Потенційний вплив особливостей дієти на процес остеоінтеграції дентальних імплантатів
DOI:
https://doi.org/10.11603/2311-9624.2021.2.12326Ключові слова:
дієта, дентальні імплантати, ретроспективний аналізАнотація
Резюме. В умовах прогресуючої тенденції щодо поширеності виконання процедури дентальної імплантації, необхідним є урахування потреби в індивідуалізації підходів до стоматологічного лікування та аналіз перспективного впливу сукупності пацієнтасоційованих факторів, що являються складовими прогнозу функціонування встановлених внутрішньокісткових опор. Одними із пацієнтасоційованих параметрів, що характеризується потенційно-значимим впливом на прогноз остеоінтеграції, залишаються особливості метаболізму та дієти, які за даними літератури, можуть бути пов’язані із відповідними змінами у структурі кісткової тканини.
Мета дослідження – проаналізувати особливості потенційного впливу параметрів харчування, дієти та специфіки метаболізму, асоційованої з ними, на процес остеоінтеграції та подальшого функціонування дентальних імплантатів за даними експериментальних, ретроспективних, клінічних та оглядових досліджень.
Матеріали і методи. Дизайн дослідження носив ретроспективний характер з проведенням аналітичного опрацювання даних, відібраних із таргетносформованої вибірки релевантних публікацій. Формування та укомплектування первинної сукупності наукових робіт, що підлягали подальшому опрацюванню згідно з принципами контент-аналізу, проводилося з використанням пошукової системи Google Scholar (https://scholar.google.com/) та бази даних PubMed (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/) із застосуванням відповідних ключових слів («dental implant», «diet», «nutrition», «vitamin», «fat intake», «protein intake») та Mesh-термінів.
Результати досліджень та їх обговорення. В якості цільових для деталізованого контент-аналізу було відібрано 20 наукових публікацій: з яких 5 представляли результати оглядів, 10 – результати експериментальних лабораторних досліджень на тваринних моделях, 2 – презентації клінічних випадків, 2 – ретроспективні дослідження, 1 – рандомізоване контрольоване дослідження. Аналіз літературних даних, що стосувалися впливу дієти на стан кісткової тканини щелеп, засвідчив доцільність реалізації моніторингу споживання їжі серед пацієнтів, які проходять стоматологічне лікування, і при цьому характеризуються наявністю різного роду місцевих та системних порушень у структурі кісткової тканини. Крім того, вчасна та адекватна корекція дієти після проведення імплантологічних та пародонтологічних втручань, а також на різних етапах подальшої реабілітації сприяє підвищенню показників інтегрального критерію якості життя стоматологічних пацієнтів.
Висновки. За даними експериментальних досліджень зміни ліпідного (перенасичення) та білкового (дефіцит) обміну спровоковані дієтою та харчуванням можна розцінювати як такі, що контрибутивно можуть негативно впливати на процес остеоінтеграції дентальних імплантатів, проте лише за умов урахування тривалості та інтенсивності експозиції провокуючих факторів та індивідуально-детермінованих параметрів метаболізму, а також при застосуванні відповідних специфічних лабораторних та інструментальних методів дослідження.
Посилання
Elani, H.W., Starr, J.R., Da Silva, J.D. & Gallucci, G.O. (2018). Trends in dental implant use in the US, 1999–2016, and projections to 2026. Journal of Dental Research., 97 (13), 1424-1430.
Maiborodin, I.V., Shevela, A.A., Toder, M.S., & Shevela, A.I. (2018). Current trends of the choice and processing of materials for dental implantation. Stomatologiia.,97 (4), 68-76.
Gaviria, L., Salcido, J.P., Guda, T., & Ong, J.L. (2014). Current trends in dental implants. Journal of the Korean Association of Oral and Maxillofacial Surgeons., 40 (2), 50-60.
Goncharuk-Khomyn, M., & Keniuk, A. (2018). Evaluation of peri-implant bone reduction levels from superimposition perspective: pilot study among Ukrainian implantology practice. Pesquisa Brasileira em Odontopediatria e Clinica Integrada., 18 (1), 3856.
Honcharuk-Khomyn, M.Yu., Keniuk, A.T.., Rusyn, V.V., Melnychuk, I.D., & Foros, A.I. (2018). Data Analysis on the Cluster Phenomenon of Dental Implants Loss. Implantolohia Parodontolohia Osteolohia – Impantology Parodontology Osteology, 2, 41-46.
Anatoliy, P., Vitaliy, R., Myroslav, G.K., & Victoria, H. (2019). Prognosis of possible implant loss after immediate placement by the laboratorial blood analysis and evaluation of intraoperatively derived bone samples. Journal of International Dental and Medical Research., 12 (1), 143-150.
Nastri, L., Moretti, A., Migliaccio, S., Paoletta, M., Annunziata, M., Liguori, S., Toro, G., Bianco, M., Cecoro, G., Guida, L., & Iolascon, G. (2020). Do Dietary Supplements and Nutraceuticals Have Effects on Dental Implant Osseointegration? A Scoping Review. Nutrients., 12(1), 268.
Montalvany-Antonucci, C.C., Zicker, M.C., Oliveira, M.C., Macari, S., Madeira, M.F., Andrade, Jr.I., Ferreira, A.V., & Silva, T.A. (2018). Diet versus jaw bones: Lessons from experimental models and potential clinical implications. Nutrition. 45, 59-67.
Keuroghlian, A., Barroso, A.D., Kirikian, G., Bezouglaia, O., Tintut, Y., Tetradis, S., Moy, P., Pirih, F., & Aghaloo, T. (2015). The effects of hyperlipidemia on implant osseointegration in the mouse femur. Journal of Oral Implantology., 41(2), 7-11.
Walters, W.H. (2009). Google Scholar search performance: Comparative recall and precision. Portal. Libraries and the Academy, 9 (1), 5-24.
Richter, R.R., & Austin, T.M. (2012). Using MeSH (medical subject headings) to enhance PubMed search strategies for evidence-based practice in physical therapy. Phys. Ther., 92 (1), 124-132.
Dündar, S., Yaman, F., Ozupek, M.F., Saybak, A., Gul, M., Asutay, F., Kirtay, M., & Ozercan, I.H. (2016). The effects of high-fat diet on implant osseointegration: an experimental study. Journal of the Korean Association of Oral and Maxillofacial Surgeons. 42 (4), 187-192.
Dundar, S., Bozoglan, A., Sahin, K., Balci, T.A., Kirtay, M., Bozoglan, M.Y., & Calisir, M. (2020). Does high fat diet effect the bone-implant connection? Bratislavske Lekarske Listy., 121(6), 450-454.
Dundar, S., Bozoglan, A., Bulmus, O., Tekin, S., Yildirim, T.T., Kirtay, M., Toy, V.E., Gul, M., & Bozoglan, M.Y. (2020). Effects of restraint stress and high-fat diet on osseointegration of titanium implants: an experimental study. Brazilian Oral Research., 34, e008.
King, S., Baptiston Tanaka, C., Ross, D., Kruzic, J.J., Levinger, I., Klineberg, I., & Brennan‐Speranza, T.C. (2020). A diet high in fat and fructose adversely affects osseointegration of titanium implants in rats. Clinical andEexperimental Dental Research., 6 (1), 107-116.
Dayer, R., Badoud, I., Rizzoli, R., & Ammann, P. (2007). Defective implant osseointegration under protein undernutrition: prevention by PTH or pamidronate. Journal of Bone and Mineral Research., 22 (10), 1526-1533.
Dayer, R., Rizzoli, R., Kaelin, A., & Ammann, P. (2006). Low protein intake is associated with impaired titanium implant osseointegration. Journal of Bone and Mineral Research., 21 (2), 258-264.
Dvorak, G., Fügl, A., Watzek, G., Tangl, S., Pokorny, P., & Gruber, R. (2012). Impact of dietary vitamin D on osseointegration in the ovariectomized rat. Clinical Oral Implants Research., 23 (11), 1308-1313.
Fretwurst, T., Grunert, S., Woelber, J.P., Nelson, K., & Semper-Hogg, W. (2016). Vitamin D deficiency in early implant failure: two case reports. International Journal of Implant Dentistry., 2(1), 1-6.
Mangano, F.G., Oskouei, S.G., Paz, A., Mangano, N., & Mangano, C. (2018). Low serum vitamin D and early dental implant failure: Is there a connection? A retrospective clinical study on 1740 implants placed in 885 patients. Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects., 12 (3), 174-182.
Javed, F., Malmstrom, H., Kellesarian, S.V., Al-Kheraif, A.A., Vohra, F., & Romanos, G.E. (2016). Efficacy of vitamin D3 supplementation on osseointegration of implants. Implant Dentistry., 25 (2), 281-287.
Li, X., Tang, L., Lin, Y.F., & Xie, G.F. (2018). Role of vitamin C in wound healing after dental implant surgery in patients treated with bone grafts and patients with chronic periodontitis. Clinical Implant Dentistry and Related Research., 20 (5), 793-798.
Baldisserotto, J., Padilha, D.M., & Amenábar, J.M. (2019). The Influence of Dietary Salt on the Osseointegration of Implants in Aging Rats. International Archives of Otorhinolaryngology., 23 (4), 427-432.
Pimentel, S.P., Casarin, R.C., Ribeiro, F.V., Cirano, F.R., Rovaris, K., Haiter Neto, F., & Casati, M.Z. (2016). Impact of micronutrients supplementation on bone repair around implants: microCT and counter-torque analysis in rats. Journal of Applied Oral Science. 24 (1), 45-51.
Beaudette, J.R., Fritz, P.C., Sullivan, P.J., Piccini, A., & Ward, W.E. (2021). Patients undergoing periodontal procedures commonly use dietary supplements: A consideration in the design of intervention trials. Clinical and Experimental Dental Research,. 7 (1), 123-128.
Flanagan, D. (2016). Diet and implant complications. Journal of Oral Implantology., 42 (3), 305-310.
Lau, B.Y., Johnston, B.D., Fritz, P.C., & Ward, W.E. (2013). Dietary strategies to optimize wound healing after periodontal and dental implant surgery: an evidence-based review. The Open Dentistry Journal., 7, 36-46.
Najeeb, S., Zafar, M.S., Khurshid, Z., Zohaib, S., & Almas, K. (2016). The role of nutrition in periodontal health: an update. Nutrients., 8 (9), 530.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Клінічна стоматологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.