ОЦІНКА БІЛКОВОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ВІКОМ 1–3 РОКІВ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2025.i1.15425Ключові слова:
раціональне харчування; ожиріння; білково-енергетична недостатністьАнотація
Вступ. Раціональне харчування є одним із ключових факторів, що забезпечують здоров’я та гармонійний розвиток дитини не тільки в ранньому дитинстві, а й у подальшому періоді її життя. Недостатньо збалансоване харчування може призвести до відхилень у рості й розвитку дитини, стійких змін метаболізму, які зберігаються в дорослому віці, а також до підвищеного ризику таких захворювань, як ожиріння, цукровий діабет 2-го типу та гіпертонічна хвороба та ін.Мета дослідження – визначити особливості раціону та фізичного розвитку дітей віком 1–3 років з метою оптимізації їхнього харчування.Методи дослідження. У дослідженні взяли участь здорові діти віком від 1 до 3 років, які проживали в Тернополі та в Тернопільському районі. Було обстежено 72 здорові дитини раннього віку. Для отримання фактичного матеріалу використовувався анкетно-опитувальний метод лікарів-педіатрів / сімейних лікарів та батьків.Результати й обговорення. У харчуванні дітей спостерігалося значне перевищення рекомендованих норм у споживанні твердого сиру – в 1,5–2,5 раза, а фруктових соків – в 1,3–3 рази. Спеціалізовані молочні суміші («треті формули») не отримувала переважна кількість дітей як у місті (63,3 %), так і в районі 1 та районі 2 відповідно – 80,9 %та 76,1 %. Добові об’єми їжі відповідали рекомендованим віковим нормам тільки у 31,9 % обстежених дітей (23 дитини), недостатній об’єм їжі було виявлено в 16,7 %, а більше половини дітей (51,8 %) щодня переїдали, що було характерним для дітей другого року життя і виявлено в 50,0 % випадків. Висновки. Харчування дітей віком 1–3 років характеризується незбалансованістю білкового компонента через порушення режиму харчування, переїдання та споживання великої кількості білка порівняно з рекомендованими віковими нормами.
Посилання
Функціонально-метаболічний континуум: фізіологія і патологія [Текст] : монографія / А. І. Гоженко, Ю. М. Гришко. Полтава : Укргромторгсервіс, 2020. 199 с.
Шадрін О. Г., Дюкарева-Бездєнєжних С. В. Дефіцит макро- і мікронутрієнтів у харчуванні дітей раннього віку та шляхи його корекції Перинатология и педиатрия. 2010. № 4 (44). С. 69–74.
Няньковський С. Л., Івахненко О. С., Добрянський О. С. та ін. Щодо впровадження концепції «Харчування нового життя. 1000 днів» в Україні. Здоров’я дитини. 2014. № 5 (56). С. 73–77.
Інноваційні напрямки розвитку міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи : колективна монографія / за заг. ред. Н. І. Данько, В. О. Бабенко. Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2021. 364 с. (Розділ 2.3. Проблема здорового харчування і створення функціональних продуктів, 1.5 д. а).
Pomeranceva TI, Skorobagatova OV. Characteristics of clinical and neuropsychological polymorphism in children with psycholinguistic retardation. Ukrains’kyi visnyk psykhonevrolohii. 2019;27(3):102 (in Ukrainian).
Masi L, Gignac M. ADHD and comorbid disorders in childhood psychiatric problems, medical problems, learning disorders and developmental coordination disorder. Clinical Psychiatry. 2015;1(1:5):1–9. DOI: 10.21767/2471-9854.100005. 49.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Медична та клінічна хімія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.