Дослідження жирнокислотного складу деяких рослин родини айстрові (Аsteraceae)

Автор(и)

  • S. М. Marchyshyn Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • N. A. Hudz Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • R. Iu. Basaraba Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • T. Ya. Yaroshenko Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8759

Ключові слова:

стевія медоносна, якон, котячі лапки дводомні, ліпофільні комплекси, жирні кислоти.

Анотація

Вступ. Останнім часом велику увагу приділяють дослідженню ліпофільних комплексів лікарських рослин, складовою частиною яких є жирні кислоти, що відіграють важливу роль у життєдіяльності організму людини.Рослини родини айстрові (Asteraceae) – якон (Smallanthus sonchifolius (Poepp. andEndl.) H. Robinson), стевія медоносна (Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsley) і котячі лапки дводомні (Antennariadioica (L.) Gaertn.) – містять комплекс біологічно активних речовин, серед яких значне місце відводять ліпофільним компонентам (жирним кислотам, каротиноїдам, хлорофілам тощо).

Мета дослідження.   У джерелах наукової літератури недостатньо інформації про жирнокислотний склад досліджуваних видів, тому метою наших досліджень було вивчити ліпофільні фракції листків стевії медоносної, кореневих бульб і листків якона, трави котячих лапок дводомних та визначити вміст жирних кислот у їх складі.

Методи дослідження. Ліпофільні фракції досліджуваних видів лікарської рослинної сировини одержували шляхом вичерпного екстрагування сировини хлороформом в апараті Сокслета. Якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у досліджуваній лікарській рослинній сировині визначали методом газорідинної хромато-мас-спектрометрії метилових естерів жирних кислот на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent Technologies, США). Ідентифікацію метилових естерів жирних кислот досліджуваної суміші проводили шляхом порівняння часу утримування стандартної суміші метилових естерів жирних кислот (Supelco, США). Використовували бібліотеку мас-спектрів NIST 02.

Результати й обговорення. Ліпофільна фракція,виділена з кореневих бульб якона, – густа масляниста однорідна маса буро-коричневого кольору з приємним специфічним запахом, не розчиняється у воді та етанолі, добре розчиняється у хлороформі. Ліпофільні фракції листків темно-зеленого кольору; трави котячих лапок дводомних – світло-зеленого; за іншими фізичними показниками одержані субстанції не відрізнялись. Встановлено, що вихід ліпофільних речовин з листків якона та листків стевії медоносної був майже однаковий – (9,55±0,09) і (9,05±0,07) %, з кореневих бульб якона – у 2,4 і 2,2 раза менший, ніж з листків відповідно. Вихід ліпофільних фракцій з трави котячих лапок дводомних становив (8,25±0,09) %.У ліпофільних екстрактах листків якона та трави котячих лапок дводомних виявлено по 9 жирних кислот, 2 з яких є поліненасиченими – лінолева і ліноленова; в ліпофільному екстракті листків стевії медоносної – 8 жирних кислот, з яких в найбільшій кількості представлена ліноленова кислота. У ліпофільних екстрактах листків стевії медоносної та трави котячих лапок дводомних міститься насичена пальмітинова кислота. Вміст ненасичених жирних кислот у досліджуваних ліпофільних екстрактах переважав над вмістом насичених. Їх співвідношення у листках якона становило 55,35:8,63; у листках стевії медоносної – 3,04:1,87; у траві котячих лапок дводомних – 29,09:20,26 відповідно.У ліпофільному екстракті кореневих бульб якона ідентифіковано лише лінолеву і ліноленову кислоти.

Висновки. Уперше методом газорідинної хромато-мас-спектрометрії визначено жирнокислотний склад ліпофільних фракцій листків стевії медоносної, кореневих бульб і листків якона та трави котячих лапок дводомних. У листках стевії медоносної і якона та траві котячих лапок дводомних ненасичені жирні кислоти переважають над насиченими. У досліджуваних об’єктах домінують поліненасичені жирні кислоти – лінолева і ліноленова. У кореневих бульбах якона ідентифіковано лише лінолеву і ліноленову кислоти.

Посилання

Chelin, N.V., &Marchyshyn, S.M. (2011). Zhyrnokyslotnyi sklad liubystku likarskoho (Levisticum officinale Koch.) [Fattyacidcompositionofmedicinalfeline (LevisticumofficinaleKoch.)]. Ukrainskyi zhurnal klinichnoi ta laboratornoi medytsyny – Ukrainian Journal of Clinical and Laboratory Medicine,1, 33-36 [in Ukrainian].

Lukaniuk, M.I., & Marchyshyn, S.M. (2012). Zhyrnokyslotnyi sklad lystkiv deiakyykh vydiv roslyn rodyny Lypovi [Fatty acid composition of leaves of some species of plants of the linden family]. Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal – Ukrainian Biopharmaceutical Journal, 1-2 (18-19), 62-66 [in Ukrainian].

Paranich, V.A., Doroshenko, A.O., Roshal, O.D., & Paranich, A.V. (2000). Vyznachennia vydovoho pokhodzhennia roslynnykh olii [Determination of the species origin of vegetable oils].Farmatsevtychnyi zhurnal – Pharmaceutical Journal, 5, 86-90 [in Ukrainian].

Yunusova, S.H., Yunusov, M.S., Karimova, A.R., Mironov, V.F., &Minzanova, S.H. (2007). Lipidy semyan Oenothera s razlichnykh mest proizrastaniya. Soobshcheniye [Oenothera seed lipids from different places of growth. Message I.]. Khimiya prirodnykh soyedineniy – Chemistry of Natural Compounds, 5, 430-433 [in Russian].

Ling Tong, Lei Zhang,& Shuanghui Yu (2007).Analysis of the fatty acids from Periploca sepium byGC-MS and GC-FID.Asian Journal of Traditional Medicines,2 (3), 110-114.

Hudz, N., & Atamanchuk, T. (2015). Fitokhimichne doslidzhennia yakonu [Phytochemicalexaminationofankone].XIKh Mizhnarodnyi medychnyi konhres studentiv i molodykh vchenykh, prysviachenyi pamiati rektora, chlena–korespondenta NAMN Ukrainy, profesora Leonida Yakymovycha Kovalchuka– XIX International Medical Congress of Students and Young Scientists, dedicated to the memory of Rector, Corresponding Member of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine, Professor Leonid Yakymovych Kovalchuk. Ternopil: Ukrmedknyha[in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., & Basaraba, R.Iu. (2016). Vmist aminokyslot u travi kotiachykh lapok dvodomnykh (Antennaria dioica (L.) Gaertn.) [The content of amino acids in the grass of the cat's paws of two-edged (Antennaria dioica (L.) Gaertn.)].Teoretychni ta praktychni aspekty doslidzhennia likarskykh roslyn : mat. II Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi internet-konferentsii – Theoretical and practical aspects of the study of medicinal plants: mat. ІІ International scientific and practical internet-conference (Kharkiv, March 21-23). Kharkiv: NfaU [in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., Hudz, N.A., & Mishchenko, L.T. (2017). Doslidzhennia fruktaniv yakona (POLYMNIASONCHIFOLIUS POEPP. & ENDL.) [The study of yakon fructans (POLYMNIA SONCHIFOLIUS POEPP. & ENDL.)]Fitoterapiia. Chasopys – Phytotherapy. Journal,3, 58-63 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S., Hudz, N., Dakhym, I., Husak, L., & Mishchenko, L. (2017). AnalysisofphenoliccompoundsfromPolymniasonchifoliaPoepp. etEndl. leavesbyHPLC-method.The Pharma Innovation Journal,6(7), 980-983.

Marchyshyn, S., Basaraba, R., & Berdey, T. (2017). Investigation of phenolic compounds of Antennaria dioica (L.) Gaertn. Herb.The Pharma Innovation Journal,6(8), 09-11.

Burlaka, I.S., &Kyslychenko, V.S. (2011). Doslidzhennia lipofilnykh fraktsii travy kunychnyka zvychainoho ta shchuchnyka dernystoho [Investigation of the lipophilic fractions of grass of the cluster of ordinary and borage grasshopper]. Ukrainskyi medychnyi almanakh – Ukrainian Medical Almanac, 14 (2), 38-39 [in Ukrainian].

Mykhaliuk, O.B. (2013). Doslidzhennia lipofilnoi fraktsii lystkiv i plodiv lymonnyka kytaiskoho [Investigation of the lipophilic fraction of leaves and fruits of Chinese lemongrass].Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal – Ukrainian Biopharmaceutical Journal, 5, 45-49 [in Ukrainian].

Stoyko, L.I., Gusak, L.V., Marchyshyn, S.M., & Demidyak, O.L. (2015). Issledovaniye zhyrnokislotnogo sostava travy zolototysyachnika obyknovennogo i travy chystetsa Zibolda [Investigation of the fatty acid composition of the grass of the golden thousandth of the common and the grass of the pure Sibold Эlektronnyi resurs]. Meditsyna i obrazovaniye v Sibiri: setevoe nauchnoe izdanie – Medicine and Education in Siberia: Network Scientific Edition. – Retrieved from: http://ngmu.ru/cozo/mos/article/text_full.php?id=1957 [in Russian].

Marchyshyn, S.M., & Milian, I.I. (2016).The content of fatty acids in lipophilic extracts ofVeronica chamaedrys L. and Veronica officinalis.Journal of Education, Health and Sport, 6 (3),91-96.

Smoilovska, H.P. (2015). Doslidzhennia yakisnoho skladu ta kilkisnoho vmistu karbonovykh kyslot u lysti Urtica dioica L. [Investigation of qualitative composition and quantitative content of carboxylic acids in Urtica dioica L.].Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky – Urgent Issues of Pharmaceutical and Medical Science and Practice,3 (19), 48-51 [in Ukrainian].

Sirenko, Yu.N., & Kushnir, S.N. (2012).Vliyanie omega-3 polinenasyshchennykh zhyrnykh kislot na funktsyonalnye svoystva sosudov u bolnykh arterialnoygipertenziyey[Influence of omega-3 polyunsaturated fatty acids on functional properties of blood vessels in patients with arterial hypertension].Ukrainskyi med. Chasopys – Ukrainian Medical Journal, 4 (90), 117-120 [in Russian].

Berezhnoy V. V. Omega-3 polinenasyshchennye zhyrne kisloty – vazhneyshyy vektor v sokhranenii zdorovya deteyi v korrektsyi vegetativnykh narusheniy [Omega-3 polyunsaturated fatty acids are the most important vector in preserving children's health and in correcting vegetative disorders].Sovremennaya pediatriya – Modern Pediatrics, 7 (79), 1-8 [in Russian].

Ching, K.Chow (2007).Fatty acids in foods and their health implications.Boca Raton, London, New York: CRCPress.

William,H. (2008).Omega-3 fattyacids: the“Japanese”factor? J. Am. CollCardiol., 52, 425-427.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-03

Як цитувати

Marchyshyn S. М., Hudz, N. A., Basaraba, R. I., & Yaroshenko, T. Y. (2018). Дослідження жирнокислотного складу деяких рослин родини айстрові (Аsteraceae). Медична та клінічна хімія, (1), 43–50. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8759

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ