ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ

Автор(и)

  • T. L. Lenchuk ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», м.Івано-Франківськ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2017.4.8658

Ключові слова:

психологічний клімат, колектив, фактори, чинники психологічний клімат.

Анотація

Мета: дослідити психологічні особливості формування позитивного психологічного клімату в колективі, виявити психологічні особливості формування позитивного психологічного клімату та розробити практичні рекомендації щодо формування позитивного клімату в коллективі студентів-медиків.

Матеріали і методи. Для оцінювання деяких основних проявів психологічного клімату в колективі ми скористалися картою-схемою Л. Н. Лутошкина. В експерименті взяв участь 31 студент-медик.

Результати. Розглядаючи окремо показники кожного студента-медика можна в контрольній групі виявити декілька низьких результатів. У контрольній групі були такі студенти-медики, які у відповідях на питання зазначали, що, швидше за усе, перейшли б в іншу групу, і оцінювали взаємини у своїй групі гірше, ніж у більшості колективів. У експериментальній групі в основному студенти-медики набирали високі бали і у відповідях вказували, що хотіли б залишитися навчатися у своєму колективі, а також високо оцінювали взаємини між членами своєї групи.

Висновки. Соціально-психологічний клімат – це психологічний настрій в групі, який відображає характер взаємин між людьми. Сприятлива атмосфера не лише продуктивно впливає на її результати, але і перебудовує людину, формує у неї нові можливості й проявляє потенціал. У зв’язку з цим, виникає необхідність в оптимізації стилю міжособистісної взаємодії в студентів-медиків.

Посилання

Platonov, I.P. (1990). Psykholohiia kolektyvnoi diialnosti: Teoretyko- metodolohichnyi aspekt [Psychology of collective activity: Theoretical and methodological aspect ]. Lviv: vyd-vo LDU [in Ukrainian].

Lytvynov, V.N. (1969). Psykholohichnyi klimat і ekonomichni pokaznyky. Sotsialni problemy pratsi і osvity [Psychological climate and economic indicators. Social problems of labor and education]. Ryha. Materialy naukovoi konferentsii z problem psykholohii – Materials of Scientific Conference on The Problems of Psychology [in Ukrainian].

Каrpova, A.V. (2007). Psykholohiia menedzhmentu [Psychology of management ]. Moscow: Hardarika [in Ukrainian].

Subotina, L.I. (2001). Konflikty [Conflicts]. Iaroslavl: Akademiia rozvytku [in Ukrainian]

Korolchuk, M.S. (2004). Psykhofiziolohiia diialnosti [Psychophysiology of activity]. Кyiv: Elha, Nika-Tsentr [in Ukrainian].

Mazaraki, А.А., Maksymenko, S.D., Kulakivska, L.P., Kulakivskyi, Т.I. (2012). Pidpryiemnytstvo: psykholohichni, orhanizatsiini ta ekonomichni aspekty [Entrepreneurship: psychological, organizational and economic aspects]. Kyiv: Nats. torh.-ekonom. un-t [in Ukrainian]

Utlyk, E.P. (1999). Orhanizatsiini tradytsii і orhanizatsiina kultura. Aktualni pytannia upravlinnia [Organizational traditions and organizational culture. Current issues of management]. Zbirka naukovykh prats. Moscow [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-15

Як цитувати

Lenchuk, T. L. (2018). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (4). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2017.4.8658

Номер

Розділ

Підготовка медичних кадрів