Investigation of element composition Spinacia oleracea L. Chenopodiaceae family

Authors

  • I. Z. Kernychna
  • I. B. Ivanusa
  • M. M. Mykhalkiv

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5728

Abstract

By atomic absorption spectroscopy there was determined the elemental composition of leaves of Spinacia
oleracea L. (family Chenopodiaceae). 4 macroelements (Mg, Ca, Na, K) and 6 microelements (Fe, Zn, Cu, Mn, Ni,
Co) were determined. There was revealed a selective ability to accumulate individual elements in the raw material
studied plant.

References

Башкорова Л. Біологічна роль деяких есенційних макро- та мікроелементів / Л. Башкорова, А. Руденко // Ліки України. – 2004. – № 10. – С. 59–65.

Лікарські рослини і фітотерапія (фітотерапевтична рецептура) / Л. В. Бензель, Р. Є. Дармограй, П. В. Олійник, І. Л. Бензель. – К. : Медицина, 2010. –С. 67–80.

Харчові лікарські рослини в медицині та кулінарії / Л. В. Бензель, П. В. Олійник, В. Є. Бабій, І. Л. Бензель. – Л. : Галицька Видавнича Спілка, 2004. – 292 с.

Гонський Я. І. Біохімія людини / Я. І. Гонський, Т. П. Максимчук. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2001. –736 с.

Антиоксидантні засоби – необхідні компоненти комплексної фармакотерапії / Н. О. Горчакова,С. А. Олійник, К. Г. Гаркава [та ін.] // Фітотерапія в Україні. – 2000. – № 1 (9). – С. 7–13.

Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арисимович, Н. П. Ярошенко [и др.]. – Л. : Агропромиздат, 1987. – 430 с.

Макро- та мікроелементи (обмін, патологія та методи визначення) : монографія / М. В. Погорєлов, В. І. Бумейстер, Г. Ф. Ткач, С. Д. Бончев. – Суми : СумДУ, 2010. – 147 с.

Попова Н. В. Елементний склад цмину та фламіну / Н. В. Попова, Л. О. Бобрицька, М. А. Аракелян // Вісн. фармації. – 2013. – № 3. – C. 49–51.

Формазюк В. И. Энциклопедия пищевых лекарственных растений: Культурные и дикорастущие растения в практической медицине / В. И. Формазюк ; под.ред. Н. П. Максютиной. – К. : А.С.К., 2003. – 792 с.

Factors affecting the distribution and mobility of trace elements (Cu, Pb, Zn) in a perennial grapevine (Vitis vinifera L.) in the Champagne region of France /E. Chopin, B. Marin, R. Mkoungafoko [et al.] // Environ

Pollut. –2008.– № 156. –Р. 1092–1098.

Heavy metals health risk assessment for population via consumption of vegetables grown in old miningarea; a case study: Banat County, Ro mania / M. Harmanescu, L. Alda, D. Bordean [et al.] // Chem. Cent.

J. –2011.–№5. – Р. 64.

Dietary reference intakes: vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc //P. Trumbo, A. Yates, S. Schlicker [et al.] // Journal of the American Dietetic Association. – 2001. –101, № 3. –P. 294–301

Downloads

Published

2015-12-29

How to Cite

Kernychna, I. Z., Ivanusa, I. B., & Mykhalkiv, M. M. (2015). Investigation of element composition Spinacia oleracea L. Chenopodiaceae family. Medical and Clinical Chemistry, 17(4). https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5728

Issue

Section

ORIGINAL INVESTIGATIONS