ВИВЧЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛИСТЯ КАБАЧКІВ

Автор(и)

  • O. O. Iosypenko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • V. S. Кyslychenko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • Z. І. Omelchenko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i2.11363

Ключові слова:

листя кабачків, амінокислоти, іонообмінна рідинно-колонна хроматографія, амінокислотний профіль

Анотація

Вступ. Рослини є джерелом майже 30 % амінокислот, які перебувають у вільному або зв’язаному стані. Поширеність амінокислот у рослинах та їх висока біологічна активність сприяють ефективній дії на організм як лікарської сировини, так і препаратів з неї.

Мета дослідження – вивчити якісний склад та визначити кількісний вміст амінокислот у листі кабачків трьох сортів для раціонального використання при виробництві фітопрепаратів або дієтичних добавок, передусім оздоровчого призначення.

Методи дослідження. Загальний амінокислотний склад листя кабачків визначали методом іонообмінної рідинно-колонної хроматографії.

Результати й обговорення. В усіх досліджуваних зразках сировини було виявлено по 18 амінокислот. Їх амінокислотний профіль достатньо однорідний за складом: 7 незамінних амінокислот, 3 напівзамінних та 8 замінних. Найбільший вміст суми амінокислот визначено в листі кабачків жовтоплодних (16,103 мг/100 мг), а найменший – у листі кабачків білоплодних (10,782 мг/100 мг). В усіх зразках досліджуваної сировини домінували глутамінова й аспарагінова кислоти, в значній кількості містились лейцин, аланін, лізин, аргінін, гліцин, пролін. Вміст у досліджуваній сировині суми незамінних амінокислот становив майже 1/3 від їх загальної суми (в листі кабачків білоплодних – 32,38 %, жовтоплодних – 32,71 %, зеленоплодних – 32,56 %). Серед незамінних амінокислот переважали лейцин, лізин, фенілаланін і треонін. Встановлено, що листя кабачків має достатньо високий показник амінокислотного скору за всіма незамінними амінокислотами і наближається до “ідеального” білка за вмістом валіну, лізину, лейцину та фенілаланіну. З’ясовано, що білок листя кабачків усіх досліджуваних сортів характеризується високою біологічною цінністю (61,27, 54,38 та 80,60 % відповідно).

Висновки. Методом іонообмінної рідинно-колонної хроматографії вивчено амінокислотний профіль листя кабачків трьох сортів. Встановлено, що склад амінокислот достатньо однорідний, а загальний їх вміст коливається в межах 10,782–16,103 мг/100 мг. Домінують глутамінова й аспарагінова кислоти, в значній кількості містяться лейцин, аланін, лізин, аргінін, гліцин, пролін. Результати проведених досліджень свідчать про досить високий і різноманітний вміст у листі кабачків амінокислот, які можуть поліпшувати збалансованість лікарських фітопрепаратів, дієтичних добавок на їх основі та дозволяють припустити наявність широкого спектра фармакологічної активності.

Посилання

Lysikov, Yu.A. (2012). Aminokisloty v pitanii chelo­veka [Amino acids in human nutrition]. Eksperimentalnaya i klinicheskaya gastroenterologiya – Experimental and Clinical Gastroenterology, 2, 88-105 [in Russian].

Dudenko, N.V., Pavlotska, L.F., Lazarieva, T.A., Aleksandrov, O.V., Kovalenko, V.O., Skurykhyna, L.A., & Yevlash, V.V. (2013). Nutrytsiologiya [Nutriciology]. Kharkiv: Svit Knyh [in Russian].

Pavlotska, L.F., Dudenko, N.V., & Levitin, Ye.Ya. (2011). Fiziolohiia kharchuvannia [Physiology of nutrition]. Sumy: Universytetska knyha [in Ukrainian].

(2013). Dietary protein quality evaluation in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. Rome: FAO. Retrieved from: http://www.fao.org/3/a-i3124e.pdf

Lim, T.K. (2012). Edible medicinal and non-me­dicinal plants. Vol. 2, Fruits. Switzerland: Springer International Publishing.

Iosypenko, O.O., Kyslychenko, V.S., Omelchen­ko, Z.I., & Burlaka, I.S. (2019). Fatty acid composition of vegetable marrows and zucchini leaves. Pharmacia, 66 (4), 201-207. DOI: https://doi.org/10.3897/pharmacia.66.e37893

Iosypenko, E. A., Omelchenko, Z.I., & Kislichen­ko, V. S. (2019). Aminokisloty listyev kabachkov [Amino acids of zucchini leaves]. Abstracts of Papers XIV mezhdunarodnojy nauchno-prakticheskoy konferentsii molodykh uchenykh i studentov, posvyashchonnoy “Godam razvitiya sela, turizma i narodnykh remesel (2019-2021)” Nauchnaya diskussiya: aktualnye voprosy, dostizheniya i innovatsii v medicine – Proceedings of the XIV International Scientific-practical Conference of Young Scientists and Students dedicated to “Years of development of the village, tourism and folk crafts (2019-2021)” Scientific discussion: current issues, achievements and innovations in medicine. Dushanbe, April 19, 2019, (pp. 508-509) [in Russian].

Sorochan, O.O., & Shtemenko, N.I. (2005). Metody analizu aminokyslot [Methods of amino acid analysis]. Dnipro: RVV DNU [in Ukrainian].

Volochai, V. I., & Kovalov, V. M. (2012). Vyvchennia aminokyslotnoho skladu travy halinsohy dribnokvitkovoi ta halinsohy viichastoi [Study of amino acid composition of the herb Galinsoga parviflora and Galinsoga ciliata]. Zaporozhskyy medytsynskyy zhurnal – Zaporozhye Medical Journal, 3 (72), 44-46 [in Ukrainian].

Simonyan, A.V., Salamatov, A.A., Pokrov­skaya, Yu.S., & Avanesyan, A.A. (2007). Ispolzovanie ningidrinovoy reaktsii dlya kolichestvennogo opredeleniya α-aminokislot v razlichnykh obyektakh [The use of ninhydrin reaction for the quantitative determination of α-amino acids in various objects]. Volgograd: Izdatelstvo VolGMU [in Russian].

Makhynko, V.M., Drobot, V.I., & Sokolovska, I.O. (2017). Formula etalonnoho bilka: etapy rozroblennia i suchasni normy [The reference protein formula: stages of development and modern standards]. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii – Scientific Works of the National University of Food Technologies, 23 (2), 208-216 [in Ukrainian].

Dubinina, A.A., Lenert, S.O., & Popova, T.M. (2015). Analiz aminokyslotnoho skladu ta biolohichnoi tsinnosti bilka krupy iz hrechky riznykh sortiv [Analysis of the amino acid composition and biological value of buckwheat protein of different varieties]. Tehnologicheskiy audit i rezervy proizvodstva – Technology Audit and Production Reserves, 4 (4), 55-61 [in Ukrainian].

Simakhina, H., & Naumenko, N. (2016). Vyko­rystannia bilka zelenoi masy ovochevykh kultur u kharchovykh tekhnolohiiakh [Using protein of overground part of plants in food technologies]. Tovary i rynky – Commodities and Markets, 1, 208-221 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-25

Як цитувати

Iosypenko, O. O., Кyslychenko V. S., & Omelchenko Z. І. (2020). ВИВЧЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛИСТЯ КАБАЧКІВ . Медична та клінічна хімія, (2), 72–80. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i2.11363

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ