ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ТРАВИ ЧЕБРЕЦЮ ЗВИЧАЙНОГО (THYMUS VULGARIS L.).

Автор(и)

  • О. В. Мазулін ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИКО-ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • Л. А. Фуклева ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИКО-ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • Г. В. Мазулін ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИКО-ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2025.i2.15528

Ключові слова:

thymus vulgaris L; трава; ненасичені; насичені жирні кислоти; метод газо-рідинної хроматографії.

Анотація

Вступ. Актуальність дослідження жирнокислотного складу трави чебрецю звичайного (Thymus vulgaris L.) обумовлена накопиченням біологічно активних речовин з високою фармакологічною активністю та широким застосуванням рослинної сировини та лікарських засобів у сучасній медицині. Вивчення компонентного складу жирних кислот рослинної сировини є своєчасним і необхідним для її стандартизації, розробки нових лікарських засобів та розширення призначення з лікувальною та профілактичною метою. Мета роботи. Дослідження якісного складу і кількісного вмісту жирних кислот у траві чебрецю звичайного під час його цвітіння та визначення переважаючих сполук цього класу, які притаманні для досліджуваного виду. Матеріали та методи. Траву чебрецю звичайного заготовлено у червні-серпні 2023 р. під час цвітіння у Запорізький обл. (с. Володимирівка), відповідно до вимог ДФУ. Для аналізу жирнокислотного складу трави використовували метод газорідинної хроматографії (ГРХ) на приладі «НР 6890 series», обладнаному полум’яно-іонізаційним детектором. Капілярна колонка DB-5ms (30 м х 0,250 мм х 0,25 мкм). Температура термостата колонки – 196°С, інжектора – 250°С, детектора – 275° С. Газ-носій – азот, швидкість потоку – 40 мл/хв, об’єм проби – 1 мкл. В якості стандартних зразків ми використовували зразки України ДСЗУ-265-00008. Результати. Під час досліджень у н-гексановому екстракті з трави чебрецю звичайного було ідентифіковано та визначено кількісний вміст 10 жирних кислот. У траві досліджуваної рослини домінували ненасичені жирні кислоти: ліноленова (28,17 ± 2,19%), олеїнова (24,11 ± 2,23%), лінолева (20,82 ± 2,56%), ейкозадієнова (1,74 ± 0,16%), гондоїнова (0,42 ± 0,04%). Насичені жирні кислоти в складі досліджуваної трави складали: пальмітинова (14,28 ± 1,42%), стеаринова (5,36 ± 0,50%), бегенова (2,59 ± 0,26%), паль- мітоолеїнова (2,47 ± 0,25%), міристинова (0,10 ± 0,01%). Висновки. У результаті проведених досліджень трави Thymus vulgaris L. виявлено 10 жирних кислот; їхній склад та кількісний вміст визначено методом ГРХ. Встановлено переважання ненасичених жирних кислот. Високий вміст ненасичених жирних кислот дає змогу прогнозувати потенційну протизапальну, гепатозахисну, антиоксидантну та ліпопротекторну активність трави рослини.

Посилання

Сучасна фітотерапія : Навч. посіб. С. В. Гарна, І. М. Владимирова, Н. Б. Бурд, та ін. Харків: Друкарня «Мадрид», 2016. 580 с. URL: http:// dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/12221

Silva A. S., Tewari D., Sureda, A. et al. The evidence of health benefits and food applications of Thymus vulgaris L. Trends in Food Science & Technology, 2021, 117, Р. 218–227. DOI: https://doi.org/10.1016/ J.TIFS.2021.11.010

Vlaicu P. A., Untea A. E., Turcu R. P. et al. Nutritional composition and bioactive compounds of basil, thyme and sage plant additives and their functionality on broiler thigh meat quality. Foods, 2022, 11(8), 1105. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11081105

Практикум з ідентифікації лікарської рос- линної сировини: навч. посіб. В. М. Ковальов, С. М. Марчишин, О. П. Хворост [та ін.]; за ред. В. М. Ковальова, С. М. Марчишин, О. П. Хворост, Т. І. Ісакової. Тернопіль: ТДМУ, 2014. 264 с. URL: http:// dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/21239

Taher M. S., Salloom, Y. F., Al-Asadi R. A. et al The medicinal importance of Thyme plant (Thymus vulgaris). Biomedicine, 2021, 41 (3), Р. 531–534. DOI: https:// doi.org/10.51248/.v41i3.708

Al-Аssaf I. N., Mohammed M. J., Mohamad I. J. et al. Essential oils and fatty acids of Thymus vulgaris seeds: Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity. Egyptian Journal of Chemistry, 2023, 66(3), Р. 459–464. DOI: https://doi.org/10.21608/EJCHEM.2022.144197.6288

Zaїri A., Nouir S., Zarrouk A. et al. Chemical composition, Fatty acids profile and biological properties of Thymus capitatus (L.) Hoffmanns essential Oil. Sci. Rep. 2019, Vol. 9 (1): 20134. DOI: https://doi.org/10.1038/ s41598-019-56580-y

Рєзнік В. В., Грицик А. Р. Дослідження жирно- кислотного складу трави перестрічу гайового Melampyrum nemorosum L. Медична та клінічна хімія, 2024, (2), pp 141–146. DOI: 10.11603/mcch.2410-681X.2024. i2.14778

Afonso A. F., Pereira O. R., Válega M. et al. Metabolites and Biological Activities of Thymus zygis, Thymus pulegioides, and Thymus fragrantissimus Grown under Organic Cultivation. Molecules, 2018, 23(7), 1514. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules23071514

Stahl-Biskup E., Saez, F. (Eds.). Thyme: The Genus Thymus (1st ed.). CRC Press. 2002. 346 s. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203216859

Державна Фармакопея України : в 3 т. / Укр. наук. фармакопейний центр якості лікарських засо- бів. 2-ге вид. Х.: Держ. п-во «Укр. наук. фармако- пейний центр якості лікарських засобів», 2014. Т. 3. С. 487.

Державна Фармакопея України : в 3 т. / Укр. наук. фармакопейний центр якості лікарських засо- бів. 2-ге вид. Х. : Держ. п-во «Укр. наук. фармако- пейний центр якості лікарських засобів», 2014. Т. 3. С. 485.

Ramasany S., Mohd Zubair Ashrah. Phytochemical and pharmacological study of Thymus vulgaris. A Review. International Journal of Scientific Research in Science and Technology. 2024, Vol. 11 (4). P. 190–201. DOI: https://doi.org/10.32628/IJSRST24114120

Phytochemical Profiling and Therapeutic Potential of Thyme (Thymus spp.). Waheed М., Husain М., Saeed F. et al. A Medicinal Herb. Food Sci. Nutr. 2024, 12 (12) P. 9893–9912. DOI: https://doi.org/10.1002/ fsn3.4563

Mazulin O.V, Fukleva L.A, Mazulin G.V. Study the polyphenolic compounds composition of Thymus vulgaris L. herb. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice. 2023, 16 (1), 23–27. DOI: 10.14739/ 2409-2932.2023.1.265524

ДСТУ ISO 5508-2001. Жири та олії тваринні і рослинні. Аналізування методом газової хромато- графії метилових ефірів жирних кислот. [Чинний від 2003- 01-01]. Київ, 2003. 14 с.

Kokten K., Cacan E., Mokhtarzadeh S., Mehmet A. et al. Fatty acid composition of stems, leaves, flowers and seed of some medicinal plant. Rivita Italiana delle Sostanze grasse, 2023, 100(2):103-108

Cacan E., Kokten K., Kilic O. Leaf fatty acid composition of some Lamiaceae taxa from Turkey. Progress in Nutrition, 2018. 20(1-S), Р. 231–236. DOI: https:// doi.org/10.23751/pn.v20i1-S.5930

Quílez M., Ferreres F., López-Miranda S., et al. Seed Oil from Mediterranean Aromatic and Medicinal Plants of the Lamiaceae Family as a Source of Bioactive Components with Nutritional. Antioxidants 2020, 9, Р. 510. DOI: https://doi.org/10.3390/antiox9060510

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-25

Як цитувати

Мазулін, О. В., Фуклева, Л. А., & Мазулін, Г. В. (2025). ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ТРАВИ ЧЕБРЕЦЮ ЗВИЧАЙНОГО (THYMUS VULGARIS L.). Медична та клінічна хімія, (2), 79–84. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2025.i2.15528

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ