АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ДІАГНОСТИКИ І ВЕДЕННЯ АМБУЛАТОРНОГО ПАЦІЄНТА З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ (ЗА ДОСВІДОМ ХОРВАТІЇ ТА СЛОВЕНІЇ)

Автор(и)

  • L. S. Babinets Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • Yu. Ya. Kotsaba Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2020.v.i2.11311

Ключові слова:

цукровий діабет, критерії діагностики, ведення пацієнтів, метаболічна регуляція, спосіб життя

Анотація

Через поширеність і хронічні ускладнення, що супроводжують цукровий діабет (ЦД), він є значною проблемою охорони здоров’я, а також фінансовим і організаційним тягарем для людей і держави. Вартість медичного супроводу пацієнта з ЦД 2-го типу в п’ять разів перевищує середні витрати на одного пацієнта в популяції.

Мета – проаналізувати алгоритми діагностики і ведення пацієнта з цукровим діабетом 2-го типу за євро­пейськими протоколами (Хорватії та Словенії) у цілому і на прикладі клінічної ситуації.

Обговорення. Хворі на ЦД 2-го типу потребують всебічної допомоги із дотриманням принципів догляду за пацієнтами із хронічними захворюваннями в сімейній медицині. Керуючи хворим на ЦД, сімейний лікар виконує наступні важливі завдання: запобігти виникненню ЦД за допомогою заходів пропаганди здорового способу життя; виявити осіб з високим ризиком ЦД і намагатися відтермінувати початок хвороби; виявити ЦД шляхом раннього розпізнавання пацієнта з високим ризиком його виникнення; зменшити виникнення можливих ускладнень і смертність від ЦД шляхом адекватного раціонального лікування.

Висновки. Цукровий діабет є важливою проблемою для громадського здоров’я через високий рівень захворю­ваності і все більшу поширеність. Лікування пацієнтів із діабетом – це командна робота. Вона вимагає узгодження багатьох зацікавлених сторін у системі охорони здоров’я. Сімейний лікар керує та координує догляд за пацієнтом, який, з усіма його очікуваннями, бажаннями та уявленнями про хворобу і життя з нею, є центром цього комплексу заходів. Ведення пацієнта з цукровим діабетом повинно відповідати наступним рекомендаціям: клінічна мета лікування хворих на діабет – метаболічна регуляція та профілактика хронічних ускладнень. Мета, орієнтована на пацієнта – це його якість життя і задоволеність наданою допомогою. Найважливішим є удосконалення способу життя, чого досягти найскладніше.

Посилання

Mostovyy, Yu.M. (Ed.). (2019). Suchasni klasyfikatsii ta standarty likuvannia zakhvoriuvan vnutrishnikh orhaniv. Nevidkladni stany v terapii. Analizy: normatyvni pokaznyky, traktuvannia zmin [Modern classifications and standards of treatment of diseases of internal organs. Emergencies in the­rapy. Analyzes: normative indicators, interpretation of changes]. Kyiv: Tsentr DZK [in Ukrainian].

Gorter, K.J., Wens, J., Khunti, K., Claramunt, X.C., Topsever, P., Drivsholm, T., et al. (2010). The European EUCCLID pilot study on care and complications in an unse­lected sample of people with type 2 diabetes in primary care. Prim. Care Diabetes, 4, 17-23.

Metelko, Z., Pavlic-Renar, I., Poljicanin, T., Sziro­vitza, L., & Turek, S. (2008). Prevalence of diabetes mellitus in Croatia. Diabetes Res. Clin. Pract., 81, 263-267.

Katic, M., & Svab, I. (2017). Family medicine. Medicinska naklada. Medical edition: Zagreb.

Petek, D., Svab, I., & Rotar-Pavlic, D. (2012). Slad­korna bolezen tipa 2. Druzinska medicina, 9-16, 75-90.

Vinter-Repalust, N., Petricek, G., & Katic, M. (2014). Obstacles which patients with type 2 diabetes meet while adhering to the therapeutic regimen in everyday life: Qualitative Study. Croat. Med. J., 45, 630-636.

Vrca Botica, M., & Pavlic Renar, I. (2012). Prevencija secerne bolesti ‒ razine prevencije. Secerna bolest u odraslih, 20-29.

Vrca Botica, M., & Pavlic Renar, I. (2012). Rano otkrivanje secerne bolesti tipa 2 u obiteljskoj medicini. Secerna bolest u odraslih, 30-39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-17

Як цитувати

Babinets, L. S., & Kotsaba, Y. Y. (2020). АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ДІАГНОСТИКИ І ВЕДЕННЯ АМБУЛАТОРНОГО ПАЦІЄНТА З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ (ЗА ДОСВІДОМ ХОРВАТІЇ ТА СЛОВЕНІЇ). Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (2), 59–64. https://doi.org/10.11603/1811-2471.2020.v.i2.11311

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження