Дослідження жирнокислотного складу часнику листя та цибулин

Автор(и)

  • A. I. Fedosov Национальный фармацевтический университет
  • V. S. Kyslychenko Национальный фармацевтический университет
  • O. M. Novosel Национальный фармацевтический университет

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8334

Ключові слова:

поліненасичені жирні кислоти, газова хроматографія, якісний і кількісний аналіз, часник посівний.

Анотація

Вступ. Поліненасичені жирні кислоти проявляють широкий спектр біологічної дії в організмі, зокрема сприяють зниженню рівня холестерину, артеріального тиску, покращенню кровообігу, беруть участь у синтезі простагландинів тощо. Тому пошук нових рослинних джерел цих кислот є актуальним завданням сучасної фармацевтичної науки з метою створення ефективних вітчизняних лікарських засобів і дієтичних добавок – спеціальних харчових продуктів на їх основі.

Мета дослідження – вивчити якісний склад і кількісний вміст жирних кислот у часнику листі та цибулинах.

Методи дослідження. Жирнокислотний склад часнику листя та цибулин досліджували методом газової хроматографії.

Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень у часнику листі було ідентифіковано та визначено вміст 13, а в цибулинах – 11 жирних кислот. Серед насичених жирних кислот за кількісним вмістом переважає пальмітинова кислота (17,85% у листі та 13,67% у цибулинах), а серед ненасичених – лінолева (46,40 і 64,45% відповідно). Сума ненасичених жирних кислот як у листі, так і в цибулинах значно перевищує суму насичених, що дозволяє прогнозувати гіпохолестеринемічну, гіполіпідемічну, антиагрегантну, гіпотензивну активність лікарських засобів на основі часнику листя та його цибулин.

Висновки. Методом газової хроматографії визначено якісний склад і кількісний вміст жирних кислот у часнику листях та цибулинах.У результаті проведених досліджень у часнику листі було ідентифіковано та визначено вміст 13, а в цибулинах – 11 жирних кислот.Сума ненасичених жирних в обох видах досліджуваної сировини значно перевищує суму насичених з домінуванням лінолевої кислоти (46,40% у листі та 64,45% у цибулинах).Одержані результати дозволяють рекомендувати часнику листя та цибулини як рослинні джерелаполіненасичених жирних кислот з метою створення ефективних вітчизняних лікарських засобів і дієтичних добавок на їх основі.

Біографія автора

A. I. Fedosov, Национальный фармацевтический университет

 

Посилання

Matvyeyeva, T.V. (2015) Sposobyoderzhanniaindyvidualnykhpolinenasychenykhzhyrnykhkyslot[Ways of obtaining individual polyunsaturated fatty acids].Visnyk NTU “KhPI”– Journal of NTU “KhPI”,44(1153), 30-33[in Ukrainian].

Kryskova, L.P. (2016). Palmova oliia chy polinenasycheni zhyrni kysloty [Palm oil or polyunsaturated fatty acids].Mat. KhIKh nauk. konf. TNTU im. Ivana Pulyuya – Materials of XIX Scuentifical and Practical Conference TNTU by I. Puliui. Ternopil[inUkrainian].

Danyliuk, M.S.,& Kyrychuk, H.Ye. (2009). Biolohichna rol polinenasychenykh zhyrnykhkyslot (Ω-3 i Ω-6) taosoblyvosti yikh vyznachennia u prisnovodnykh moliuskiv [Biological role of polyunsaturated fattyacids (Ω-3 i Ω-6) andfeaturesof their determination in freshwater molluscs].III Mizhnar. konf. studentiv, aspirantiv ta molodykh vchenykh “Fundamentalni ta prykladni doslidzhennia v biolohii” – III International Conference of Students, Postgraduates, and Young Scientists “Fundamental and Applied Studies in Biology”.Donetsk[inUkrainian].

Berezhnoy,V.A.,&Korneva,V.V. (2016).Omega-3 polinenasyishchennyyezhirnyyekisloty – vazhneyshiyvektorvsokhraneniizdorovyadeteyivkorrektsiivegetativnykhnarusheniy [Omega-3 polyunsaturated fatty acids – the most important vector in preserving the health of children and in correction of vegetative disorders].Sovremennayapediatriya– Modern Pediatrics, 7(79), 1-8 [inRussian].

Peshuk, L.V., Radziyevska, I.H.,& Shtyk, I.I. (2011). Biolohichna rol zhyrnykh kyslot tvarynnoho pokhodzhennya [Biological role of fatty acids of animal origin].Kharchova promyslovist – Food Industry, 10-11, 42-45 [inUkrainian].

Naumova,O.A. (2010).Sovremennyyeaspektypitaniyabolnykhsaspirinovoytriadoy [Modern aspects of nutrition of patients with aspirin triad].Rinologiya– Rhinology, 3, 62-67 [inRussian].

Nazarenko, L.H.,& Nestertsov, N.S. (2016). Omeha-3-polinenasycheni zhyrni kysloty v akusherstvi ta pediatrii: aktualni ta dyskusiini pytannia (klinichna lektsiia) [Omega-3-polyunsaturated fatty acids in obstetrics and pediatrics: topical and discussion questions (clinical lecture)].Zdorovyezhenschiny – Woman’s Health,1(107), 12-17 [inUkrainian].

Shymorova, Yu.Ye., Kyslychenko, V.S.,& Kuznietsova, V.Yu. (2017). Vyvchennia zhyrnokyslotnoho skladu koreneplodiv Pastinaca sativa L. [Study of fatty acid composition of root crops Pastinaca sativa L.].Fitoterapiya. Chasopys – Phytotherapy. Journal, 1, 46-49 [inUkrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-11

Як цитувати

Fedosov, A. I., Kyslychenko, V. S., & Novosel, O. M. (2018). Дослідження жирнокислотного складу часнику листя та цибулин. Медична та клінічна хімія, (4), 5–9. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8334

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ