ДИСБІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК

Автор(и)

  • А. В. Русин ДВНЗ «Ужгородський Національний університет» КНП «Закарпатський протипухлинний центр»
  • Н. В. Бедей ДВНЗ «Ужгородський Національний університет»
  • О. П. Солодовнік ДВНЗ «Ужгородський Національний університет» КНП «Закарпатський протипухлинний центр»

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2022.v.i2.13142

Ключові слова:

колоректальний рак, дисбіоз товстої кишки, інтоксикація

Анотація

РЕЗЮМЕ. У статті представлено висновки бактеріологічних досліджень калу товстої кишки у хворих на колоректальний рак, які виконували на базі КНП “Закарпатський протипухлинний центр”. Майже у всіх пацієнтів виявили зміни кишкової мікробіоти. Формування дисбіозу товстої кишки у хворих на КРР можна пояснити зривом адаптаційних, захисних, компенсаторних механізмів, при якому макроорганізм не встигає виробляти ефективні захисні механізми від токсичних субстратів, у результаті чого виникають дисбіотичні порушення кишечника різного ступеня тяжкості. Цей факт погіршує перебіг основного захворювання та якість життя пацієнтів. Зміни кількісного та якісного складу мікрофлори товстої кишки вимагають корекції: збільшення кількості біфідо- та лактобактерій та зменшення кількості умовно-патогенних бактерій, тому кожен пацієнт повинен мати індивідуальну схему лікування дисбіотичних явищ у кишечнику.

Мета – оцінити кількісний та якісний стан мікрофлори товстої кишки. Вивчити зміни показників ступенів дисбіозу товстої кишки у хворих на КРР в різних стадіях пухлинного процесу.

Матеріал і методи. Обстежено 75 пацієнтів з верифікованим діагнозом КРР, які перебували на лікуванні у комунальному некомерційному підприємстві «Закарпатський протипухлинний центр» за період 2018–2021 рр. За стадіями патологічного процесу пацієнти були поділені наступним чином: у 6 пацієнтів була І стадія, у 14 пацієнтів – ІІ стадія, у 34 – III стадія, у 21 – IV стадія пухлинного процесу. У всіх випадках діагноз був верифікований за допомогою бактеріологічного дослідження калу.

Результати. Обстежено 75 пацієнтів з діагнозом КРР, з яких дисбіоз товстої кишки виявили у 72 хворих. У більшості хворих на КРР виявлено стійкі патологічні зсуви мікроекології товстої кишки, які характеризувалися зміною загальної кількості типових кишкових паличок, появою гемолітичних кишкових паличок, дефіцитом основних представників мікробного пейзажу – біфідобактерій та лактобактерій, збільшенням кількості гнилісних та грибкових бактерій. У таких пацієнтів часто відмічається пригнічення всіх показників імунітету. Як відомо, існує тісний зв’язок між станом імунітету та кандидозом. Кандидоз може бути як наслідком, так і причиною імунної недостатності, що сприяє генералізації кандидозної інфекції. Наведені вище дані дають підставу стверджувати, що застосування імунокоректорів, як і антифунгінальних засобів, є обов’язковим у корекції дисбіотичних порушень у даної категорії пацієнтів. Саме тому, на нашу думку, не важливо, що з них було першим – дисбіотичні зміни товстої кишки чи пухлинна інтоксикація, є необхідність корекції дисбіозу товстої кишки.

Висновки. Для підвищення ефективності лікування хворих на КРР є сенс у проведенні бактеріологічного аналізу калу та корекції дисбіозу мікробними комплексами, при цьому до кожного пацієнта має бути індивідуальний підхід.

Посилання

Radhakrishnan, Shiva T. (2021). The Association Between the Gut Microdbota and Medical Therapies in Inflammatory Bowel Disease. Aliment. Pharmacol. Ther., 55(1), 26-48.

Helmink, B.A., & Khan, M.A. (2019). The microbiome, cancer and cancer theraphy / Nat. Med., 25, 377-388.

Skrypenko, O.H., Shelyhina, Yu.A., & Achkasova, S.I. (2020). Metastatycheskyi kolorektalnyi rak: rukovodstvo dlia vrachei – Metastatic colorectal cancer: a guide for physicians. Moscow: Delta Plius [in Russian].

Bondarenko, V.M., & Matsulevych, T.V. (2007). Disbakterioz kishechnika kak kliniko-laboratornyi sindrom: sovremennoie sostoianiye problemy – Intestinal dysbacteriosis as a clinical and laboratory syndrome: the current state of the problem. Moscow: HEOTAR–Media [in Russian].

Abraham, D. & Halli, D. L. Klinichna onkolohiia: posibnyk Betezdy: 5 vydannia – Clinical Oncology: The Bethesda Manual 5th ed. Kyiv. VSV «Medytsyna» [in Ukrainian].

Serhyenko E.Y., Zviahyntseva T.D. Dysbakteryoz kyshechnyka.– Intestinal dysbacteriosis. In: Liky Ukrainy – Medicines of Ukraine. Kyiv: TOV «Mediks Hrup» [ in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-29

Як цитувати

Русин, А. В., Бедей, Н. В., & Солодовнік, О. П. (2022). ДИСБІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (2), 124–128. https://doi.org/10.11603/1811-2471.2022.v.i2.13142

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження