ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ТРАВИ ASTRAGALUS DASYANTHUS PALL.

Автор(и)

  • О. П. Хворост НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • Є. Ю. Зудова НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2023.i3.14137

Ключові слова:

Astragalus dasyanthus Pall., трава, гідроксикоричні кислоти, флавоноїди

Анотація

Вступ. Рід Астрагал (Astragalus) родини бобових (Fabaceae) є одним із найчисленніших та нараховує 2500–3500 видів. Astragalus dasyanthus Pall. (A. dasyanthus) – багаторічна трав’яниста рослина, рослинною сировиною якої є трава. Хімічний склад сировини досить різноманітний: полісахариди, слизи, органічні кислоти, тритерпенові сапоніни, флавоноїди, мінеральні сполуки. Витяжка з трави – популярний гіпотензивний, седативний, судинорозширювальний, сечогінний, протинабряковий, кровоспинний, протиблювотний засіб. Сировини вітчизняної заготівлі практично не досліджено. Тому актуальним було проведення фармакогностичного вивчення трави A. dasyanthus.

Мета дослідження – визначити компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів трави A. dasyanthus вітчизняної заготівлі.

Методи дослідження. Серії трави A. dasyanthus заготовляли протягом 2020–2021 рр. із приватних ділянок в Україні. Компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії на рiдинному хроматографi “Agilent Technologies 1200”.

Результати й обговорення. Методом високоефективної рідинної хроматографії було вивчено компонентний склад трави A. dasyanthus, який представлений 5 гідроксикоричними кислотами і 8 флаво­ноїдами. З ідентифікованих гідроксикоричних кислот за кількісним вмістом домінувала хлорогенова кислота ((615,88±1,68) мкг/г), а з флавоноїдів переважали неогесперидин ((1885,06±1,04) мкг/г) і рутин ((1390,15±17,41) мкг/г).

Висновки. За допомогою високоефективної рідинної хроматографії визначено компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів трави A. dasyanthus, яку заготовлено в Україні. Встановлено, що з гідроксикоричних кислот трави A. dasyanthus домінує хлорогенова кислота ((615,88±1,68) мкг/г), а зі сполук флавоноїдної природи переважають неогесперидин ((1885,06±1,04) мкг/г) і рутин ((1390,15±17,41) мкг/г). Перспективним напрямком подальших досліджень є вивчення компонентного складу фенольних сполук серій трави A. dasyanthus, які заготовлено в різних регіонах України та з рослин різного віку.

Посилання

Amiri, M.S., Joharchi, M.R., Nadaf, M., Nasseh, Y. (2020). Ethnobotanical Knowledge of Astragalus spp.: The World’s Largest Genus of Vascular Plants. Avicenna J. Phytomed., 10, 128-142.

Li, X., Qu, L., Dong, Y., Han, L., Liu, E., Fang, S., Zhang, Y., Wang, T. A (2014). Review of Recent Research Progress on the Astragalus Genus. Molecules, 19, 18850-18880.

Pistelli, LF. (2002). Secondary metabolites of genus Astragalus: Structure and biological activity. Studies in Natural Products Chemistry. 27H, 443-545. doi.org/10.1016/S1572-5995(02)80043-6. DOI: https://doi.org/10.1016/S1572-5995(02)80043-6

Bratkov, V.M., Shkondrov, A. M., Zdraveva, P.K., Krasteva, I.N. (2016). Flavonoids from the Genus Astragalus: Phytochemistry and Biological Activity. Pharmacogn Rev., 10 (19), 11-32. DOI: 10.4103/0973-7847.176550 DOI: https://doi.org/10.4103/0973-7847.176550

Krasteva, I., Bratkov, V., Bucar, F., Kunert, O., Kollroser, M., Kondeva-Burdina, M., Ionkova, I. (2015). Flavoalkaloids and Flavonoids from Astragalus monspessulanus. J. Nat. Prod., 78, 2565-2571. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jnatprod.5b00502

Gorai, D., Jash, S.K., Roy, R. (2016). Flavonoids from Astragalus Genus. Int. J. Pharm. Sci. Res., 7 (7), 2732-2747. DOI: 10.13040/IJPSR.0975- 8232.7(7).2732-47.

Shkondrov, A., Krasteva, I., Bucar, F., Kunert, O., Kondeva-Burdina, M., Ionkova, I. (2020). A New Tetracyclic Saponin from Astragalus glycyphyllos L. and Its Neuroprotective and HMAO-B Inhibiting Activity. Nat. Prod. Res., 34, 511-517. DOI: https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1491040

Georgieva, A., Popov, G., Shkondrov, A., Toshkova, R., Krasteva, I., Kondeva-Burdina, M., Manov, V. (2021). Antiproliferative and antitumour activity of saponins from Astragalus glycyphyllos on myeloid graffi tumour. J. Ethnopharmacol., 267, 113519. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113519

Ionkova, I., Alfermann, A. (1990). Transformation of Astragalus Species by Agrobacterium Rhizogenes and Their Saponin Production. Planta Med., 56, 634-635. DOI: https://doi.org/10.1055/s-2006-961276

Ionkova, I., Shkondrov, A., Krasteva, I., Ionkov, T. (2014). Recent Progress in Phytochemistry, Pharmacology and Biotechnology of Astragalus Saponins. Phytochem. Rev., 13, 343-374. DOI: https://doi.org/10.1007/s11101-014-9347-3

Lysiuk, R., Darmohray, R. (2016). Pharmacology and Ethnomedicine of the Genus Astragalus. International Journal of Pharmacology, Phytochemistry and Ethnomedicine Submitted., 3, 46-53. DOI:10.18052/www.scipress.com/IJPPE.3. DOI: https://doi.org/10.18052/www.scipress.com/IJPPE.3.46

Shen, L., Gwak, S.R., Cui, Z.Y., Joo, J.C., Park, S.J. (2021). Astragalus-Containing Chinese Herbal Medicine Combined With Chemotherapy for Cervical Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front. Pharmacol. 12, 587021. DOI: https://doi.org/10.3389/fphar.2021.587021

Xiaoxia, Li, Lu Qu, Yongzhe, Dong, Lifeng, Han, Erwei, Liu, Shiming, Fang, Yi Zhang, Tao Wang. (2014). A Review of Recent Research Progress on the Astragalus Genus. Molecules., 19, 18850-18880. doi: 10.3390/molecules191118850. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules191118850

Seeram, N.P. (2006). Identification of phenolic compounds in strawberries by liquid chromatography electrosprayionizationmassspectroscopy. Food Chemistry., 97(1), 1-11. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.02.047

Justesen, U., Knuthsen, P., Leth, T. (1997). Determination of plant polyphenols in Danishfood stuffs by HPLC-UV and LC-MS detection. Cancer Letters., 114 (1-2), 165-167. DOI: https://doi.org/10.1016/S0304-3835(97)04651-X

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-27

Як цитувати

Хворост, О. П., & Зудова, Є. Ю. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ТРАВИ ASTRAGALUS DASYANTHUS PALL. Медична та клінічна хімія, (3), 108–112. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2023.i3.14137

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ