АНАЛІЗ АКУШЕРСЬКИХ РЕЗУЛЬТАТІВ І ТА ІІ ТРИМЕСТРІВ ВАГІТНОСТІ В ЖІНОК ІЗ РІЗНИМИ ВИДАМИ МІОМЕКТОМІЇ ТА ЗОВНІШНІМ ГЕНІТАЛЬНИМ ЕНДОМЕТРІОЗОМ В АНАМНЕЗІ

Автор(и)

  • I. Z. Gladchuk Одеський національний медичний університет
  • D. M. Zhelezov Одеський національний медичний університет
  • T. V. Kossei Одеський національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.11603/24116-4944.2018.2.8941

Ключові слова:

консервативна міомектомія, зовнішній генітальний ендометріоз, вагітність, перший триместр, другий триместр, ускладнення

Анотація

Мета дослідження – зниження частоти акушерської патології в жінок із консервативною міомектомією та зовнішнім генітальним ендометріозом в анамнезі.

Матеріали та методи. Вивчено особливості клінічного перебігу вагітності і пологів у 100 жінок, що перенесли до вагітності консервативну міомектомію. Вагітні були розділені на дві групи залежно від методики проведеної операції і тактики ведення вагітності: І група – 50 жінок після консервативної міомектомії без видалення вогнищ ендометріозу; ІІ група – 50 жінок після консервативної міомектомії та з видаленими вогнищами ендометріозу чи ендометріомою в анамнезі. Контрольна група – 50 жінок після кесаревого розтину з міомектомією матки.

Результати дослідження та їх обговорення. Проведено аналіз частоти акушерських ускладнень по триместрах в обстежених пацієнток залежно від проведеного оперативного втручання та використання лікувально-профілактичних заходів.

Висновки. Основним ускладненням була загроза переривання вагітності: 46,0 % – у І групі та 22,0 % – в ІІ групі. Такі відмінності, на нашу думку, обумовлені використанням різних алгоритмів діагностичних і лікувально-профілактичних заходів у пацієнток після міомектомії. В II триместрі найчастішим ускладненням у вагітних основних груп був загрозливий пізній викидень, який в 2,3 раза частіше спостерігався при використанні загальноприйнятих лікувально-профілактичних заходів.

Біографії авторів

I. Z. Gladchuk, Одеський національний медичний університет

 

T. V. Kossei, Одеський національний медичний університет

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-08

Як цитувати

Gladchuk, I. Z., Zhelezov, D. M., & Kossei, T. V. (2018). АНАЛІЗ АКУШЕРСЬКИХ РЕЗУЛЬТАТІВ І ТА ІІ ТРИМЕСТРІВ ВАГІТНОСТІ В ЖІНОК ІЗ РІЗНИМИ ВИДАМИ МІОМЕКТОМІЇ ТА ЗОВНІШНІМ ГЕНІТАЛЬНИМ ЕНДОМЕТРІОЗОМ В АНАМНЕЗІ. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, (2), 33–36. https://doi.org/10.11603/24116-4944.2018.2.8941

Номер

Розділ

Акушерство та гінекологія