АКТИВНІСТЬ СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗИ У ТКАНИНАХ ПЕЧІНКИ ПЕРЕПЕЛІВ ПРИ ХІМІЧНІЙ ОБРОБЦІ ІНКУБАЦІЙНИХ ЯЄЦЬ ТА РІЗНОМУ РІВНІ ВІТАМІНУ Е В РАЦІОНІ

Автор(и)

  • V. V. Trach ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ
  • V. V. Danchuk НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ, КИЇВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i3.10560

Ключові слова:

перепели, ембріони, супероксиддисмутаза, печінка, вітамін Е

Анотація

Вступ. Стан антиоксидантної системи у тварин і птахів впливає на їх ріст, резистентність, продуктивність та якість продукції. Біологічна активність вітаміну Е зумовлена насамперед його антиоксидантною функцією. α-токоферол є найактивнішим природним антиоксидантом. Очевидно, застосування природних антиоксидантів дозволить підвищити активність системи антиоксидантного захисту.

Мета дослідження – визначити вплив хімічної обробки інкубаційних яєць та різного рівня вітаміну Е в раціоні маточного поголів’я на активність супероксиддисмутази в тканинах печінки перепелів.

Методи дослідження. Експерименти виконано на перепелах породи фараон (Coturnix japonica) м’ясного напряму продуктивності. На 14-ту добу інкубації яйця перепелів було поділено на 7 груп. Обробку яєць проводили на 14-ту добу інкубації розчинами 1 % натрію гіпохлориту, 2 % хлоридної кислоти, 0,5 % гідроген пероксиду. Матеріалом для досліджень слугували тканини печінки 14-добових ембріонів, 1- і 10-добових перепелів. У гомогенаті тканин печінки визначали активність супероксиддисмутази (СОД).

Результати й обговорення. До 1-добового віку перепелів активність супероксиддисмутази збільшувалась, однак уже до 10-добового віку дещо зменшувалась (у межах 2,5 %). Потрібно відмітити відсутність достовірної різниці в активності СОД у печінці 14-добових ембріонів перепелів усіх дослідних груп порівняно з контрольною. Хімічна обробка інкубаційних яєць супроводжувалась зниженням активності СОД у печінці перепелів порівняно з показником контрольної групи, хімічна їх обробка на 14-ту добу інкубації разом із додатковим введенням вітаміну Е до раціону маточного поголів’я – підвищенням активності СОД у печінці перепелів до 1-добового віку.

Висновки. При розвитку постнатального адаптаційного синдрому спостерігають збільшення активності системи антиоксидантного захисту в організмі перепелів. Зокрема, активність супероксиддисмутази в печінці 14-добових ембріонів перепелів до 1-добового віку птахів підвищується на 37,9 % (р<0,001). Додаткове введення вітаміну Е до раціону стимулює активність системи антиоксидантного захисту в печінці перепелів.

Посилання

Trach, V.V., & Danchuk, V.V. (2018). Shliakhy pidvyshchennia vyvodymosti i zhyttiezdatnosti perepeliv za umov khimichnoi obrobky yaiets v inkubatsiinyi period [Ways to increase the hatchability and viability of quails under conditions of chemical treatment of eggs during the incubation period]. Ukrainskyi chasopys vetery­narnykh nauk – Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, (265), 217-224 [in Ukrainian].

Niki, E., & Noguchi, N. (2004). Dynamics of antioxidant action of vitamin E. Accounts of Chemical Research, 37 (1), 45-51. DOI: https://doi.org/10.1021/ar030069m

Shatskikh, E., Latypova, E., Fisinin, V., Denev, S., & Surai, P. (2015). Molecular mechanisms and new strategies to fight stresses in egg-producing birds. Agri­cultural Science and Technology, 7 (1), 3-10.

Surai, P.F., Kochish, I.I., & Fisinin, V.I. (2017). Antioxidant systems in poultry biology: Nutritional modu­lation of vitagenes. European Poultry Sciences, 81.

Yigit, A.A., Panda, A.K., & Cherian, G. (2014). The avian embryo and its antioxidant defence system. World's Poultry Science Journal, 70 (3), 563-574.4. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933914000610

Halliwell, B., & Gutteridge, J.M. (2015). Free radicals in biology and medicine. Oxford University Press, USA. DOI: https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780198717478.001.0001

Watson, H., Salmón, P., & Isaksson, C. (2018). Maternally derived yolk antioxidants buffer the developing avian embryo against oxidative stress induced by hype­roxia. Journal of Experimental Biology, 221 (13), jeb179465. DOI: https://doi.org/10.1242/jeb.179465

Livingstone, D.R. (2001). Contaminant-stimulated reactive oxygen species production and oxidative damage in aquatic organisms. Marine Pollution Bulletin, 42 (8), 656-666. DOI: https://doi.org/10.1016/S0025-326X(01)00060-1

Guan, L.M., Zhao, J., & Scandalios, J.G. (2000). Cis-elements and trans-factors that regulate expression of the maize Cat1 antioxidant gene in response to ABA and osmotic stress: H2O2 is the likely intermediary signaling molecule for the response. The Plant Journal, 22 (2), 87-95. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1365-313x.2000.00723.x

Chevari, S. (1985). Role of superoxide dismutase in cellular oxidative processes and method of its determination in biological materials. Lab. Delo, 11, 678-681.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-07

Як цитувати

Trach, V. V., & Danchuk, V. V. (2019). АКТИВНІСТЬ СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗИ У ТКАНИНАХ ПЕЧІНКИ ПЕРЕПЕЛІВ ПРИ ХІМІЧНІЙ ОБРОБЦІ ІНКУБАЦІЙНИХ ЯЄЦЬ ТА РІЗНОМУ РІВНІ ВІТАМІНУ Е В РАЦІОНІ. Медична та клінічна хімія, (3), 58–63. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i3.10560

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ