Дослідження антоціанів лушпиння цибулі ріпчастої
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8840Ключові слова:
антоціани, цибуля ріпчаста, лушпиння.Анотація
Вступ. Актуальним завданням сьогодення є вивчення хімічного складу і біологічної активності відходів рослинництва. До рослин, що утворюють як первинні, так і вторинні відходи, належить цибуля ріпчаста – Allium cepa L., родини Alliaceae. Первинні відходи цибулі ріпчастої (лушпиння) утворюються безпосередньо після збору врожаю, вторинні – при переробці харчовою промисловістю (ДСТУ -3234-95 – Цибуля ріпчаста свіжа).
Мета дослідження – вивчити якісний склад та кількісний вміст антоціанів у лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” і “Марс”.
Методи дослідження. Наявність даної групи сполук у лушпинні цибулі ріпчастої обох сортів підтверджували якісними реакціями з лугом та плюмбумом ацетатом основним і тонкошаровою хроматографією.
Для кількісного визначення суми антоціанів використовували модифікований спектрофотометричний метод, наведений у 2-му виданні Державної Фармакопеї України, зокрема в монографії “Чорниці плоди свіжі”.
Результати й обговорення. У результаті хроматографічного дослідження в лушпинні цибулі ріпчастої обох сортів, порівняно з достовірними зразками антоціанів, було виявлено мальвідин-3-О-глікозид, мальвідин-3,5-диглікозид, дельфінідин-3-О-глікозид, ціанідин-3-О-глікозид, ціанідин-3,5-диглікозид. Методом прямої спектрофотометрії в лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс” встановлено кількісний вміст антоціанів – 0,097 %±0,003 та 0,320 %±0,002 відповідно.
Висновки. Методом тонкошарової хроматографії, порівняно з достовірними зразками, в лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс” ідентифіковано 5 антоціанових глікозидів. Підібрано оптимальні умови для максимального вилучення антоціанів із лушпиння цибулі ріпчастої. Визначено кількісний вміст антоціанів у лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс”.
Посилання
Mikhaylov, A.V., & Teykhreb, N.Ya. (2015). Obrazovaniye i pererabotka otkhodov pishchevoy promyshlennosti v Altayskom kraye [The formation and processing of food industry waste in the Altai Territory]. Polzunovskiy vestnik – Polzunovskiy Journal, 2, 59-63 [in Russian].
Konsultativnyye programmy IFC v Evrope i Tsentralnoy Azii. Obrashcheniye s otkhodami agropromyshlennogo kompleksa: vozmozhnosti dlya Ukrainy [IFC Advisory Programs in Europe and Central Asia. Management of agricultural waste: opportunities for Ukraine]. Kiev [in Russian].
Jurgiel-Malecka, G., Gibczynska, M., & Nawrocka-Pezik, M. (2015). Comparison of chemical composition of selected cultivars of white, yellow and red onions. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 21 (4), 736-741.
Bello, M.O., Olabanji, I.O., Abdul-Hammed, M., & Okunade, T.D. (2013). Characterization of domestic onion wastes and bulb (Allium cepa L.): fatty acids and metal contents. International Food Research Journal, 20 (5), 2153-2158.
Derzhavnyi reiestr likarskykh zasobiv Ukrainy. Elektronnyi resurs [State Register of Medicinal Products of Ukraine. Electronic resource]. Retrieved from: http:// www.drlz.com.ua
Edward Kowalczyk, Pawe Krzesiñski, Marcin Kura, Bartosz Szmigiel, & Jan Baszczyk (2003). Anthocyanins in medicine. Polish Journal of Pharmacology, 55 (5), 699-702.
Ryazanova, T.K. (2013). Farmakognosticheskoye issledovaniye plodov i pobegov cherniki obyknovennoy [Pharmacological study of fruit and blueberries common roots]. Fundamentalnyye issledovaniya – Fundamental Researches, 8, 1136-1140 [in Russian].
Chuanguang Qin, Yang Li, Weining Niu, Yan Ding, Ruijie Zhang & Xiaoya Shang (2010). Analysis and characterisation of anthocyanins in mulberry fruit, Czech J. Food Sci., 28, 117-126.
(2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. / DP “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv”. 2-e vyd. [State Pharmacopoeia of Ukraine: 3 tons / State Enterprise "Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center for the Quality of Medicines". - 2nd edition]. Kharkiv: DP “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv”,. T. 1. 1130 s [in Ukrainian].
Giulia Coronaa, Fiona Tanga, David Vauzoura, Ana Rodriguez-Mateosa, & Jeremy P.E. Spencera (2011). Assessment of the anthocyanidin content of common fruits and development of a test diet rich in a range of anthocyanins. Journal of Berry Research, 1, 209-216.