КІНЕТИКА ЕЛЕКТРОЛІТИЧНОГО УТВОРЕННЯ ТА РОЗКЛАДАННЯ ОЗОНУ У ПРІСНІЙ ВОДІ: ВПЛИВ БАКТЕРІАЛЬНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ТА ДЖЕРЕЛА ВОДИ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2025.i2.15525Ключові слова:
водний озон; бактеріальне забруднення; електролітичне озонування; портативний озонатор; розкладання озону.Анотація
Вступ. Мікробне забруднення води, зокрема, внаслідок скидання побутових стічних вод, становить серйозну загрозу громадському здоров’ю. Озон, як потужний окисник, розглядається як ефективна альтернатива традиційним дезінфекційним засобам. Останнім часом електролітичне озонування набуває популярності як безпечний та зручний метод одержання озонованої води без використання газоподібного озону. Мета дослідження – оцінити ефективність генерації озону шляхом електролізу в різних типах води та дослідити кінетику його розкладу в стерильній воді та за наявності бактерій. Методи дослідження. Озонована вода отримувалася електролітично з водопровідної та джерельної води. Концентрація озону вимірювалася в реальному часі протягом 15 хвилин. Стабільність озону вивчалася у стерильній воді та в присутності Staphylococcus aureus ATCC 6538 протягом 60 хвилин. Усі експерименти проводилися в трикратному повторенні. Статистичний аналіз здійснювався з використанням t-критерію Стьюдента. Результати й обговорення. Концентрація озону була достовірно вищою у водопровідній воді (2,98 ± 0,59 мг/л), ніж у джерельній (2,00 ± 0,42 мг/л), що пов’язано з вищим вмістом мінералів, які покращують електроліз. У присутності бактерій спостерігалося прискорене зниження концентрації озону, що свідчить про його активний розпад у присутності мікроорганізмів та органічних речовин. Висновки. Електролітичне озонування є ефективним методом одержання озонованої води, особливо в умовах підвищеної мінералізації. Водночас наявність мікроорганізмів значно пришвидшує розкладання озону, що слід враховувати у разі застосування озонованої води для знезараження.
Посилання
Gorito, A. M., Pesqueira, J. F. J. R., Moreira, N. F. F., Ribeiro, A. R., Pereira, M. F. R., Nunes, O. C., Almeida, C. M. R., & Silva, A. M. T. (2021). Ozone-based water treatment (O3, O3/UV, O3/H2O2) for removal of organic micropollutants, bacteria inactivation and regrowth prevention. Journal of Environmental Chemical Engineering, 9(4), 10–14. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.jece.2021.105315
Gomes, J., Matos, A., Gmurek, M., Quinta- Ferreira, R. M., & Martins, R. C. (2019). Ozone and photocatalytic processes for pathogens removal from water: A review. Catalysts, 9(1), 1–23. DOI: https:// doi.org/10.3390/catal9010046
Yuliana, T., Prihastanti, E., & Nurchayati, Y. (2020). Potential of aqueous ozone for the in vitro sterilization procedure of solanaceae. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 138–141. DOI: https://doi.org/10.22159/ajpcr.2020.v13i10.38945
Sivaranjani, S., Prasath, V. A., Pandiselvam, R., Kothakota, A., & Mousavi Khaneghah, A. (2021). Recent advances in applications of ozone in the cereal industry. LWT, 146. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.lwt.2021.111412
Baghal Asghari, F., Dehghani, M. H., Dehghanzadeh, R., Farajzadeh, D., Shanehbandi, D., Mahvi, A. H., Yaghmaeian, K., & Rajabi, A. (2021). Performance evaluation of ozonation for removal of antibiotic-resistant Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa and genes from hospital wastewater. Scientific Reports, 11(1), 24519. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-021-04254-z
Ziyaina, M., & Rasco, B. (2021). Inactivation of microbes by ozone in the food industry: A review. African Journal of Food Science, 15(3), 113–120. DOI: https://doi.org/10.5897/ajfs2020.2074
Marino, M., Maifreni, M., Baggio, A., & Innocente, N. (2018). Inactivation of foodborne bacteria biofilms by aqueous and gaseous ozone. Frontiers in Microbiology, 9(AUG). DOI: https://doi.org/10.3389/ fmicb.2018.02024
Subiksha, P. S. (2016). Ozone and its uses in root canal therapy – A review. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 8(9), 1073–1076. 9. Heebner, A., & Abbassi, B. (2022). Electrolysis catalyzed ozonation for advanced wastewater treatment. Journal of Water Process Engineering, 46, 102638.
Hirahara, Y., Iwata, K., & Nakamuro, K. (2019). Effect of Citric Acid on Prolonging the Half-life of Dissolved Ozone in Water. Food Safety, 7(4), 90–94. DOI: https://doi.org/10.14252/foodsafetyfscj.d-19-00005
Rice, R. G. (1996). Applications of ozone for industrial wastewater treatment – A review. In Ozone: Science and Engineering (Vol. 18, Issue 6, pp. 477–515). Taylor and Francis Inc. DOI: https://doi.org/10.1080/0191 9512.1997.10382859
Pyatkovskyy, T. O., Pokryshko, and S. Danylkov. (2024). Exploring water disinfection through electrolytic ozonation for application in wartime conditions. Bull. Med. Biol. Res., 6(1), 43–51. DOI: 10.61751/bmbr/ 1.2024.43.
Makarova, O., Johnston, P., Walther, B., Rolff, J., & Roesler, U. (2017). Complete Genome Sequence of the Disinfectant Susceptibility Testing Reference Strain Staphylococcus aureus subsp. aureus ATCC 6538. Genome Announcements, 5(19), e00293-17. DOI: https:// doi.org/10.1128/genomeA.00293-17
Okada, F., & Nay, K. (2012). Electrolysis for Ozone Water Production. In Electrolysis (pp. 243–272). InTech. DOI: https://doi.org/10.5772/51945
Epelle, E. I., Macfarlane, A., Cusack, M., Burns, A., Amaeze, N., Richardson, K., Mackay, W., Rateb, M. E., & Yaseen, M. (2022). Stabilisation of Ozone in Water for Microbial Disinfection. Environments – MDPI, 9(4). DOI: https://doi.org/10.3390/environments9040045
Andoyo, R., Prawitasari, I. A. P., Mardawati, E., Cahyana, Y., Sukarminah, E., Rialita, T., Djali, M., Zaida, Hanidah, I., & Setiasih, I. S. (2018). Retention time of ozone at various water condition. Journal of Physics: Conference Series, 1080(1), 012033. DOI: https:// doi.org/10.1088/1742-6596/1080/1/012033
Gardoni, D., Vailati, A., & Canziani, R. (2012). Decay of Ozone in Water: A Review. In Ozone: Science and Engineering (Vol. 34, Issue 4, pp. 233–242). DOI: https://doi.org/10.1080/01919512.2012.686354
Elovitz, M. S., von Gunten, U., & Kaiser, H.-P. (2000). The Influence of Dissolved Organic Matter Character on Ozone Decomposition Rates and R ct (pp. 248–269). DOI: https://doi.org/10.1021/ bk-2000-0761.ch016
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Медична та клінічна хімія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.