ПОКАЗНИКИ БІЛКОВОГО І ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНІВ У БІЛИХ ЩУРІВ ПРИ ВЖИВАННІ ПИТНОЇ ВОДИ З РІЗНИМ ВМІСТОМ ІОНІВ НАТРІЮ І КАЛІЮ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1811-2471.2023.v.i3.14082Ключові слова:
питна вода, натрій, калій, білковий та вуглеводний обмін, щуриАнотація
Резюме. З питною водою в організм споживачів можуть надходити різні макро- і мікроелементи. Їх нестача або понаднормова кількість може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. До таких елементів належать іони натрію і калію, які дуже поширені у довкіллі та є одними з головних іонів питної води.
Мета – оцінити вплив питної води з різним вмістом іонів натрію і калію на білковий та вуглеводний обмін в організмі білих щурів.
Матеріал і методи. Дослідження проведено на 72 білих щурах, поділених на 6 груп по 12 особин у кожній, які відрізнялися між собою за якістю питної води. 1-а група була контрольна. Тварини 2-ї групи споживали воду з вмістом іонів Na+ в концентрації 100,0 мг/л, 3-ї групи – з іонами К+ у концентрації 10,0 мг/л, 4-ї групи – з добавкою Na+ в концентрації 100,0 мг/л і К+ 10,0 мг/л, 5-ї − відповідно Na+ 50,0 мг/л і К+ 5,0 мг/л, 6-ї – Na+ 25,0 і К+ 2,5 мг/л. На 15 та 30 добу від початку досліду за допомогою напівавтоматичного біохімічного аналізатора “Humalyzer 2000” у сироватці крові визначали рівень загального білка, сечовини, креатиніну, глюкози і піровиноградної кислоти.
Результати. Вживання питної води з іонами калію у концентрації 10,0 мг/л та іонами натрію у концентрації 100,0 мг/л, як ізольовано, так і в комбінації, викликає достовірні зміни вмісту загального білка, креатиніну, сечовини та глюкози в сироватці крові щурів як на 15-у, так і на 30-у добу експерименту. Максимально виражена гіперглікемія виникає при вживанні водно-сольового розчину з концентрацією іонів натрію 100,0 мг/л. Зменшення концентрацій обох іонів до 25,0 мг/л (натрій) і 2,5 мг/л (калій) у питній воді не викликало змін показників білкового і вуглеводного обмінів в організмі тварин.
Висновки. Питна вода з різним вмістом іонів натрію і калію негативно впливає на організм щурів, викликаючи зміни в білковому та вуглеводному обмінах. Інтенсивність змін залежала від концентрації іонів у питній воді та тривалості її вживання.
Посилання
Safranov, T.A., Grabko, N.V., Polishchuk, A.A., & Trokhymenko, H.G. (2016). Zbalansovanist mineralnoho skladu pytnykh vod yak chynnyk vplyvu na zdorovya naselennya miskykh ahlomeratsiy Pivnichno-Zakhidnoho Prychornomorya [The balance of the mineral composition of drinking water as a factor affecting the health of the population of the urban agglomerations of the North-Western Black Sea region]. Visn. Odes. derzh. ekol. univ. – Journal of Odessa State Environmental Univ., 20, 5-17 [in Ukrainian].
Mokienko, A.V. (2015). Mineralnyy sklad pytnykh i mineralnykh vod yak faktor vplyvu na zdorovya naselennya (ohlyad literatury) [Mineral composition of drinking and mineral waters as a factor affecting public health (literature review)]. Voda: hihiyena ta ekolohiya – Water: hygiene and ecology, 1-2(3), 50-60 [in Ukrainian].
Rymar, Z.I., & Gordienko, O.A. (2021). Vyznachennya pokaznykiv fiziolohichnoyi povnotsinnosti mineralnoho skladu pytnoyi vody [Determination of indicators of physiological completeness of the mineral composition of drinking water]. Materials L of the Scientific and Technical Conference of VNTU divisions. Vinnitsa [in Ukrainian].
Bernal, A., Zafra, M.A., Simón, M.J., & Mahía, J. (2023). Sodium Homeostasis, a Balance Necessary for Life. Nutrients, 15(2), 395. DOI: https://doi.org/10.3390/nu15020395
Lanham-New, S., Lambert, H., & Frassetto, L. (2012). Potassium. Advances in nutrition, 3(6), 820-821. DOI: https://doi.org/10.3945/an.112.003012
Zoroddu, M.A., Aaseth, J., Crisponi, G., Medici, S., Peana, M., & Nurchi, V. M. (2019). The essential metals for humans: a brief overview. Journal of inorganic biochemistry, 195, 120-129. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jinorgbio.2019.03.013
Derzhavni sanitarni normy ta pravyla Hihiyenichni vymohy do pytnoyi vody, pryznachenoyi dlya spozhyvannya lyudynoyu. DSanPiN [State sanitary norms and rules Hygienic requirements for drinking water intended for human consumption. DsanPiN]. Kyiv [in Ukrainian].
Tassew, Arera F. (2020). Sodium and Potassium Analysis of Drinking Water Quality Assessment and Its Health Effects in Ethiopia: A Retrospective Study. Ethiopian Public Health Institute, 4, 261-266.
European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes. Council of Europe, Strasbourg.
Moskalenko, V.M. (2009). Biostatystyka [Biostatistics]. Kyiv: Knyha plius [in Ukrainian].
Nazarenko, O.A., Sergeyeva, T.A., & Soldatkin, O.P. (2009). Kreatynin i metody yoho vyznachennya [Creatinine and methods of its determination]. Biotekhnolohiya - Biotechnology, 2(1), 107-116 [in Ukrainian].
Vašák, M., & Schnabl, J. (2016). Sodium and potassium ions in proteins and enzyme catalysis. The Alkali Metal Ions: Their Role for Life, 259-290. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-21756-7_8