Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (PASTINACA SATIVA L.) сорту “Петрик”

Автор(и)

  • J. E. Shimorova НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • V. S. Kyslychenko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • V. Yu. Kuznietsova НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7976

Ключові слова:

пастернак посівний, макро- та мікроелементи, атомно-емісійна спектроскопія.

Анотація

Вступ. Збереження здоров’я людини за умов екозалежних патологій – найактуальніше питання сучасної медицини та фармації. Наявність в організмі певних мінеральних речовин у відповідній кількості – одна з умов підтримання та збереження здоров’я людини. Незважаючи на те, що мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, як білки, жири і вуглеводи, багато ферментативних процесів в організмі не можливі без їх участі. Таким чином, найважливіші функції живого організму – реалізація генетичної інформації, утворення субклітинних структур, метаболічні процеси, вироблення енергії, функціонування всіх органів і систем – залежать від кількісного та якісного вмісту в організмі мінеральних речовин.

Мета дослідження – визначити макро- і мікроелементний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного сорту “Петрик”.

Методи дослідження. Якісний склад та кількісний вміст макро- і мікроелементів висушених коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pаstinaca sativa L.) сорту “Петрик” визначали методом атомно-емісійної спектроскопії з фотографічною реєстрацією в Науково-технологічному комплексі “Інститут монокристалів” НАН України.

Результати й обговорення. Отримані експериментальні дані щодо макро- і мікроелементного складу коренеплодів та плодів пастернаку посівного свідчать про наявність у них не менше 19 елементів. У найбільшій кількості в коренеплодах містяться калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), натрій (270,00 мг/100 г), фосфор (235,00 мг/100 г); у плодах переважає калій (1510,00 мг/кг). Крім того, в коренеплодах пастернаку посівного виявлено достатньо високий вміст цинку (13,40 мг/100 г). Вміст інших елементів становить менше 0,1 мг/100 г.

Висновки. Методом атомно-емісійної спектроскопії в коренеплодах та плодах пастернаку посівного сорту “Петрик” виявлено не менше 19 макро- і мікроелементів. У коренеплодах пастернаку посівного кількісно переважають калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), у плодах більше калію (1510,00 мг/100 г). Результати проведених досліджень будуть використані для подальших фітохімічних досліджень сировини пастернаку посівного та розробкиі нових лікарських засобів на його основі.

Посилання

Nagornaya, N.V., Dubovaya, A.V., Alferov, V.V., Meshcheryakova, A.V. & Kharlap, I.V. (2008). Rol mineralnykh veshchestv v fiziologii i patologii rebenka [The importance of mineral substances in the physiology and pathology of the child]. Zdorovye rebenka – Child's Health, 6, 62-68 [in Russian].

Shapovalov, S.O. (2011). Teoretychni ta praktychni aspekty roli esentsiinykh, biohennykh, biofilnykh mikroelementiv v orhanizmi tvaryn [Theoretical and practical aspects of role of essential, biogenic, nutrients, trace elements in animals.]. Zbirnyk naukovykh prats Kharkivskoho natsionalnoho pedahohichnoho universytetu imeni H.S. Skovorody. Biolohiia ta valeolohiia – Scientific Journals of Kharkiv National Pedagogical University: H. S. Skovoroda Kharkiv National Medical University: Biology and Valeology, 13, 69-79 [in Ukrainian].

Pohorielov, M.V., Bumeister,V.I., & Tkach H.F. (2010). Makro- ta mikroelementy (obmin, patolohiia ta metody vyznachennia): monohr. [Macro- and microelements (metabolism, pathology and determination methods): a monograph]. Sumy: Vyd-vo SumDU [in Ukrainian].

Zotikova, O.A., Kyslychenko, V.S., & Velma, V.S. (2012). Makro- ta mikroelementnyi sklad lystia petrushky kucheriavoi, korenevoi ta lystkovoi [Macro- and microelement content of curly, root and leaf parsley]. Farmatsevtychnyi chasopys. – Pharmaceutical Journal, 4 (24), 24-26 [in Ukrainian].

Velma, V.V. & Kyslychenko, V.S. (2016). Mineralnyi sklad koreneplodiv petrushky korenevoi [Mineral composition of the root parsley roots]. Zbirnyk naukovykh prats spivrobitnykiv NMAPO imeni P.L.Shupyka – Collection of scientific works of staff member of P. L. Shupyk NMAPE, 26, 312-316 [in Ukrainian].

(2014). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. / Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv [State Pharmacopeia of Ukraine: in 3 vol. / State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Centre of Medicinal drags Quality]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-18

Як цитувати

Shimorova, J. E., Kyslychenko, V. S., & Kuznietsova, V. Y. (2017). Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (PASTINACA SATIVA L.) сорту “Петрик”. Медична та клінічна хімія, (2), 101–104. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7976

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ