PECULIARITIES OF FEED BEHAVIOR OF PATIENTS WITH ALIMENTARY OBESITY AND THE ROLE OF NURSE IN ITS CORRECTION
DOI:
https://doi.org/10.11603/2411-1597.2019.1.9978Abstract
The article presents data on the nutritional style of patients with alimentary obesity I-II stage. It has been established that among the etiological factors of obesity frequent food intake, mainly in the evening, is dominated by increased carbohydrate intake and the replacement of healthy food in fastfood in combination with tobacco and alcohol use. The role of the nurse is to organize and conduct educational work on the modification of the nutrition style and on the prevention of tobacco smoking and the use of alcohol.
References
Kopelman P. G. Obesity as a medical problem / P. G. Kopelman // Nature. – 2000. – No. 404(6778). – Р. 635–643.
Luchsinger J. A. A Work in progress: The metabolic syndrome / J. A. Luchsinger // Sci. Agin. Knowl. Environ J. – 2006. – Р. 10–19.
Иващенко И. Н. Исследование механизмов терморегуляции детей и подростков с метаболическим синдромом / И. Н. Иващенко // Научный журнал КубГАУ. – 2014. – № 96 (02). – С. 1–10.
Панкрушина А. Н. Лептин: новые перспективы и подходы к коррекции ожирения / А. Н. Панкрушина, К. Ю. Толстых // Вестник ТвГУ. Серия «Биология и экология». – 2008. – Вып. 10. – С. 91–97.
Малкина-Пых И. Г. Исследование влияния индивидуально-психологических характеристик на результаты коррекции пищевого поведения и алиментарного ожирения / И. Г. Малкина-Пых // Сибирский психологический журнал. – 2008. – № 30. – С. 90–94.
Корниенко Е. А. Ожирение и кишечная микробиота: современная концепция взаимосвязи / Е. А. Корниенко, О. К. Нетребенко // Педиатрия. – 2012. – Т. 91, № 2. – С. 110–122.
Москаленко В. Ф. Формування глобальної комплексної інтегральної міжсекторальної системи профілактики – інноваційний підхід до вирішення сучасних проблем громадського здоров’я (огляд літератури та власних досліджень) / В. Ф. Москаленко // Журнал АМН України. – 2009. – Т. 15, № 3. – С. 516–542.
Formiguera X. Obesity: epidemiology and clinical aspects / Х. Formiguera, А. Cantón // Best Pract. Res. Clin. Gastroenterol. – 2004. – No. 18 (6). – Р. 1125–1146.
Рацион, питание и предупреждение хронических заболеваний. Доклад совместного консультативного совещания экспертов ВОЗ/ФАО. – 2003. – 208 с.
Аравіцька М. Особливості стилю життя хворих на ожиріння І–ІІІ ступеня / М. Аравіцька // Молода спортивна наука України. – 2015. – Т. 3. – С. 6–10.
Бондар П. М. Метаболічний синдром / П. М. Бондар // Лікування та діагностика. – 2001. – № 4. – С. 24–29.
Каминский А. В. Методы коррекции избыточной массы тела и ожирения / А. В. Каминский // Здоровье Украины. – 2005. – № 3. – С. 17–18.
Абдоминальное ожирение: клинико-социальные аспекты проблемы / В. Б. Гриневич, Е. И. Сас, Ю. А. Кравчук, О. И. Ефимов // Фарматека. – 2012. – № 16. – С. 29–34.
Dixon J. B. Assessment of obesity and its associated comorbidities / J. B. Dixon // Obesity reviews. – 2006. – Vol. 7, Suppl. 2. – P. 2.
Вчені з’ясували, чому курці багато їдять [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу : https://ukr.segodnya.ua/lifestyle/wellness/uchenye-vyyasnili-pochemu-kurilshchiki-mnogo-edyat-1128719.html.
Експерти розповіли, чи призводить вживання алкоголю до ожиріння [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу : https://www.unn.com.ua/uk/news/1743575-eksperti-rozpovili-chi-prizvodit-vzhivannya-alkogolyu-do-ozhirinnya.