ВПЛИВ ЕНЕРГЕТИЧНОГО НАПОЮ НА ЕНЗИМНУ АКТИВНІСТЬ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ПЛАЗМИ КРОВІ ЩУРІВ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2025.i1.15422Ключові слова:
енергетичний напій; плазма крові; щури; трансферин; церулоплазмін; супероксиддисмутаза; каталазаАнотація
Вступ. Сучасний ринок енергетичних напоїв стрімко зростає, пропонуючи споживачам швидкий спосіб підвищення фізичної та розумової працездатності. Проте, незважаючи на їхню популярність, залишається відкритим питання щодо впливу цих напоїв на біохімічні процеси в організмі, зокрема на систему антиоксидантного захисту. Мета дослідження – дослідити вплив енергетичного напою на ензимну активність антиоксидантного захисту плазми крові щурів. Методи дослідження. Експериментальне дослідження проводили на білих щурах лінії Вістар з масою тіла 150–220 г, які утримувалися у віварії ІФНМУ. Щурів розподілили на п’ять груп: контрольна група – здорові тварини, які отримували лише стандартний раціон і питну воду; друга група – щури, які споживали енергетичний напій упродовж 30 днів, із забором матеріалу на 1-шу добу після завершення експерименту; третя група – тварини, які споживали енергетичний напій упродовж 30 днів, із забором матеріалу на 10-ту добу після завершення експерименту; четверта група – щури, які споживали енергетичний напій 30 днів, із забором матеріалу на 20-ту добу після завершення експерименту; п’ята група – тварини, які отримували енергетичний напій 30 днів, із забором матеріалу на 30-ту добу після завершення експерименту. Енергетичний напій Burn вводили щоденно peros за допомогою поїлок упродовж 30 днів. Дозування напою розраховували з урахуванням маси тіла (на 1 кг) та коефіцієнта видової специфічності для щурів. Забір крові для отримання плазми здійснювали під наркозом (внутрішньом’язове введення тіопенталу натрію в дозі 60 мг/кг) шляхом декапітації на 1-шу, 10-ту, 20-ту та 30-ту добу після завершення введення напою. Супероксиддисмутазну (СОД) активність в плазмі крові визначали за методикою Чеварі, каталазну (КАТ) активність, активність церулоплазміну та насиченість трансферину – за методикою Бабенка. Результати й обговорення. Отримані дані свідчать, що за умов споживання енергетичного напою спостерігається збільшення СОД та КАТ активностей у плазмі крові впродовж всіх періодів експерименту порівняно з інтактними тваринами. Водночас спостерігалося зниження насиченості трансферину на 1-шу добу на 8 % та підвищення у всі наступні періоди експерименту, зокрема на 10-ту добу – на 64 % (р < 0,001), на 20-ту добу – на 59 % (р < 0,001), на 30-ту добу – на 47 % (р < 0,05) порівняно з показниками інтактних тварин, а також зниження активності церулоплазміну на 1-шу добу на 41 % (р < 0,001) та підвищення на 10-ту добу – на 20 % (р < 0,05), на 20-ту добу – на 18 % (р < 0,05), на 30-ту добу – на 13 % (р < 0,05) порівняно з показниками інтактних тварин Висновки. Вживання енергетичного напою призводить до активації процесів вільнорадикального окиснення в плазмі крові, що проявляється зниженням активності неферментативних антиоксидантів – трансферину та церулоплазміну – на першу добу після завершення споживання. Водночас підвищення активності каталази та супероксиддисмутази відразу після припинення вживання напою вказує на адаптивну реакцію організму, спрямовану на нейтралізацію оксидативного стресу шляхом посиленого синтезу антиоксидантних ферментів.
Посилання
Statista. Global energy drink market size and growth forecast. Statista; 2023.
Wassef B, Kohansieh M, Makaryus AN. Effects of energy drinks on the cardiovascular system. World Journal of Cardiology. Baishideng Publishing Group Inc. 2017;9(1):796–806. http://dx.doi.org/10.4330/wjc.v9.i11.796.
European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. 2015;13(5):4102.
American Academy of Pediatrics (AAP). Energy drinks: Health risks for children and adolescents. Pediatrics. 2011;127(6):1182–1189.
Ugwuja EI. Biochemical Effects of Energy Drinks Alone or in Combination with Alcohol in Normal Albino Rats. Adv Pharm Bull. 2014;4(1):69–74.
Ayuob N, ElBeshbeishy R. Impact of energy drinks on the structure of stomach and pancreas of Albino rats. Can Omega -3 provide a protection? Pub Lib Sci One .2016;11(2):e0149191.
Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Reactive Oxygen Species in inflammation and tissue injury. Antioxid Redox Signal. 2014;20(7):1126–67.
Obochi GO, Amali OE, Ochalefu DO. Effect of Melatonin and Caffeine Interaction on Caffeine Induced Oxidative Stress and Sleep Disorders. Nig J Physiol Sci. 2010;25:17–24.
Eltahir HM, Alamri G, Alamri A, Aloufi A, Nazmy M, Elbadawy H, et al. The metabolic disorders associated with chronic consumption of soft and energy drinks in rats*. Acta Biochimica Polonica. Polskie Towarzystwo Biochemiczne (Polish Biochemical Society);19 березня 2020. http://dx.doi.org/10.18388/abp.2020_2914.
Caine JJ, Geracioti TD. Taurine, energy drinks, and neuroendocrine effects. Cleveland Clinic Journal of Medicine. Cleveland Clinic Journal of Medicine. 2016;83(12):895–904. http://dx.doi.org/10.3949/ccjm.83a.15050.
Sharma D, Sangha GK. Triazophos induced oxidative stress and histomorphological changes in liver and kidney of female albino rats. Pestic Biochem Physiol. 2014;110:71–80.
Zhang Y, Wang L, Li M. Impact of antioxidant enzymes on oxidative stress regulation in energy drink consumption. J Biochem Mol Toxicol. 2021;35(4):e22783.
Nguyen K, Lee J, Park S. Catalase activity and oxidative stress levels after chronic energy drink intake in rodents. Free Radic Res. 2020;54(5):441–450.
Gkouvatsos K, Papanikolaou G, Pantopoulos K. Regulation of iron transport and the role of transferrin in antioxidant defense. Biochim Biophys Acta. 2022;1869(8):140607.
Khan F, Ahmad N, Ahmed S. Role of ceruloplasmin in oxidative stress and energy drink-induced toxicity. Oxid Med Cell Longev. 2021;2021:6634792. https://doi.org//10.1155/20/663479.
Парцей ХЮ, Артиш МБ, Литвинюк НІ, Слободян ЗО, Ерстенюк АМ. Стан еритроцитарних мембран та гематологічні індекси щурів за умов споживання енергетичного напою. Український журнал медицини, біології та спорту. 2017;5:188–191. https://doi.org/10.26693/jmbs02.05.188.
Гуранич СП, Воронич-Семченко НМ. Дослідження показників антиоксидантної системи та енергетичного обміну у щурів із інсулінорезистентністю, обтяженою йододефіцитом. Експерим. та клініч. фізіологія і біохімія. 2018;2(82):56–63.
Гуранич СП, Воронич-Семченко НМ, Гуранич ТВ. Прооксидантноантиоксидантний статус пульпи зубів та слизової оболонки ротової порожнини щурів із експериментальним йододефіцитом та інсулінорезистентністю. Український журнал медицини, біології та спорту. 2017;2(4):16–20.
Wang R, Zhou Q, Li D. Long-term consumption of energy drinks alters antioxidant enzyme activity and iron metabolism in rats. Food Chem Toxicol. 2022;165:113094. https://doi.org/10.1016/j.fct.2022.113094.
Partsei KYu, Ersteniuk HM, Shkurashivska SV, Кindrat I.P, Senchiy VM. Status of pro- and antioxidant system of rats under conditions of energy drink consumption. World of Medicine and Biology. 2023;1(83):218–223. https://doi.org/10.26724/2079-8334-2023-1-83-218-223.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Медична та клінічна хімія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.