ГІСТЕРОСКОПІЯ В ДІАГНОСТИЦІ ГІПЕРПРОЛІФЕРАТИВНИХ ПРОЦЕСІВ ЕНДОМЕТРІЯ

Автор(и)

  • A. G. Kornatskaya ГУ «Институт педиатрии, акушерства и гинекологии имени академика Е. М. Лукьяновой НАМН Украины»
  • I. B. Vovk ГУ «Институт педиатрии, акушерства и гинекологии имени академика Е. М. Лукьяновой НАМН Украины»
  • N. E. Gorban ГУ «Институт педиатрии, акушерства и гинекологии имени академика Е. М. Лукьяновой НАМН Украины»
  • I. I. Raksha ГУ «Институт педиатрии, акушерства и гинекологии имени академика Е. М. Лукьяновой НАМН Украины»

DOI:

https://doi.org/10.11603/24116-4944.2018.2.9283

Ключові слова:

гістероскопія, поліп тіла матки, гіперпроліферативні процеси ендометрія, поєднана гіперпроліферативна патологія тіла матки, історія гістероскопа

Анотація

Мета дослідження – уточнити деякі технічні особливості використання гістероскопічного методу в клінічній практиці, провести аналіз результатів гістероскопії з подальшим патогістологічним висновком для вивчення клінічної картини різноманіття гіперпроліферативної патології.

Матеріали та методи. Дослідження проводилося на базі відділення планування сім’ї та оперативної реабілітації репродуктивної функції жінок ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України». Були проаналізовані історії хвороб 1177 пацієнток репродуктивного віку з наявністю верифікованого діагнозу «Поліп тіла матки». Обстежувані жінки були репродуктивного віку – від 20 до 49 років, що в середньому дорівнював (36,1±2,54) року.

Результати дослідження та їх обговорення. При патогістологічному дослідженні структури гіперпроліферативної патології ендометрія в даних пацієнток виявлено такі показники. Ізольована гіперпроліферативна патологія ендометрія – поліп був верифікований у 289 (24,55 %) жінок. У 321 (27,27 %) хворої поліп ендометрія поєднувався з гіперпроліферативним захворюванням матки – з лейоміомою матки, при цьому в половині випадків – у 162 (50,47 %) пацієнток лейоміома мала субмукозну локалізацію і була видалена під час проведення хірургічної маніпуляції. Поєднання поліпа тіла матки з аденоміозом зазначено у 255 (21,67 %) хворих. У 181 (15,38 %) пацієнтки з поліпом тіла матки діагностовано поєднання лейоміоми матки з аденоміозом. Зазначені вище дані беззаперечно свідчать про те, що при верифікації поліпа тіла матки слід вкрай уважно поставитися до питання обстеження стану міометрія в таких хворих з метою виявлення можливих початкових патологічних змін, що має вирішальне значення для вибору подальшої тактики ведення такого випадку і виникає нагальна потреба індивідуалізованого підходу.

Висновки. 1. Будучи «золотим стандартом», гістероскопічна поліпектомія «See-and-Treat» має високий рівень як клінічної, так і економічної вигоди у пацієнток гінекологічного профілю, в тому числі і з порушеною репродуктивною функцією.

  1. Ізотонічне рідинне середовище за проведення гістероскопії є пріоритетним вибором, не викликаючи гіпонатріємії, хоча є широкий арсенал дозволених до використання середовищ, про який необхідно знати.
  2. Гістероскопія має високий рівень діагностичної точності для ряду гіперпроліферативних процесів ендометрія, що включають і поліп тіла матки.
  3. Комбінована гіперпроліферативна патологія матки становить 67,4 % серед пацієнток із поліпами тіла матки, що вказує на необхідність ретельного обстеження таких пацієнток з метою вибору тактики лікування та індивідуального підходу.

Біографія автора

A. G. Kornatskaya, ГУ «Институт педиатрии, акушерства и гинекологии имени академика Е. М. Лукьяновой НАМН Украины»

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-16

Як цитувати

Kornatskaya, A. G., Vovk, I. B., Gorban, N. E., & Raksha, I. I. (2018). ГІСТЕРОСКОПІЯ В ДІАГНОСТИЦІ ГІПЕРПРОЛІФЕРАТИВНИХ ПРОЦЕСІВ ЕНДОМЕТРІЯ. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, (2), 52–57. https://doi.org/10.11603/24116-4944.2018.2.9283

Номер

Розділ

Акушерство та гінекологія