Метаболічні процеси у стінці тонкої кишки, серці й печінці при експериментальному застосуванні карагінану

Автор(и)

  • O. M. Kopanytsia Рівненський державний базовий медичний коледж, Рівне
  • M. I. Marushchak Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, Тернопіль
  • A. A. Shcherbatyy Рівненський державний базовий медичний коледж, Рівне

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i3.8201

Ключові слова:

κ-карагінан, пероксидне окиснення ліпідів, тонка кишка, серце, печінка, експеримент.

Анотація

Вступ.Велика кількість публікацій у науковій літературі присвячена питанням хімічної модифікації карагінанів, взаємозв’язку хімічної структури з їх біологічною активністю, нових можливостей для використання в медицині. У зв’язку з цим, актуально дослідити властивостій стан органів і систем організму при застосуванні карагінану.

Мета дослідження – вивчити показники метаболічних процесів у стінці тонкої кишки, міокарді й печінці експериментальних тварин при застосуванні 1% розчину κ-карагінану.

Методи дослідження. Дослідження проведено на 24 білих нелінійних щурах-самцях. Тваринам дослідної групи забезпечували вільний доступ до 1,0 % розчину κ-карагінану в питній воді протягом 1 місяця. У відібраних зразках тонкої кишки, серця і печінки оцінювали інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів за вмістом гідропероксидів і ТБК-активних продуктів.

Результати й обговорення. Встановлено, що застосування 1 % розчину κ-карагінану в питній воді зумовлювало активацію пероксидного окиснення ліпідів як у стінці тонкої кишки, так і в тканинах печінки та міокарда, проте інтенсивність її була різною. Найвищу активність ліпопероксидації спостерігали в стінці тонкої кишки, тоді як у тканинах міокарда показники гідро пероксидів і ТБК-активних продуктів зростали найменше.Отже, пероральне вживання карагінану у вигляді 1% розчину проявляє пряму та опосередковану пошкоджувальну дію на вільнорадикальні процеси в організмі.

Висновок.Пероральне застосування 1% розчину κ-карагінану призводить до статистично значущої активації процесів вільнорадикального окиснення в стінці тонкої кишки, тканинах міокарда і печінки, що характеризується підвищенням вмісту як первинних, так і вторинних продуктів ліпопероксидації (р<0,05).

Посилання

Martynov, S.V., & Marenkova, T.I. (2015). Zastosuvannia kappa-karahinanu u skladi kharchovykh produktiv [The use of kappa-carrageenan in food products]. Materialy naukovoi konferentsii studentiv Sumskoho NAU – Materials of the Conference of Students of Sumy NAU, 182 [in Ukrainian].

Keppeler, S., Ellis, A.,& Jacquier, J.C. (2009). Cross-linked carrageenan beads for controlled release delivery systems. Carbohydr Polym., 78, 973-977.

Yermak, I.M.,& Khotimchenko, Y.S. (2003). Chemical properties, biological activities and applications of carrageenan from red algae. Recent Advances in Marine Biotechnology, 23, 207-255.

Podobii, O., & Ladonko, M. (2016). Vplyv karahinanu na fizyko–khimichni vlastyvosti zubnykh past [Effect of carrageenan on the physical and chemical properties of toothpastes]. II Vseukrayinska naukovo-praktychna konferentsiia “Aktualni problemy khimii ta khimichnoi tekhnolohii” – II Ukrainian Scientific and Practical Conference "Actual Problems of Chemistry and Chemical Technology",Kyiv [in Ukrainian].

Sokolova, E.V., Barabanova, A.O., Bogdanovich, R.N., Khomenko, V.A., Soloveva, T.F., & Yermak, I.M. (2011). In vitro antioxidant properties of red algal polysaccharides. Biomedicine and Preventive Nutrition, 1, 3. 161-167.

Yermak, М.І., Byankina (Barabanova), А.О., & Sokolova E.V. (2014). Structural peculiarities and biological activity of carrageenans – sulphated polysaccharides from red algae collected from the Russian Pacifi c coast. Bulletin of the Far Eastern Branch of the Russian Academy of Sciences, 1, 80-92 [in Russian].

Kharchenko, Ye.A., Sklyaruk, D.O., &Tkachenko, A.S. (2017). Vliyanie peroralnogo upotrebleniya pishchevoy dobavki E407A (κ- karraginan) na tonkiy kishechnik[Effect of oral use of food supplement E407A (κ-carrageenan) on the small intestine]. “KhIST” Vseukraїnskyi medychnyi zhurnal molodykh vchenykh – "HIST" All-Ukrainian Medical Journal of Young Scientists, 19, 58[in Ukrainian].

Tkachenko,A.S., Gopkalov, V.G., & Orlova, M.A. (2014). Sistema generatsii oksida azota pri eksperimentalnom gastroenterokolite [System of generation of nitrogen oxide with experimental gastroenterocolitis].Bukovynskyi medychnyi visnyk – Bukovyna Medical Journal, 18, 2 (70), 109-112 [in Ukrainian].

Tobacman, J.K. (2001). Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments. Environmental Health Perspectives, 109, 10, 983-994.

Moyana, T.N., & Lalonde, J.M. (1990). Carrageenan-induced intestinal injury in the rat – a model for inflammatory bowel disease. Ann. Clin. Lab. Sci., 20, 6, 420-426.

Hubina-Vakulyk, H.I., Kolousova, N.H., Ivanenko, Т.О., Horbach, T.V., Korobchanskyi, V.O. Sposib modeliuvannia khronichnoho hastroenterokolitu [Method of modeling chronic gastroenterocolitis]. Patent Ukraina, № a201014510, 2012.

Nesterova, L.A., Smurova, E.A., & Manukhin, B.N. (1995). Characterization of specific binding blocker [+ H]-quinuclidinylbenzilate M-cholinergic receptors in rat brain cortex membranes. Reports of the Academy of Sciences, 343 (2), 268-271 [In Russian].

Lowry, O.H. (1951). Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biоlogical Chemistry,193(1), 404-415.

Oleksyuk, N.P.,& Yanovych, V.G. (2010). The activity of pro- and antioxidant systems in the liver of freshwater fish in different seasons. The Ukrainian Biochemical Journal, 82 (3), 41-48.

Timirbulatov, R.R.,& Selezneva, E.I. (1981). Method for increasing the intensity of free radical oxidation of lipid-blood components and its diagnostic value. Laboratory Work, 4, 209-211.

Glanc, S. (1999). Mediko-biologicheskaya statistika[Medical and Biological Statistics]. Moscow: Praktika [in Russian].

Rebrova, O.Yu. (2002). Statisticheskiyanalizmeditsinskikhdannykh. PrimeneniepaketaprikladnykhprogrammSTATISTICA [Statistical analysis of medical data. Application of software package STATISTICA]. Moscow: MediaSfera [in Russian].

Moyana, Terence, &Lalonde, J.M.Antoine. (2016). Carrageenan-induced Intestinal Injury: Possible Role of Oxygen Free Radicals. Annals of Clinical and Laboratory Science, 21, 4, 258-263.

Tkachenko, A.S., Gopkalov, V.G., & Martyinova, S.N. (2015). Sposob korrektsii khronicheskogo karraginan-indutsirovannogo gastroenterokolita vitaminami-antioksidantami[The method of correction of chronic carrageenan-induced gastroenterocolitis with antioxidant vitamins]. Visnyk problem biolohii i medytsyny –Journal of Biology and Medicine, 3, 1(122), 315-317 [in Ukrainian].

Nesterov, Yu.V., Chumakova, A.S., & Turchenko, N.V. (2010). Vliyanie stress-indutsirovannykh vozdeystviy raznoy modalnosti i antioksidanta na svobodnoradikalnyie protsessy v legkih i pecheni belykh krys [The influence of stress-induced effects of different modalities and antioxidant on free-radical processes in the lungs and liver of white rats]. Estestvennyyenauki – NaturalSciences, 3,122-126 [in Russian].

Hidirova, L.D. (2010). Izmenenie balansa mezhdu aktivnostyu perekisnogo okisleniya lipidov, antioksidantnoy zaschitoy i soderzhaniem zheleza u krys pri eksperimentalnom infarkte miokarda [Change in the balance between lipid peroxidation activity, antioxidant protection and iron content in rats with experimental myocardial infarction]. Ratsionalnaya farmakoterapiya v kardiologii – Rational Pharmacotherapy in Cardiology, 3, 122-126[in Russian].

Chumakova, A.S., Teplyiy, D.L., & Nesterova, Yu.V. (2009). Izmenenie svobodnoradikalnykh protsessov v razlichnykh organakh krys raznogo vozrasta pri ostrom stresse [Changes in free radical processes in various organs of rats of different ages in acute stress]. Biologicheskie issledovaniya –Biological Research, 4, 34-37 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-01

Як цитувати

Kopanytsia, O. M., Marushchak, M. I., & Shcherbatyy, A. A. (2017). Метаболічні процеси у стінці тонкої кишки, серці й печінці при експериментальному застосуванні карагінану. Медична та клінічна хімія, (3), 108–113. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i3.8201

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ