ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКІСНОГО ВМІСТУ СУМИ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ У НАСТОЙКАХ ІЗ СИРОВИНИ РОСЛИН РОДИН POLYGONACEAE, ROSACEAE, ASTERACEAE
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i4.12544Ключові слова:
настойка, щавель, родовик, шипшина, лопух, череда, органічні кислотиАнотація
Вступ. Органічні кислоти відіграють важливу роль в організмі рослин і людини.
Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми органічних кислот у серіях настойок з кореневищ з коренями щавлю кінського, родовика лікарського, коренів шипшини коричної і шипшини собачої, лопуха великого, лопуха малого та лопуха павутинистого, трави череди трироздільної.
Методи дослідження. Об’єктами дослідження були настойки, отримані з кореневищ з коренями щавлю кінського, родовика лікарського, коренів шипшини коричної і шипшини собачої, лопуха великого, лопуха малого та лопуха павутинистого, трави череди трироздільної, які одержано методом мацерації при кімнатній температурі та співвідношенні сировина/готова продукція 1:5, екстрагент – 50 % спирт етиловий. Кількісний вміст суми органічних кислот визначали титриметричним методом (методика монографії ДФУ 2.0 “Шипшини плоди”, в перерахунку на яблучну кислоту).
Результати й обговорення. У серіях настойок із сировини поширених рослин родин Polygonaceae, Rosaceae, Asteraceae визначено кількісний вміст суми органічних кислот алкаліметричним методом, методику наведено у монографії ДФУ 2.0 “Шипшини плоди”, встановлено їх граничні межі: для настойки з кореневищ з коренями щавлю кінського – не менше 3,5 мг/мл, настойки з кореневищ з коренями родовика лікарського – не менше 2,5 мг/мл, настойки з коренів шипшини коричної – не менше 2,1 мг/мл, настойки з коренів шипшини собачої – не менше 2,1 мг/мл, настойки з коренів лопуха великого – не менше 1,5 мг/мл, настойки з коренів лопуха малого – не менше 2,0 мг/мл, настойки з коренів лопуха павутинистого – не менше 1,8 мг/мл, настойки з трави череди трироздільної – не менше 1,0 мг/мл.
Висновки. Алкаліметричним методом у серіях настойок з кореневищ з коренями щавлю кінського, родовика лікарського, коренів шипшини коричної і шипшини собачої, лопуха великого, лопуха малого та лопуха павутинистого, трави череди трироздільної визначено кількісний вміст суми органічних кислот, встановлено граничні межі вмісту цих речовин. Отримані дані буде використано в подальших дослідженнях настойок із цих видів сировини.
Посилання
Wang, J., & Shen, Q. (2006). Roles of organic acid metabolism in plant adaptation to nutrient deficiency and aluminum toxicity stress. Ying Yong Sheng Tai Xue Bao, 17 (11), 2210.
Liujie Wu, Yuriko Kobayashi, Jun Wasaki & Hiroyuki Koyama. (2018). Organic acid excretion from roots: a plant mechanism for enhancing phosphorus acquisition, enhancing aluminum tolerance, and recruiting beneficial rhizobacteria. Soil Science and Plant Nutrition, 64 (6), 697. DOI: 10.1080/00380768.2018.1537093
Shestakova G.Yu., Gudkova, A.A., Chistyakova, A.S., & Agafonov, V.A. (2021). Organic acids of cyanosis blue. Bulletin of State Nikitsky Botanical Garden, 138, 85. DOI: 10.36305/0513-1634-2021-138-85-91 [in Russian].
Sankova, M.V., & Nesterova, O.V. (2020). Phytochemical determination of the amount of organic acids in rejected gooseberry leaves. Med. and Pharmaceutical Journal “Pulse”, 22 (3), 72. DOI: 10.26787/nydha-2686- 6838-2020-22-3-72-76 [in Russian].
Kumar Vinod, Sharma Anket, Bhardwaj Renu & Kumar Thukral Ashwani (2017). Analysis of organic acids of tricarboxylic acid cycle in plants using GC-MS, and system modeling. Journal of Analytical Science and Technology, 8, 20.
Yao Liu, Na Zhang, ShePo Shi Qingqing Song, Jielan Li, Yuelin Song & Peng-Fei Tu. (2018). Simultaneous determination of 14 organic acids in Shenfu injection by hydrophilic interaction chromatography-tandem mass spectrometry. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 41 (18), 3342-48.
Krzymińska A, Gąsecka, M, & Magdziak Z. (2020). Content of phenolic compounds and organic acids in the flowers of selected Tulipa gesneriana cultivars. Molecules (Basel, Switzerland), 25 (23), 5627. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules25235627
Joanna Chlopicka, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Michal Wozniakiewicz & Pawel Zagrodzki. (2014). Optimization of conditions for organic acid extraction from edible plant material as applied to radish sprouts. Food Anal. Method., 7 (6), 1323-1327.
Zheng, J., Huang, C., Yang, B., Kallio, H., Liu, P., & Ou, S. (2019). Regulation of phytochemicals in fruits and berries by environmental variation-Sugars and organic acids. Journal of Food Biochemistry, 43 (6), e12642. DOI: https://doi.org/10.1111/jfbc.12642
(2014). State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd edition. Vol. 3. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrayinskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].
(2016). [State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd edition. Appendix 1]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrayinskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].
(2020). State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd edition. Appendix 4]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrayinskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].
Oproshanska, T.V., Khvorost, O.P., & Kudria, V.V. (2020). Quantitative content of the sum of organic acids in the series of raw materials of some members of the families Polygonaceae, Rosaceae and Asteraceae. Medychna ta klinichna khimiia, 22 (3), 81. DOI: https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i3.11543 [in Ukrainian].
Oproshanska, T.V., & Khvorost, O.P. Potentiometric determination of the quantitative content of the sum of organic acids in medicinal plant raw materials. Bulletin of Pharmacyi, 1:101, 11. DOI: https://doi.org/10.24959/nphj.21.42 [in Ukrainian].
(2015). State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd edition. Vol. 1]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrayinskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.