ОДЕРЖАННЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЗГУЩЕНОГО СОКУ З ЖУРАВЛИНИ БОЛОТНОЇ ПЛОДІВ

Автор(и)

  • K. M. Yatsyuk ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • M. I. Fedorovskaya ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • S. M. Marchyshyn ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО
  • L. I. Budniak ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО
  • L. V. Slobodianiuk ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i2.10294

Ключові слова:

журавлина болотна, згущений сік, біологічно активні речовини, спектрофотометрія, технологія соку

Анотація

Вступ. Цінною сировиною для розробки фітопрепаратів є журавлини болотної плоди, які застосовують при лікуванні інфекцій сечовидільної системи, застудних та стоматологічних захворювань. Біологічно активні речовини, що містяться в цій сировині, здатні проявляти антимікробні властивості щодо головних уропатогенних штамів мікроорганізмів. При розробці твердих лікарських форм для застосування в урології перспективним є одержання згущеного соку з журавлини болотної плодів.

Мета дослідження – розробити технологію одержання та здійснити стандартизацію згущеного соку з журавлини болотної плодів.

Методи дослідження. Свіжоодержаний та згущений сік з журавлини болотної плодів піддавали аналізу за такими показниками, як: опис, рН, сухий залишок (свіжий сік), ідентифікація і кількісне визначення основних груп біологічно активних речовин.

Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень розроблено оптимальну технологію одержання згущеного соку з журавлини болотної плодів. Для свіжоодержаного та згущеного соку визначено основні показники якості.

Висновки. Обґрунтовано оптимальний метод одержання свіжого соку з журавлини болотної плодів та визначено такі його критерії якості, як: зовнішній вигляд, рН від 2,46 до 2,5, ідентифікація методами тонкошарової хроматографії, кольоровими реакціями, кількісне визначення методами титриметрії та УФ-спектрофотометрії (органічні кислоти – не менше 0,78 %, поліфеноли – не менше 1,8 %, таніни – не менше 0,39 %, проантоціанідини – не менше 0,33 %). При одержанні згущеного соку з журавлини болотної плодів встановлено, що оптимальним методом загущування є інфрачервоне сушіння при 35–40 °С до 30 % від початкової маси. Визначено основні показники якості згущеного соку з журавлини болотної плодів, а саме: опис, рН від 2,46 до 2,5, кількісний вміст (органічні кислоти – не менше 2,37 %, поліфеноли – не менше 5,37 %, таніни – не менше 1,06 %, проантоціанідини – не менше 0,95 %). Розроблено технологічну схему одержання згущеного соку з журавлини болотної плодів.

Посилання

Nastanova Yevropeyskoi asotsiatsii urolohiv iz likuvannia infektsii sechovykh shliakhiv [The European Association of Urology Guideline about urinary tract infections treatment]. EAU, 2012,2013 [in Ukrainian].

Cavanagh, H.M.A., Hipwell, M., & Wilkinson, J.M. (2003) Antibacterial activity of berry fruits used for culinary purposes. J. Med. Food., 6 (1), 57-61. DOI: https://doi.org/10.1089/109662003765184750

Yatsiuk, K.M., Fedorovska M.I. & Kutsyk R.V (2017). Vyvchennia antymikrobnoi dii zhushchenoho soku z plodiv zhuravlyny bolotnoi (Vaccinium oxycoccos L.) [The investigation of the cranberry concentrated juice antimicrobial activity]. Farmatsevtychnyi zhurnal ‒ Pharmaceutical Journal, 1, 84-92 [in Ukrainian].

Guay, D.R. (2009) Cranberry and urinary tract infections. Drugs, 69 (7), 775-807. doi: 10.2165/00003495-200969070-00002 DOI: https://doi.org/10.2165/00003495-200969070-00002

LaPlante, K.L., Sarkisian, S.A., Woodmansee, S., Rowley, D.C., & Seeram, N.P. (2012). Effects of cranberry extracts on growth and biofilm production of Escherichia coli and Staphylococcus species. Phytother. Res., 26 (9), 1371-1374. doi: 10.1002/ptr.4592 DOI: https://doi.org/10.1002/ptr.4592

Rafsanjany, N., Senker, J., Brandt, S., Dobrindt, U. & Hensel, A. (2015). In vivo consumption of cranberry exerts ex vivo antiadhesive activity against FimH-dominated uropathogenic Escherichia coli: A combined in vivo, ex vivo, and in vitro study of an extract from Vaccinium macrocarpon. J. Agric. Food Chem., 63 (40), 8804-8818. doi: 10.1021/acs.jafc.5b03030 DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b03030

Solodovnychenko, N.M., Zhuravlov, M.S. & Kova­lov, V.M. (2001). Lіkarska roslynna syrovyna ta fіtopre­paraty: posib. z farmakohnozii z osnovamy biokhimii likarskykh roslyn [Medicinal plants and herbal medicines, training manual. Pharmacognosy with basic biochemistry of medicinal plants]. Kharkiv: Vyd-vo NFAU Zoloti storinky [in Ukrainian].

(2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farmako­peinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [State Pharma­copeia of Ukraine: in 3 vol. / State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Centre of Medicinal drugs Quality]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-11

Як цитувати

Yatsyuk, K. M., Fedorovskaya, M. I., Marchyshyn, S. M., Budniak, L. I., & Slobodianiuk, L. V. (2019). ОДЕРЖАННЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЗГУЩЕНОГО СОКУ З ЖУРАВЛИНИ БОЛОТНОЇ ПЛОДІВ. Медична та клінічна хімія, (2), 55–60. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i2.10294

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ