МЕМБРАНОДЕСТРУКТИВНІ ПРОЦЕСИ У ЩУРІВ ПІСЛЯ УРАЖЕННЯ ЇХ ПІДВИЩЕНИМИ ДОЗАМИ БЕНЗОАТУ НАТРІЮ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1811-2471.2025.v.i2.15317Ключові слова:
бензоат натрію, білі щури, мембранодеструктивні процеси, цитоліз, органоспецифічні ензими, еритроцитарний індекс інтоксикаціїАнотація
РЕЗЮМЕ. До харчових продуктів часто додають харчові добавки для покращення органолептичних властивостей або ж для подовження терміну їх зберігання, для привабливішого зовнішнього вигляду. Сучасна харчова промисловість характеризується широким додаванням у продукти харчування найрізноманітніших консервантів, зокрема, для цього часто використовують Е211, або натрію бензоат, який, окрім того, використовують у фармацевтичній та косметичній галузях. Дані про вплив бензоату натрію на організм людини досить суперечливі. При перевищенні допустимої дози цей консервант може шкідливо впливати на печінку та нирки, знижувати рівень гемоглобіну, порушувати активність окисно-відновних процесів, викликати алергічні реакції.
Мета роботи – дослідити активність мембранодеструктивних процесів у печінці та еритроцитах щурів, отруєних підвищеними дозами бензоату натрію.
Матеріал і методи. Дослідження проведено на 54 білих статевозрілих нелінійних щурах-самцях з масою тіла 170–180 г, які методом випадкової вибірки були поділені на три групи, одна з яких слугувала інтактним контролем. Щури другої групи отримували бензоат натрію в дозі 10 мг/кг маси тіла. Третій групі щурів вводили бензоат натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла. Консервант щури отримували інтрагастрально щоденно у вищевказаних дозах. Дослідження проведено відповідно до Європейської конвенції про захист хребетних тварин. Виводили щурів із експерименту через 7, 14, 21 та 28 днів від початку введення натрію бензоату. Вплив консерванта на цитолітичні процеси у щурів оцінювали за такими показниками: активністю амінотрансфераз, гамма-глутамілтранспептидази, лужної фосфатази та еритроцитарним індексом інтоксикації. Отримані результати піддавали статистичній обробці за допомогою програми STATISTICA 13.
Результати. Вірогідне зростання еритроцитарного індексу інтоксикації відмічено в усі терміни експерименту при отруєнні щурів бензоатом натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла (р≤0,05). У щурів, які отримували консервант в дозі 10 мг/кг маси тіла, даний показник вірогідно підвищувався в останні два терміни (на 21 добу та 28 добу від початку експерименту).
Виявлено вірогідне підвищення активності аланінамінотрансферази та аспартаамінотрансферази в сироватці крові тварин, отруєних бензоатом натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла, у всі терміни дослідження. Максимальної величини дані показники досягли у кінці експерименту і були вищими від інтактного контролю в 1,7 раза та 2,4 раза відповідно. Зареєстровано підвищення активностей гамма-глутамілтранспептидази та лужної фосфатази в сироватці крові після ураження щурів підвищеними дозами консерванта. У печінці дослідних тварин спостерігалась зворотна тенденція щодо активності даних ензимів. Відмічено вірогідне їх зниження за використання обох доз консерванта, що може свідчити про гепатотоксичність бензоату натрію.
Висновки. Отруєння щурів бензоатом натрію у підвищених дозах (10 та 30 мг/кг маси тіла тварин) активує мембранодеструктивні процеси в їх організмі, що призводить до зміни проникності плазматичних мембран гепатоцитів та еритроцитів, на що вказує зміна активностей ораноспецифічних ензимів та еритроцитарного індексу інтоксикації.
Посилання
Kozyarin IP, Ivakhno OP. Vplyv antyalimentarnykh chynnykiv yizhi na zdorov'ya lyudyny [The influence of anti-alimentary factors of food on human health]. Collection of scientific works of the P. L. Shupyk National Academy of Sciences. 2013;22(4):467–473. Ukrainian.
Mazaraki AA, Peresichnyi MI, Kravchenko MF. Tekhnolohiya produktiv funktsional'noho pryznachennya [Technology of functional products]. Kyiv: Kyiv National Trade and Economic University; 2012. Ukrainian.
Vsya pravda o dobavkakh v kharchi. Onlayn-katalog produktov pitaniya: sayt. [The whole truth about food additives. Online food product catalog: website]. URL: http://www.goodsmatrix.ru/articles/Vsja-pravda-o-piwevyhdobavkah Russian.
Smolyar VI. Toksychni efekty kharchovykh dobavok [Toxic effects of food additives]. Problems of nutrition. 2005; 1:5–15. Ukrainian.
Morozova LP. Kharchova dobavka natriy benzoat (E211): bezpeka zastosuvannya v kharchovi promyslovosti ta vplyv na orhanizm lyudyny. Ohlyad literatury [Food additive sodium benzoate (E211): safety of use in the food industry and impact on the human body. Literature review]. Food resources. 2023;11(21):103-111. DOI: 10.31073/foodresources2023-21-10 Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2023-21-10
USP Food Chemicals Codex: FCC 7; [2010-2011] (7th ed.). Rockville, MD: The United States Pharmacopeial Convention, URL. https://books.google.com.ua/books.
Bavykina ML, Vyshnevska LI, Osolodchenko TP, Megalinsky VL. Doslidzhennya antymikrobnoyi aktyvnosti konservantiv z metoyu rozrobky vahinal'noho helyu [Research into the antimicrobial activity of preservatives with the aim of developing a vaginal gel.] Management, economics and quality assurance in pharmacy. 2016;1:8-13. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uezyaf Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.24959/uekj.16.3
Ikarashi Y, Uchino T, Nishimura T. Analysis of preservatives used in cosmetic products: salicylic acid, sodium benzoate, sodium dehydroacetate, potassium sorbate, phenoxyethanol, and parabens. Kokuritsu Iyakuhin Shokuhin Eisei Kenkyusho Hokoku. 2010;128:85-90.
Ketsa OV, Makarchuk SS, Marchenko MM. Biokhimichni markery funktsional'noho stanu hepatobiliarnoyi systemy u syrovattsi krovi shchuriv za umov vplyvu benzoatu natriyu y askorbinovoyi kysloty [Biochemical markers of the functional state of the hepatobiliary system in the blood serum of rats under the influence of sodium benzoate and ascorbic acid]. Physiological Journal. 2022;68(6):73-79. Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.15407/fz68.06.073
Piper JD, Piper PW. Benzoate and sorbate salts: a systematic review of the potential hazards of these invaluable preservatives and the expanding spectrum of clinical uses for sodium benzoate. Comp. Rev. Food Sci. Food Saf. 2017;16(5):868-80. DOI: 10.1111/1541-4337.12284 DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12284
Gross D, Tolba R. Ethics in animal-based research. Eur. Surg. Res. 2015;55(1-2):43-57. DOI: 10.1159/ 000377721. DOI: https://doi.org/10.1159/000377721
Thomas L. Alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST). In: Clinical Laboratory Diagnostics. 1st ed. Frankfurt:TH Books Verlagsgesellschaf; 1998.
Vlizlo VV, Fedoruk RS, Ratych, IB. Laboratorni metody doslidzhen' u biolohiyi, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni : dovidnyk [Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a reference book]. Lviv: SPOLOM; 2012. Ukrainian.
Togaibaev AA, Kurguzkin AV, Rykun IV. Sposib diahnostyky endohennoyi intoksykatsiyi [A method of diagnosing endogenous intoxication]. Lab. Case. 1988;9:22-24. Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-407-00543-3.50012-7
Jannot AS, Agoritsas T, Gayet-Ageron A. Citation bias favoring statistically significant studies was present in medical research. J. Clin. Epidemiol. 2013;66(3):296–301. DOI: 10.1016/j.jclinepi.2012.09.015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2012.09.015
Ketsa OV, Kapitanchuk IYu. Biokhimichni markery funktsional'noho stanu hepatobiliarnoyi systemy shchuriv za diyeyu lazernoho oprominyuvannya ta ω-3 polinenasychenykh zhyrnykh kyslot [Biochemical markers of the functional state of the hepatobiliary system of rats under the influence of laser irradiation and ω-3 polyunsaturated fatty acids]. The Animal Biology. 2021;23(4):43-48. DOI: 10.15407/animbiol23.04.043 Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.15407/animbiol23.04.043
Morozyuk AYu, Melnykivska NV, Kudrya MYa, Ustenko NМ, Kustova SP, Boyko MO. Komorbidna endokrynna patolohiya yak naslidok funktsional'no-metabolichnykh porushen' khvoroby ta yiyi korektsiya novym zasobom [Comorbid endocrine pathology as a consequence of functional and metabolic disorders of the liver and its correction with a new remedy]. Pharmacology and medical toxicology. 2023;417(5):318–327. DOI: 10.33250/17.04.318 Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.33250/17.04.318
Lykhatsky PН, Fira VD, Surman HM, Fira DB. Aktyvnist' zapal'nykh ta tsytolitychnykh protsesiv u shchuriv riznoho viku v dynamitsi urazhen' tyutyunovym dymom [Activity of inflammatory and cytolytic processes in rats of different ages in the dynamics of tobacco smoke damage]. Bulletin of Medical and Biological Research. 2021;3(9):35-41. DOI: 10.11603/bmbr.2706-6290.2021.3.12567 Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.11603/bmbr.2706-6290.2021.3.12567