Дослідження мінерального складу сланей пармелії перлинової

Автор(и)

  • O. A. Kyslychenko Національний фармацевтичний університет, Харків
  • V. V. Protska Національний фармацевтичний університет, Харків
  • I. O. Zhuravel Національний фармацевтичний університет, Харків

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8754

Ключові слова:

мінеральні елементи, лишайник, пармеліяперли нова, атомно-абсорбційна спектроскопія.

Анотація

Вступ. Пармелія перлинова – розповсюджений в усьому світі лишайник, який належить до родини пармелієві. В Аювердичній медицині слані пармелії перлинової використовують для лікування ряду захворювань різного генезу. Літературні дані містять відомості про те, що представники родини пармелієві проявляють широкий спектр біологічної дії, зокрема мають антибактеріальну, кардіотонічну, спазмолітичну, антиоксидантну та іншуактивність.

Мета дослідження – вивчити мінеральний склад сланей пармеліїперлинової казахського та російського виробництва.

Матеріали та методи. Для дослідження складу макро-і мікроелементів методом атомно-абсорбційної спектроскопії використовували слані пармелії перлинової казахського та російського виробництва.

Результати й обговорення. За результатами дослідження, встановлено вміст 19 мінеральних елементів у сланях пармелії перлинової казахського та російського виробництва.В обох досліджуваних об’єктах домінували такі елементи, як кальцій та силіцій. Вміст кальцію в сировині казахського виробництва становив 2270,00 мкг/100 г, російського – 1938,00 мкг/100 г. Вміст силіцію в цих зразках сировини дорівнював 1815,00 та 1619,00 мкг/100 г відповідно. Вміст феруму та магнію в обох зразках був майже однаковим, а вміст калію і натріюв сировині російського виробництва – в 1,5 раза вищим, ніж у сировині казахського виробництва. Встановлено, що обидва зразки значною мірою накопичували манган та цинк. Вміст важких металів в обох зразках сировини був у межах гранично допустимих концентрацій для лікарської рослинної сировини та харчових продуктів відповідно до вимог діючого законодавства.

Висновок. Одержані результати можуть бути використані при розробці лікарських засобів на основі сланей пармелії перлинової та методів контролю якості цієї сировини.

Посилання

Opoka, W., Adamek, D., &Plonka, M. (2010) Importance of luminal and mucosal Zinc in the mechanism of experimental gastric ulcer healing. Journal of Physiology and Pharmacology, 61 (5), 581-591.

Soetan K.O., Olaiya C.O.,&OyewoleO.E. (2010) The importance of mineral elements for humans, domestic animals and plants: A review. African Journal of Food Science, 4 (5), 200-222.

GoyalParveenKumar, VermaSantosh Kumar,&Sharma Anil Kumar(2016). Pharmacological and phytochemical aspects of lichen ParmeliaPerlata: a review. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy, 7, 102-107.

Sneha Paul, Anita R.J.Singh, Changam Sheela Sasikumar (2014). An antioxidant and bioactive compound studies of Parmeliaperlata, Ganodermalucidum and Phellinus i gniarius – supplimentory drug. Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 02 (07), 13-22.

VidyalakshmiAlwar,&KruthikaKandaswamy (2012). Antibacterial activity of Parmeliaperlata. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine,12, 892-894.

Nedeljko Manojlovi, Branislav Rankovi,& Marijana Kosani (2012).Chemical composition of three Parmelia lichens and antioxidant, antimicrobial and cytotoxic activities of some their major metabolites. Phytomedicine, 19, 1166-1172.

Rauf Abdur, Latif Abdul,& Rehman Sumbul (2013).Study on extracts of Parmelia perlata Ach. for its antimicrobial potential against certain microorganisms. International Research Journal of Pharmacy, 4 (11), 102-106.

Sharma Anil K., Sharma M.C.,& Dobha, M.P. (2012).Phytochemical investigation of therapeutic important lichen: Parmelia perlata. Journal of Natural Product and Plant Recourse, 2 (1), 101-106.

Stojanović1 IgorZ., Radulović NikoS., Mitrović TatjanaLJ. (2011) Volatile constituents of selected Parmeliaceae lichens. Journalof the Serbian Chemical Society, 76 (7), 987–994 [in English].

DababnehMoeen F, GrinenkoUliana V, AlmuaikelNayef S, ZhuravelIryna O (2017) The study of micro- and macroelements composition of Quince (СydoniaOblonga) plant material.Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 8(2), 1830-1832.

ZakonUkrainy“Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv” v redaktsii № 1602-VII vid 22.07.2014.Retrieved from:http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80/page. (Data zvernennia 20.01.2018). Nazva z ekranu [inUkrainian].

Nakaz Ministerstva okhorony zdorovia Ukrainy “Pro zatverdzhennia Derzhavnykh sanitarnykh norm ta pravyl “Medychni vymohy do yakosti ta bezpechnosti kharchovykh produktiv ta prodovolchoi syrovyny” № 1140 vid 09.01.2013 roku. Retrieved from: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0088-13/paran14#n14. (Data zvernennia 20.01.2018). Nazva z ekranu [inUkrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-03

Як цитувати

Kyslychenko, O. A., Protska, V. V., & Zhuravel, I. O. (2018). Дослідження мінерального складу сланей пармелії перлинової. Медична та клінічна хімія, (1), 117–122. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8754

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ