ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ПІДЛІТКІВ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ЗА КРИЗОВИХ УМОВ
DOI:
https://doi.org/10.11603/2411-1597.2024.1.14512Ключові слова:
харчування, студенти, здоров’я, раціон харчування, особливості харчування підлітків, принципи раціонального харчуванняАнотація
Вступ. Харчування підлітків – надзвичайно важлива проблема сьогодення, яка формує майбутнє здоров’я і добробут нації в цілому. Правильне, раціональне, здорове харчування забезпечує нормальний ріст організму, визначає розумовий і фізичний розвиток, оптимальне функціонування всіх органів та систем, формування імунітету й адаптаційних резервів організму. Статтю присвячено основним принципам харчування студентської молоді, а саме підлітків, за сучасних кризових умов.
Мета роботи – провести аналіз харчування студентів молодших курсів комунального закладу «Мелітопольський медичний фаховий коледж» Запорізької обласної ради та пошук варіантів формування свідомого ставлення до харчування як фактора збереження здоров’я і високої працездатності.
Основна частина. Ми розробили анкету-опитувальник, за допомогою якої було опитано 60 респондентів, проведено аналіз та отримано певні результати. Проаналізувавши результати анкетування, насамперед помітили, що війна змінила життя підлітків, зокрема тим, що досить швидко сформувала нові гастрономічні звички. Було помічено розбіжності в досвіді харчування між тими, хто опинився в окупації, тими, хто перебував у зоні бойових дій, тими, хто став внутрішньо переміщеними особами, а також тими, хто емігрував чи проживав у так званих «безпечних регіонах». Так чи інакше, але в багатьох з опитаних дітей сформувалися нові харчові звички та особливості харчової поведінки. Серед респондентів було 44 (73,3 %) особи жіночої статі й 16 (26,7 %) осіб – чоловічої. За віком вони розподілилися таким чином: 15–16 років – 32 (53,3 %) дитини, 17–18 років – 28 (46,7 %) дітей. На запитання «Чи погіршилося Ваше харчування в період кризової ситуації?» 36 (60,0 %) респондентів відповіли «так», 24 (40,0 %) опитаних – «ні». На запитання «Чи хотіли би Ви покращити режим та раціон Вашого харчування?» 47 (78,3 %) підлітків відповіли «так» і лише 13 (21,7 %) – «ні».
Висновки. Правильно харчуватися важливо завжди, а особливо за кризових умов, адже організм постійно перебуває у стані стресу. Фізіологічні можливості організму підлітків не завжди можуть витримувати ті стресові ситуації, в яких вони опиняються. Тому харчування є тим чинником, який буде дозволяти справлятися з кризовою ситуацією та запобігати розвитку патологічних станів.
Посилання
Hulich, M.P. (2011). Ratsionalne kharchuvannia ta zdorovyi sposib zhyttia -osnovni chynnyky zberezhennia zdorovia naselennia [Rational diet as a component of a student’s healthy lifestyle]. Problemy starinnia i dovholittia – Problems of aging and longevity, 2, 128-132 [in Ukrainian].
Mikheenko, O.I. (2019). Osnovy ratsionalnoho ta ozdorovchoho kharchuvannia: navchalnyi posibnyk [Basics of rational nutrition: study guide]. Sumy: Universytetska knyha [in Ukrainian].
Hryhorenko, O.M. (2023). Kharchuvannia uchniv u zakladakh osvity i teoriia, metodolohiia, praktyka [Nutrition of students in educational institutions: theory, methodology, practice]. Kondor [in Ukrainian].
Kohut, U., Sikora, O., & Vdovychyn, T. (2022). Vyklyky navchannia ta vykladannia v umovakh viiny [Challenges of teaching and learning in the conditions of war]. Molod i rynok – Youth and the market, 6(204), 83-88 [in Ukrainian].
Babinets, L.S. (2022). Nutrytsiolohiia v simeinii medytsyni. Chastyna 1: Zahalni pytannia [Nutritiology in family medicine. Part 1: General questions]. Lviv: Mahnoliia [in Ukrainian].
Pavlotska, L.F., Dudenko, N.V., & Dymytriienko, L.R. (2023). Osnovy fiziolohii, hihiieny kharchuvannia ta problemy bezpeky kharchovykh produktiv [Basics of physiology, food hygiene and food safety issues]. Universytetska knyha [in Ukrainian].
Horobei, M.P. (2012). Shkidlyvyi vplyv «modnykh» diet na stan zdorovia studentiv [Harmful influence of „fashionable” diets on students’ health]. Pedahohika, psykholohiia ta medyko-biolohichni problemy fizychnoho vykhovannia i sportu – Pedagogy, psychology and medical and biological problems of physical education and sports, 1, 46-48 [in Ukrainian].
Cherevko, O.I., Dudenko, N.V., & Pavlotska, L.F. (2019). Dietychne kharchuvannia [Dietary nutrition]. Kharkiv: Svit knyh [in Ukrainian].
Husak, N., Chernobrovkina, V., Chernobrovkin, V., Maksymenko, A., Bohdanov, S., & Boiko, O. (2017). Psykhosotsialna pidtrymka v umovakh nadzvychainykh sytuatsii: pidkhid rezyliiens [Psychosocial support in emergency situations: a resilience approach]. Kyiv: Pulsary [in Ukrainian].
Tsymbaliuk, M., & Zhyhailo, N. (2022). Formuvannia stresostiikosti studentiv v umovakh viiny dlia pravovoho ta yevrointehratsiinoho protsesiv [Formation of stress resistance of students in war conditions for legal and European integration processes]. Lviv: Spetsvypusk, 128-136 [in Ukrainian].
Brych, V.V., & Dub M.M. (2018). Suchasni osoblyvosti rezhymu kharchuvannia studentskoi molodi «Ukraina. Zdorovia natsii»: materialy uchasnykiv konferentsii (Uzhhorod, 2018 r.) [Modern features of the diet of student youth “Ukraine. Health of the nation”: materials of the conference participants], 2018). Uzhhorod [in Ukrainian].
Khellaf-Covett, A., & Kidd, J. (2019). Balance Your Life: A 6-week Eating and Exercise Plan for a Calmer, Healthier You. Dorling Kindersley.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Медсестринство
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.