АКТИВНІСТЬ ЦИТОЛІТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ В ОРГАНІЗМІ ЩУРІВ, ОТРУЄНИХ ХАРЧОВИМ БАРВНИКОМ АЗОРУБІНОМ

Автор(и)

  • Г. П. Гаплик ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • В. Д. Фіра ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • П. Г. Лихацький ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • О. І. Качур ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Г. Г. Шершун ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2023.i4.14372

Ключові слова:

харчові барвники, азорубін, цитолітичні процеси, мембранозалежні ензими, ендогенна інтоксикація

Анотація

Вступ. В Україні офіційно дозволено використання у харчовій, косметичній та фармацевтичній промисловості близько 20 синтетичних барвників, більшість з яких є азосполуками. Синтетичні барвники здатні проявляти токсичні й канцерогенні властивості, зумовлені їх взаємодією з харчовими інгредієнтами, різноманітними екологічними чинниками, перевищенням допустимих рівнів застосування. До най­поширеніших синтетичних барвників належить кармуазин (азорубін) Е122 (малиновий барвник). У результаті проведення численних досліджень харчової добавки Е122 було виявлено низку можливих негативних впливів на організм людини.

Мета дослідження – дослідити активність мембранодеструктивних процесів і ступінь ендогенної інтоксикації у щурів, отруєних харчовим барвником азорубіном.

Методи дослідження. Досліди виконано на білих щурах-самцях, яких поділили на три групи, одна з них слугувала контролем, тварини двох інших груп отримували водний розчин азорубіну в дозах 15 та 100 мг/кг маси тіла. Евтаназію щурів проводили під тіопенталовим наркозом. В одержаному біологічному матеріалі визначали активність мембранозалежних ензимів – аланінамінотрансферази (АлАТ), аспартатамінотрансферази (АсАТ), лактатдегідрогенази (ЛДГ),  вміст молекул середньої маси (МСМ), а також  еритроцитарний індекс інтоксикації на 7-му, 14-ту і 21-шу доби від початку експерименту. Статистичну обробку даних виконували за допомогою пакета програмного забезпечення SPSS-22.

Результати й обговорення. Найвищу активність АлАТ у сироватці крові токсикованих азорубіном щурів (15 мг/кг) зареєстровано на 21-шу добу отруєння. Використання азорубіну в дозі 100 мг/кг призвело до вірогідного зростання активності АлАТ у всі терміни дослідження. Аналогічні зміни характерні й для АсАТ і ЛДГ. У печінці та серці активність цих ензимів вірогідно знижувалася протягом експерименту. Встановлено, що ураження тварин токсичними дозами азорубіну спричинило збільшення проникності еритроцитарних мембран, причому з подовженням терміну дослідження відсоток проникності прогресуюче зростав. Більш виражений вплив на еритроцитарний індекс інтоксикації мала доза 100 мг/кг. Після введення в організм щурів підвищених доз азорубіну поглиблювалась ендогенна інтоксикація, про що свідчило зростання вмісту МСМ обох фракцій у сироватці крові тварин. Доза 100 мг/кг маси тіла виявилась токсичнішою, вміст МСМ був високим протягом усіх термінів дослідження.

Висновки. Обидві дози азорубіну (15 та 100 мг/кг) є токсичними. При цьому доза харчового барвника 15 мг/кг маси тіла не на всі показники має токсичний вплив.

Посилання

Dubinina, A.A., Malyuk, L.P. & Selyutina, G.A. (2007). Contamination of food products with metal compounds. Toxic Substances in Food Products and Methods of Their Determination. Kyiv: Professional, 65-84 [in Ukrainian].

Daineko, P.M. (2015). Comparative characteristics of food additives in food products in Ukraine and the countries of the European Union. Master's Studies. Almanac, 15 (2), Kherson. KhSU, 65-66 [in Ukrainian].

Melnychenko, T.I. (2000). On the issue of determining synthetic dyes in food products. Modern Problems of Toxicology, 5, 33–36 [in Ukrainian].

European Food Safety Agency [EFSA] (2008). Assessment of the results of the study by McCann et al. (2007) on the effects of some colours and sodium benzoate on children’s behaviour. EFSA J, 1-53.

Bateman, B., Warner, J.O., Hutchinson, E., Dean T. & Rowlandson, P. (2004).The effects of a double blind, placebo-controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. Arch. Dis. Child., 89, 506–551.

Amin, K.A., Abdel Hameid, II.H., & Abd Elsttar, A.H. (2010). Effect of food azo dyes tartrazine and carmoisine on biochemical parameters related to renal, hepatic function and oxidative stress biomarkers in young male rats. Food Chem.Toxicol., 48, 2994-2999.

Tsuda, S., Murakami, M., Matsusaka, N., & Kano K., Taniguchi, K., Sasaki, Y.F. (2001). DNA damage induced by red food dyes orally administered to pregnant and male mice. Toxicol. Sci., 61, 92-99.

Gross, D., & Tolba, R. (2015). Ethics in animal-based research. Eur. Surg. Res, 55 (1-2), 43-57.

Vlizlo, V.V., Fedoruk, R.S. & Ratych, I.B. (2012). Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a guide. Lviv: SPOLOM, 764 [in Ukrainian].

Nikolskaya, V.A., Danylchenko, Yu.D. & Memetov Z.N. (2013). Biochemical aspect of consideration of the role of medium-mass molecules in the organism in the organism. Scholarly notes of the Tavricheskogo National University named after V.I. Vernadskyi. Ser.: Biology, Chemistry, 1 (65), 139-145 [in Ukrainian].

Togaibaev, A.A., Kurguzkin, A.V. & Rykun I.V. (1988). Method of diagnosis of endogenous intoxication. Lab. Case, 9, 22-24.

Okeh, U. (2009). Statistical problems in medical research. East. Afr. J. Public. Health, 6 (1), 1-7.

Imlay, J.A. (2014). The mismetallation of enzymes during oxidative stress. Biol. Chem., 289 (41), 28121-28128.

Kolesova, N.A., Natrus, L.V., Bryuzgina, T.S., Lytvynenko, V.I., Sukhareva, N.M. & Chukhrai, S.M. (2016). Pathological changes of the heart under the conditions of simulation of convulsive syndrome of various etiologies. Physiol. Journal, 62 (4), 23-30 [in Ukrainian].

Igbokwe, N.A. (2019). A review of the factors that influence erythrocyte osmotic fragility, Sokoto J. Vet. Sci., 16 (4), 1-23.

Cherkasova, V.V. (2017). The role of medium-mass molecules in experimental L-arginine-induced pancreatitis and correction with dexamethasone. Actual Problems of Transport Medicine, 2, 125-130 [in Ukrainian].

Lykhatskyi, P.G. & Fira, L.S. (2017). The use of mildronate under conditions of oxidative stress in rats affected by sodium nitrite against the background of tobacco smoke intoxication. World of Medicine and Bio­logy, 13(3), 128-134 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-09

Як цитувати

Гаплик, Г. П., Фіра, В. Д., Лихацький, П. Г., Качур, О. І., & Шершун, Г. Г. (2024). АКТИВНІСТЬ ЦИТОЛІТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ В ОРГАНІЗМІ ЩУРІВ, ОТРУЄНИХ ХАРЧОВИМ БАРВНИКОМ АЗОРУБІНОМ. Медична та клінічна хімія, (4), 38–44. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2023.i4.14372

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ