ДИСБІОЗ КИШЕЧНИКА У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ ТА ХРОНІЧНИЙ НЕКАЛЬКУЛЬОЗНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ

Автор(и)

  • E. S. Sirchak ДВНЗ "УжНУ"
  • S. M. Sidey аспірант кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб ДВНЗ "УжНУ"
  • V. V. Vajs ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i2.8483

Ключові слова:

цукровий діабет 2 типу, хронічний некалькульозний холецистит, дисбіоз кишечника.

Анотація

Мета роботи – вивчити зміни кількісного і якісного складу мікрофлори товстої кишки у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу та хронічний некалькульзний холецистит (ХНХ).

Матеріал і методи. Під нашим спостереженням знаходилося 52 хворих, які перебували на стаціонарному лікуванні в гастроентерологічному та ендокринологічному відділеннях ЗОКЛ імені А. Новака м. Ужгород. Діагноз ЦП 2 типу встановлено згідно з рекомендаціями International Diabetes Federation (IDF, 2005 р.). Діагноз загострення ХНХ встановлювали згідно з клінічним протоколом МОЗ України та локальними протоколами. Усім обстеженим хворим на ЦД 2 типу та ХНХ виконано посів калу на дисбіоз. Ступінь дисбіозу кишечника оцінювали за класифікацією Куваєвої І. Б., Ладодо К. С. (1991 р.).

Результати. Основним клінічним проявом загострення ХНХ у обстежених хворих на ЦД ІІ типу були больовий та диспепсичний синдроми. Ниючий біль локалізувався переважно в правому підребер’ї, із характерною іррадіацією у праве плече і праву лопатку. В обстежених хворих на ЦД 2 типу також визначали прояви біліарної та кишкової диспепсії (метеоризм, чергування проносів і запорів).

У всіх обстежених хворих на ЦД 2 типу та ХНХ за результатами мікробіологічного дослідження виявили зміни у кількісному і якісному складі мікрофлори товстої кишки. При цьому в обстежених хворих на ЦД 2 типу та ХНХ встановили дисбіоз переважно ІІІ та ІІ ступенів, а саме: дисбіоз ІІІ ступеня – у 53,9 % хворих, ІІ ступеня – у 36,5 % хворих, і лише у 9,6 % пацієнтів виявлено дисбіоз І ступеня. Встановлено, що диспепсичний синдром більш виражений і частіше виявляється у хворих на ХНХ та ЦД 2 типу при дисбіозі ІІІ ступеня.

Висновки. 1. У хворих на ЦД 2 типу та ХНХ встановлено дисбіоз товстої кишки переважно ІІІ та ІІ ступенів (у 53,9 % та у 36,5 % хворих відповідно). 2. Встановлено зв’язок між вираженістю проявів диспепсичного синдрому та дисбіозу переважно ІІІ ступеня у хворих на ЦД 2 типу та ХНХ.

Біографія автора

E. S. Sirchak, ДВНЗ "УжНУ"

Професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб ДВНЗ "УжНУ"

Посилання

Fadieienko, H.D., & Chernyshov, V.A. (2011). Urazhennia hastroduodenalnoi dilianky u khvorykh na tsukrovyi diabet: kliniko-populyatsiini aspekty [Defeat of the gastroduodenal region in patients with diabetes mellitus: clinical and population aspects]. Liky Ukrainy – Medicines of Ukraine, 7 (153), 48-50 [in Ukrainian].

Stepanov, Yu.M. Novyye vozmozhnosti terapii sakharnogo diabeta i soputstvuyushchikh zabolevaniy: mezhdistsiplinarnyye aspekty [New possibilities of the­rapy of diabetes mellitus and concomitant diseases: inter­disciplinary aspects]. Po itogam nauchno-prakticheskoy kon­ferentsii “Sakharnyy diabet kak integralnaya problema vnutrenney meditsiny” – Following the Results of the Scientific and Practical Conference "Diabetes mellitus as an integral problem of internal medicine". – Retrieved from: http://www.umj.com.ua/article/89706/novye-vozmozhnosti-tera­pii-saxarnogo-diabeta-i-soputstvuyushhix-zabo­levanij-mezhdisciparnarnye-aspekty [in Russian].

Pesotskaya, L.A., Lukyanenko, A.A., & Kulkina, E.A. (2013). Osobennosti porazheniya organov pishchevareniya pri sakharnom diabete [Features of the defeat of the digestive system in diabetes mellitus]. Klinichna ta ekspery­mentalna medytsyna – Clinical and Experimental Medicine, 1, 2 (99), 149-153 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-02

Як цитувати

Sirchak, E. S., Sidey, S. M., & Vajs, V. V. (2018). ДИСБІОЗ КИШЕЧНИКА У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ ТА ХРОНІЧНИЙ НЕКАЛЬКУЛЬОЗНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (2). https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i2.8483

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження