СПОСІБ ЖИТТЯ ЯК ОСНОВА МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ: ПОГЛЯД НА НАШІ РЕАЛІЇ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1681-2786.2019.3.10586Ключові слова:
спосіб життя, здоровий спосіб життя, фізична активність, харчова поведінка, метаболічний синдромАнотація
Мета: показати вагомість способу життя як основи розвитку метаболічного синдрому та його важливий вплив на рівень здоров’я загалом.
Матеріали і методи. Проведено огляд та аналіз даних науково-медичної літератури та здійснено опитування (з використанням опитувальників) і обстеження 424 пацієнтів з абдомінальним ожирінням та метаболічним синдромом у лікарнях № 2 і № 3 м. Тернополя.
Результати. У статті проаналізовано дані щодо поняття «способу життя», «здорового способу життя», структури «здорового способу життя». Показано пряму залежність від способу життя людини до виникнення і прогресування захворювання на метаболічний синдром. Показано, що особи молодого віку впевнені, що будь-які навантаження, грубі порушення харчування, режиму праці, відпочинку, стрес, гіподинамія, тютюнокуріння, вживання алкоголю спроможні самостійно компенсуватися молодим віком. Люди старшого віку асоціюють свій вік із фізичним спокоєм, низькою поведінкою харчування та як наслідок, проблемами зі здоров’ям. Показано вплив всіх цих чинників на виникнення захворювання, прогресування ускладнень, зниження якості життя.
Висновки. Проведений аналіз літератури та досліджень показав, що роль людей у підтримці та зміцненні власного здоров’я зведена до мінімуму. У більшості випадків сформована необґрунтована впевненість у тому, що здоров’я гарантоване – молодим віком, та зруйноване й потребує медикаментів – у старшому віці. Результати доводять актуальність вивчення способу життя пацієнта з ознаками метаболічного синдрому, в аспекті корекції поведінки харчування, зміни рухового режиму, боротьби зі шкідливими звичками та здорового психологічного стану пацієнта.
Посилання
Apanasenko, G.L. (2016). Ostanovit epidemiyu khronicheskikh neinfektsionnykh zabolevaniy [Stop the epidemic of chronic noncommunicable diseases]. Valeologiya – Valeology, 1, 16-22 [in Russian].
Aravitskaya, M. (2015). Osoblyvosti styliu zhyttia khvorykh na ozhyrinnia I-III stupenia [Features of life style of patients with obesity I-III degree]. Moloda sportyvna nauka Ukrainy – Young Sports Science of Ukraine, 3, 6-10 [in Ukrainian].
Biduchak, A.S. (2013). Otsinka poinformovanosti naselennia z pytan profilaktyky khronichnykh neinfektsiynykh zakhvoriuvan ta zdorovoho sposobu zhyttia [Assessment of population awareness on prevention of chronic noncommunicable diseases and healthy lifestyle]. Bukovynskyi medychnyi visnyk – Bukovyna Medical Bulletin, 17 (4), 206-209 [in Ukrainian].
Boiko, Yu. (2014). Naukovyi analiz katehorii "zdorovia" ta "zdorovyi sposib zhyttia" z pozytsii pedahohichnoi aksiolohii [Scientific analysis of the categories of "health" and "healthy lifestyle" from the standpoint of pedagogical axiology]. Psykholoho-pedahohichni problemy silʹskoi shkoly – Psychological and Pedagogical Problems of Rural Schools, 50, 63-71 [in Ukrainian].
Vashchuk, L. (2015). Riven fizychnoi aktyvnosti divchat starshoho shkilnoho viku [Physical activity level of older school-age girls]. Fizychne vykhovannia, sport i kultura zdorovia u suchasnomu suspilstvi – Physical Education, Sports and Health Culture in Modern Society, 3 (31), 120-126 [in Ukrainian].
Halushko, N.A. (2018). Evoliutsiia systemy kharchuvannia naselennia nezalezhnoi Ukrainy [Evolution of the nutrition system of the population of independent Ukraine]. Suchasni problemy toksykolohii, kharchovoi ta khimichnoi bezpeky – Modern Problems of Toxicology, Food and Chemical Safety, 2-3, 107-117 [in Ukrainian].
Gendeleka, G.F. & Gendeleka, A.N. (2012). Uvelicheniye dvigatelnoy aktivnosti kak neotyemlemyy komponent profilaktiki i lecheniya ozhireniya [Increase in motor activity as an integral component of the prevention and treatment of obesity]. Mízhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal – International Endocrinology Journal, 1, 62-66 [in Ukrainian].
(2009). Globalnaya strategiya VOZ po pitaniyu, fizicheskoy aktivnosti i zdorovyu: Rukovodstvo dlya stran po monitoringu i otsenke osushchestvleniya [WHO global strategy on diet, physical activity and health: a framework to monitor and evaluate implementation]. Retrieved from: https://www.who.int/dietphysicalactivity/M&E-Russian-2009.pdf?ua [in Russian].
Holod, N.R. (2016). Khronichni neinfektsiiyni zakhvoriuvannia yak vyznachnyi faktor znyzhennia rivnia zdorovia ukrainskoi natsii [Chronic noncommunicable diseases as a determinant of the declining health of the Ukrainian nation]. Visnyk Chernihivskoho natsionalnoho pedahohichnoho universytetu. Seriia: Pedahohichni nauky. Fizychne vykhovannia ta sport – Bulletin of the Chernihiv National Pedagogical University. Series: Pedagogical Sciences. Physical Education and Sports, 139 (2), 35-39 [in Ukrainian].
Dub, M. & Meleha, K. (2012). Suchasni pidkhody do fizychnoi reabilitatsii osib z nadlyshkovoiu masoiu tila ta ozhyrinniam v umovakh navchannia u VUZi [Modern approaches to the physical rehabilitation of overweight and obese individuals in the conditions of study at the university]. Moloda sportyvna nauka Ukrainy – Young Sports Science of Ukraine, 3, 87-94 [in Ukrainian].
Yehorov, B., & Mardar, M. (2011). Formuvannia kharchovykh ratsioniv naselennia [Formation of food rations of the population]. Tovary i rynky – Goods and Markets, 1, 140-147 [in Ukrainian].
Yelnikova, M. (2014). Fizychna reabilitatsiia pry metabolichnomu syndromi: vid teorii do praktychnoi realizatsii [Physical rehabilitation in metabolic syndrome: from theory to practical implementation]. Moloda sportyvna nauka Ukrainy – Young Sports Science of Ukraine, 3, 76-80 [in Ukrainian].
Karpenko, P.O., Fedorova, D.V., & Bykova, T.L. (2016). Alimentarnyi chynnyk u kompleksnomu likuvanni khvorykh pry metabolichnomu syndromi [Alimentary factor in the complex treatment of patients with metabolic syndrome]. Problemy stareniya i dolgoletiya – Problems of Aging and Longevity, 1, 105-113 [in Ukrainian].
Korilchuk, N.I., & Korilchuk, B.T. (2018). Kliniko-patohenetychni osoblyvosti metabolichnoho syndromu v zahalnii likarskii praktytsi [Clinical and pathogenetic features of metabolic syndrome in general medical practice]. Zdobutky klinichnoi i eksperymentalnoi medytsyny – Achievements of Clinical and Experimental Medicine, 2(34), 8-15 [in Ukrainian].
Korchynskyi, V.S. (2014). Efektyvnist fizychnoi reabilitatsii pry metabolichnomu syndromi [The effectiveness of physical rehabilitation in metabolic syndrome]. Biomedical and Biosocial Anthropology, 23, 200-203 [in Ukrainian].
Kucherenko, Ye.V. (2015). Spozhyvannia ta dokhody domohospodarstv Ukrainy: struktura, dynamika ta vplyv na sotsialno-ekonomichnyi rozvytok [Household consumption and income in Ukraine: structure, dynamics and impact on socio-economic development]. Ekonomichnyi prostir – Economic Space, 104, 102-109 [in Ukrainian].
Lynnyk S.O. (2013). Napriamy reformuvannia vitchyznianoi haluzi okhorony zdorovia v konteksti realizatsii zavdan stratehii VOOZ "Zdorovia – 2020" [Directions for reforming the national healthcare sector in the context of the implementation of the WHO 2020 Health Strategy objectives]. Visnyk Chernihivskoho derzhavnoho tekhnichnoho universytetu – Bulletin of the Chernihiv State Technical University, 1, 342-348 [in Ukrainian].
Kravets, Ye.B., Samoylova, Yu.G., Matyusheva, N.B., Bulanova, A.A., Dorokhova, V.V., & Yadmaa O. (2008). Metabolicheskiy sindrom v obshchevrachebnoy praktike [Metabolic syndrome in general practice]. Byulleten sibirskoy meditsiny – Bulletin of Siberian Medicine, 1, 80-86 [in Russian].
Nesterova, S.Yu. (2014). Valeolohiia i osnovy medychnykh znan: teksty lektsii [Valeology and the basics of medical knowledge: lecture texts]. Vinnytsia: VDPU [in Ukrainian].
Vakulenko, L.O., Mysula, I.R., Levytska, L.V., Prylutska, H.V., & Vakulenko, D.V. (2016). Osnovy medychnoi ta sotsialnoi reabilitatsii v medsestrynstvi [Fundamentals of medical and social rehabilitation in nursing]. Vakulenko, L.O. (Ed.). Ternopil: TDMU [in Ukrainian].
Barna, O.M., Alifer, O.O., Novytska, A.M., Korost, Ya.V. (2015). Otsinka yakosti zhyttia u patsiientiv z khronichnymy neinfektsiinymy zakhvoriuvanniamy [Assessment of quality of life in patients with chronic noncommunicable diseases]. Liky Ukrainy – Medicines of Ukraine, 4 (25), 9-12 [in Ukrainian].
(2017). Pro zatverdzhennia norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh i enerhii. Nakaz MOZ Ukrainy №1073, vid 03.09.2017 [On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy. Order of the Ministry of Health of Ukraine №1073, from 03.09.2017]. zakon2.rada.gov.ua Retrieved from: https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17/page [in Ukrainian].
(2017). Rekomendatsii shchodo zdorovoho kharchuvannia doroslykh [Adult Healthy Nutrition Guidelines]: zatverdzheno v.o. ministra U.Suprun. – Approved Minister of the Republic of Ukraine Suprun Retrieved from: http://moz.gov.ua/uploads/ckeditor/документи/01122017_Basic_Recommendations-1.pdf. [in Ukrainian].
Simakhina, G.O. & Naumenko, N.V. (2016). Kharchuvannia yak osnovnyi chynnyk zberezhennia stanu zdorovia naselennia [Nutrition as a main factor in maintaining the state of health of the population]. Problemy stareniya i dolgoletiya – Problems of Aging and Longevity, 2, 204-214 [in Ukrainian].
Smolyar, V.I. (2012). Stan faktychnoho kharchuvannia naselennia nezalezhnoi Ukrainy [State of actual nutrition of the population of independent Ukraine]. Problemy kharchuvannia – Problems of Nutrition, 1-2, 5-9 [in Ukrainian].
Sokovnya-Semenova, I.I. (2000). Osnovy zdorovogo obraza zhizni i pervaya meditsinskaya pomoshch [The basics of a healthy lifestyle and first aid]. Moscow: Akademiya [in Russian].
Tykhonova, N.O. (2016). Balans vyrobnytstva ta spozhyvannia ovochevoi produktsii Ukrainy [Balance of production and consumption of vegetable products of Ukraine]. Ekonomichna teoriia ta istoriia ekonomichnoi dumky – Economic Theory and History of Economic Thought, 11, 28-31 [in Ukrainian].
Traykovskaya, A., Dmitrov, T., & Ivanov, Ye. (2016). Zdorovoye pitaniye kak pervyy shag v profilaktike metabolicheskogo sindroma [Healthy nutrition as the first step in the prevention of metabolic syndrome]. VII Mezhdunarodnaya nauchno-prakticheskaya konferentsiya "Sostoyaniye zdorovya: meditsinskiye, sotsialnyye i psikhologo-pedagogicheskiye aspekty" – VII International Scientific and Practical Conference "Health Status: Medical, Social, Psychological and Pedagogical Aspects", (pp. 188-196) Chita [in Russian].
Tribrat, T.A., Shut, S.V., & Sakevich, V.D. (2017). Metabolichnyi syndrom i zdorovyi obraz zhyttia [Metabolic syndrome and healthy lifestyle]. Visnyk problem biolohii i medytsyny – Bulletin of Problems of Biology and Medicine, 2 (136), 30-33 [in Ukrainian].
Fedko, O. (2009). Zdorovyi sposib zhyttia yak tsinnist: problemy formuvannia [A healthy lifestyle as a value: problems of formation]. Naukovi zapysky IPiEND im.I.F.Kurasa NAN Ukrainy – Scientific Notes of the IFIAS Kuras Institute of NAS of Ukraine, 43, 369-379 [in Ukrainian].
Andriuchenko, T., Vakulenko, O., Volkov, V., Dziuba, N., Koliada, V., Komarova, N. (2018). Formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia [Formation of a healthy lifestyle]. Vakulenko, O. (Ed.). Kyiv: DU "Derzhavnyi instytut simeinoi ta molodizhnoi polityky" [in Ukrainian].
Sheremet, I.V. (2014). Formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia yak skladova fizychnoi kultury i sportu [Formation of a healthy lifestyle as a component of physical culture and sport]. Naukovi zapysky: seriia pedahohika – Scientific Notes: Series of Pedagogics, 2, 146-151 [in Ukrainian].
Biro, F.M., & Wien, M. (2010). Childhood obesity and adult morbidities. American Journal of Clinical Nutrition, 91 (5), 1499-1505. DOI: https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28701B
Borra, S.T., Kelly, L., Shirreffs, M.B., Neville, K., & Geiger, C.J. (2003). Developing health messages: qualitative studies with children, parents, and teachers help identify communications opportunities for healthful lifestyles and the prevention of obesity. Journal of the American Dietetic Association, 103 (6), 721-728 DOI: https://doi.org/10.1053/jada.2003.50140
Ello-Martin, J.A., Ledikwe, J.H., & Rolls, B.J. (2005). The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. The American Journal of Clinical Nutrition, 82 (1) DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.236S
Espinola-Klein, C., Gori, T., & Blankenberg, S. (2011). Inflammatory markers and cardiovascular risk in the metabolic syndrome. Front. Biosci., 16, 1663- 1674. DOI: https://doi.org/10.2741/3812
Leon, M.M., Stefanachi, E., Cobzaru, R. & Mitu F. (2013). Impact of metabolic syndrome on the development of cardiovascular disease. Rev. Med. Chi. Soc. Med. Nat. Iasi., 117 (3), 635-640.
Proietto, J., & Baur, L. (2004). Management of obesity. Med. J. Aust., 180 (9), 474-480. DOI: https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2004.tb06031.x
Reinhardt, W.C., & Brevard, P.B. (2002). Integrating the Food Guide Pyramid and Physical Activity Pyramid for positive dietary and physical activity behaviors in adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 102 (3), 96-99. DOI: https://doi.org/10.1016/S0002-8223(02)90433-5
(2010). The metabolic syndrome: Validity and utility of clinical definitions for cardiovascular disease and diabetes risk prediction. Maturitas., 65 (2), 117-121. DOI: https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2009.11.026
Wang, Y., & Beydoun, M.A. (2007). The obesity epidemic in the United States – gender, age, socioeconomic, racial/ethnic, and geographic characteristics: a systematic review and meta-regression analysis. Epidemiologic Reviews, 29 (1), 6-28. DOI: https://doi.org/10.1093/epirev/mxm007
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).