ДЕТОКСИКАЦІЙНІ Й АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ АМІНОКИСЛОТ У ЩУРІВ, ІНТОКСИКОВАНИХ НІТРИТОМ НАТРІЮ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i3.11475Ключові слова:
амінокислоти, антиоксидантна система, кров, ензими, нітрит натрію, еритроцитиАнотація
Вступ. Зростаюче застосування азотних добрив є основним джерелом надходження нітратів і нітритів у навколишнє середовище. Нітрити в організмі тварин змінюють валентність заліза в гемоглобіні, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатен у легенях сполучатися з Оксигеном і перетворюватися в оксигемоглобін. Відповідно, втрачається основна функція гемоглобіну – зворотно зв’язувати Оксиген та доставляти його до тканин, внаслідок цього розвивається гіпоксія. Нітрати і нітрити є антиспазматичними отрутами. Деструктивний вплив нітратів і нітритів на організм зумовлений ініціацією вільнорадикальних процесів, що призводить до порушення клітинних мембран, зниження активності імунної системи.
Мета дослідження – вивчити вплив амінокислот на окремі показники антиоксидантної системи щурів за дії нітриту натрію.
Методи дослідження. Дослідження проводили на лабораторних білих щурах-самцях, яким внутрішньочеревно вводили нітрит натрію та додатково глутамінову кислоту і цистеїн. Тваринам згодовували стандартний комбікорм для лабораторних щурів. Їх утримували в клітках за стандартних лабораторних умов з 12-годинним циклом світла/12-годинним циклом темряви. Усі щури мали вільний доступ до стандартної дієти гризунів і води ad libitum. В еритроцитах крові визначали вміст відновленого глутатіону та ряд ензимів антиоксидантного захисту.
Результати й обговорення. Встановлено, що застосування нітриту натрію призводило до змін окремих показників системи антиоксидантного захисту. Досліджуваний токсикант викликав зниження вмісту відновленого глутатіону, активності глутатіонпероксидази і каталази в еритроцитах крові щурів. У тварин дослідних груп, які після досліджуваного ксенобіотика додатково отримували глутамінову кислоту і цистеїн, спостерігали менш помітні зміни порівняно з контрольною групою щурів.
Висновки. Досліджуваний токсикант призводив до зниження вмісту відновленого глутатіону, активності глутатіонпероксидази і каталази в еритроцитах крові щурів. Менш помітні зміни було зафіксовано у тварин дослідних груп, які додатково отримували досліджувані амінокислоти.
Посилання
Ansari, F.A., (2018). Protective effect of carnosine and N-acetylcysteine against sodium nitrite-induced oxidative stress and DNA damage in rat intestine. Environ. Sci. Pollut. ResInt., 25 (20), 19380-19392. DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-018-2133-9
Karwowska, M., Kononiuk, A., & Wójciak, K.M. (2019). Impact of sodium nitrite reduction on lipid oxidation and antioxidant properties of cooked meat products. Antioxidants., 9 (9), 1-15. DOI: https://doi.org/10.3390/antiox9010009
Ansari, F.A. Khan, A.A., & Mahmood, R. (2018). Acute oral dose of sodium nitrite causes redox imbalance and DNA damage in rat kidney. J. Cell Biochem., 19 (4), 3744-3754. DOI: https://doi.org/10.1002/jcb.26611
Ansari, F.A., Ali, S.N., & Mahmood, R. (2015). Sodium nitrite-induced oxidative stress causes membrane damage, proteinoxidation, lipidperoxidation and alters major metabolic pathways in human erythrocytes. Toxicol. In Vitro, 29 (7), 1878-1886. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tiv.2015.07.022
Salama, M.F., Abbas, A., Darweish, M.M., El-Hawwary, A.A., & Al-Gayyar, M.M. (2019). Hepatoprotective effects of codliveroil against sodium nitrite toxicity in rats. J. Pharmaceutical Biology, 51 (11), 1435-1443.
Adewale, O.O., Samuel, E.S., Manubolu, M., & Pathakoti, K. (2019). Curcumin protects sodium nitrite-induced hepatotoxicity in Wistar rats. Toxicol. Rep., 6, 1006-1011. DOI: https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2019.09.003
Salyha, N.O. (2013). Activity of the glutathione system of antioxidant defense in rats under the action of L-glutamic acid. Ukr. Biochem. J., 85 (4), 40-47. DOI: https://doi.org/10.15407/ubj85.04.040
Brosnan, J.T., & Brosnan, M.E. (2012). Glutamate: a truly functional aminoacid. AminoAcids, 25, 207-218.
Hansen, A.M., & Caspi, R.R. (2010). Glutamate joins the ranks of immunomodulators. Nature Medicine, 16 (8), 856-858. DOI: https://doi.org/10.1038/nm0810-856
Wu, G., Bazer, F.W., Dai, Z., Li, D., Wang, J., & Wu, Z. (2014). Aminoacid nutrition in animals: protein synthesis and beyond. Annu. Rev. Anim. Biosci., 2, 387-417. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-animal-022513-114113