогенезу стеатогепатозу та його зв’язку із cупутніми патологіями, що в цілому визначає актуальніcть доcліджень. З’яcування біохімічних процеcів, що лежать в оcнові розвитку ожиріння, дозволить впровадити в медичну практику нові ефективні заcоби для корекції цього захворювання і cупутніх патологій.
Мета дослідження – оцінити корекційний вплив мультипробітика “Симбітер ацидофільний” концентрований або нанокристалічного діоксиду церію на формування стеатогепатозу, індукованого неонатальним введенням глутамату натрію.
Методи дослідження. Досліди проведено на білих нелінійних щурах-самцях. Напрямок включав дослідження механізмів розвитку стеатогепатозу у тварин протягом 16 тижнів, яким у неонатальний період вводили глутамат натрію, та дослідження структурно-функціонального стану печінки у щурів після неонатального введення глутамату натрію на тлі періодичного введення мультипробіотика або нанокристалічного діоксиду церію.
Результати й обговорення. Встановлено, що неонатальне введення глутамату натрію викликало у щурів віком 16 тижнів метаболічні зміни, які проявлялися диспропорціональним накопиченням жиру з розвитком вісцерального ожиріння без гіперфагії, дисліпідемії, стеатогепатозу. Після неонатального введення глутамату натрію у тварин порушувався ліпідний обмін, що проявлялося підвищенням концентрації триацилгліцеролів, загального холестеролу, ліпопротеїнів низької і дуже низької щільності та зниженням концентрації ліпопротеїнів високої щільності. Періодичне введення щурам мультипробіотика або нанокристалічного діоксиду церію після неонатального введення глутамату натрію суттєво нормалізувало показники ліпідного обміну.
Висновки. У щурів, яким у неонатальний період вводили глутамат натрію, періодичне застосування мультипробіотика “Симбітер ацидофільний” концентрований або нанокристалічного діоксиду церію суттєво відновлювало морфофункціональний стан печінки, зменшувало прояви оксидативного стресу і запобігало розвитку стеатогепатозу, що свідчить про антиоксидантну дію цих препаратів та можливість їх використання для профілактики стеатогепатозу.
Посилання
Filipova, O.Yu. (2010). The state of lipid peroxidation and the antioxidant defense system in patients with non-alcoholic steatosis of the liver with pathology of the biliary tract. Herald of Morphology, 16(4), 831-834.
Schuppan, D., Schattenberg, J.M. (2013). Non-alcoholic steatohepatitis: pathogenesis and novel therapeutic approaches. J. Gastroenterol. Hepatol., 28 (Suppl. 1), 68-76.
Tannapfel, A., Denk, H., Dienes, H.P., Langner, C., Schirmacher, P., Trauner, M. (2011). Histopathological diagnosis of non-alcoholic and alcoholic fatty liver disease. Virchows Arch., 458 (5), 511-523.
Tacer, F.К., Rozman, D. (2011). Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Focus on Lipoprotein and Lipid Deregulation. Journal of Lipids, 2, 1-14.
Jia, W., Rajani, C. (2018). The Influence of Gut Microbial Metabolism on the Development and Progression of Non-alcoholic Fatty Liver Disease. Adv. Exp. Med. Biol., 1061, 95-110.
Gerard, C., Vidal, H. (2019). Impact of Gut Microbiota on Host Glycemic Control. Front. Endocrinol. (Lausanne). 10, 29. DOI. 10.3389/fendo.2019.00029.
Savcheniuk, O., Kobyliak, N., Kondro, М., Virchenko, O., Falalyeyeva, T., Beregova, T. (2014). Short-term periodic consumption of multiprobiotic from childhood improves insulin sensitivity, prevents development of non-alcoholic fatty liver disease and adiposity in adult rats with glutamate-induced obesity. BMC Complementary and Alternative Medicine, 14, 247.
Nakanishi, Y., Tsuneyama, K., Fujimoto, M., Salunga, T.L. (2008). Monosodium glutamate (MSG): a villain and promoter of liver inflammation and dysplasia. J. Autoimmunity, 30(1-2), 42-50.
Kondro, M., Kobyliak, N., Virchenko, O., Falalyeyeva, T., Beregova, T., Bodnar, P. (2015). Multiprobiotic therapy from childhood prevents the development of nonalcoholic fatty liver disease in adult monosodium glutamate-induced obese rats. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 27 (4), 243-245.
Bernardis, L.L., Patterson, B.D. (1968). Correlation between “Li index” and carcass fat content in weanling and adult female rats with hypothalamic lessions. J. Endocrinol., 40, 527-528.
Fossmark, R., Qvigstad, G., Waldum, H. (2008). Gastric cancer: animal studies on the risk of hypoacidity and hypergastrinemia. World Journal of Gastroenterology, 14(11), 1646-1651.
Fabbrini, E., Sullivan, S., Klein, S. (2010). Obesity and nonalcoholic fatty liver disease: biochemical, metabolic, and clinical implications. Hepatology, 51(2), 679-689. DOI: 10.1002/hep.23280.
Tuohya, K.M., Favaa, F., Viola, R. (2014). The way to a man’s heart is through his gut microbiota – dietary pro- and prebiotics for management of cardiovascular risk. Proceedings of the Nutrition Society, 73, 172-185.
Ejtahed, H.S., Mohtadi-Nia, J., Homayouni-Rad, A., Niafar, M., Asghari-Jafarabadi, M., Mofid, V., Akbarian-Moghari, A. (2011). Effect of probiotic yogurt containing Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis on lipid profile in individuals with type 2 diabetes mellitus. J. Dairy Sci., 94 (7), 3288-3294.
Kawase, M., Hashimoto, H., Hosoda, M. (2000). Effect of administration of fermented milk containing whey protein concentrate to rats and healthy men on serum lipids and blood pressure. J. Dairy Sci., 83(2), 255-263.
Xiao, J.Z., Kondo, S., Takahashi, N. (2003). Effects of milk products fermented by Bifidobacterium longum on blood lipids in rats and healthy adult male volunteers. Dairy Sci., 86 (7), 2452-2461.
Martin, F.P., Wang, Y., Sprenger, N. (2008). Probiotic modulation of symbiotic gut microbial-host metabolic interactions in a humanized microbiome mouse model. Mol. Syst. Biol., 4, 157. DOI: 10.1038/msb4100190.
Wang, Y., Xu, N., Xi, A. (2009). Effect of Lactobacillus plantarum MA2 isolated from Tibet kefir on lipid metabolism and intestinal microflora of rats fed on high-cholesterol diet. Appl. Microbiol. Biotechnol., 84(2), 341-347.
Fedorak, R.N., Madsen, K.L. (2004). Probiotics and Prebiotics in Gastrointestinal Disorders. Curr. Opin. Gastroenterol., 20(2), 146-155.
Park, Y.H., Kim, J.G., Shin, Y.W., Kim, S.H., Whang, K.Y. (2007). Effect of dietary inclusion of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 on cholesterol metabolism in rats. J. Microbiol. Biotechnol., 17, 655-662.
Jeun, J., Kim, S., Cho, S.Y., Jun, H.J., Park, H.J., Seo, J.G., Chung, M.J., Lee, S.J. (2009). Hypocholesterolemic effects of Lactobacillus plantarum KCTC3928 by increased bile acid excretion in C57BL/6 mice. Nutrition, 26, 321-330.
Mathara, J.M., Schillinger, U., Guigas, C., Franz, C., Kutima, P.M,, Mbugua, S.K., Shin, H.K., Holzapfel, W.H. (2008) Functional characteristics of Lactobacillus spp. From traditional Maasai fermented milk products in Kenya. Int. J. Food Microbiol., 126, 57-64.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.