Біохімічні особливості плодів лимонника китайського (Schizandra chinensis (Turcz.) Baill.)
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7969Ключові слова:
Schisandra chinensis, ліпідна фракція, вищі жирні кислоти, леткі сполуки, макро- і мікроелементи.Анотація
Вступ. Враховуючи зростання потребу у нешкідливих рослинних субстанціях, останнім часом значну увагу приділяють нетрадиційним плодовим рослинам. До них належить лимонник китайський – цінне джерело біологічно активних сполук. Його широко використовують у народній та офіцинальній медицині.
Мета дослідження – вивчити біохімічні особливості плодів лимонника китайського, інтродукованого в Лісостепу України, ліпідну фракцію, вміст летких сполук та мінеральний комплекс плодів лимонника сорту Садовий – 1 cелекції Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України.
Методи дослідження. Як вихідну сировину використовували плоди лимонника зазначеного сорту. Леткі сполуки досліджували хроматографічним методом, вміст жирних кислот – методом капілярної газової хроматографії, вміст макро- та мікроелементів – рентгенофлуоресцентним методом.
Результати й обговорення. Фітохімічний склад плодів S. chinensis вирізняється поєднанням важливих біологічно активних складових, зокрема жирних та ефірних олій з багатим мінеральним комплексом макро- і мікроелементів. У ліпідному комплексі насіння лимонника виявлено високий вміст ненасичених жирних кислот з максимальним відсотком лінолевої кислоти (69,97 %). У леткій фракції з плодів лимонника виявлено 65 компонентів, а з насіння – 75 компонентів, основними серед яких є неролідол, β-елемен, гермакрен Д. Мінеральний комплекс представлений тринадцятьма макро- і мікроелементами, основними з яких є калій, кальцій, сірка, залізо, марганець, цинк.
Висновки. Результати досліджень підтверджують високу цінність плодів лимонника китайського, інтродукованого в Лісостепу України. Хімічний їх склад вирізняється поєднанням важливих біологічно активних складових, зокрема жирних та ефірних олій, з багатим мінеральним комплексом макро- та мікроелементів, що має широкий діапазон фармакологічної дії. Це дає підстави для широкого культивування лимонника як перспективного джерела біологічно активних сполук, які можуть бути використані для створення харчових добавок і фітокомпозицій лікарсько-профілактичної дії.
Посилання
Vitkovskiy, V.L. (2003). Plodovye rasteniya mira [World fruit plants]. Saint-Petersburg – Moscow – Krasnodar: Lan [in Russian].
Kolbasina, E.I., Solovyova, L.V., Tulnova, N.N., Kozak, N.V., & Skrypchenko, N.V., & Moroz, P.A. (2008). Kulturnaya flora Rossii: Aktinidiya. Limonnik [Cultural Flora of Russia]. – Мoscow: Rosselhozakademiya [in Russian].
Kolbasina, E.I. (2000). Aktinidiya i limonnik v Rossiyi (biologiya, introduktsiya, selektsiya) [Actinidia and Cninese magnolia vine in Russia (biology, introduction, selection)]. – Мoscow: Rosselhozakademiya [in Russian].
Lebeda, A.F., Dzhurenko, N.I., Isaykina, A.P., & Sobko, V.G. Lekarstvennyie rasteniya: samaya polnaya entsiklopediya [Medicinal plants: the most complete encyclopedia]. Мoscow: AST–Press [in Russian].
Коbzar, А.Ya. (2007). Farmakohnoziia v medytsyni [Pharmacognosy in medicine]. Кyiv: Medytsyna [in Ukrainian].
Оrlin, M.А. (2009). O biologicheski aktivnykh veschestvakh limonnika kitayskogo [Оn biologically active substances of Chinese magnolia vine]. Mezhdunar. zhurn. prikl. i fund. issledovaniy – International Journal of Applied and Fundamental Investigations, 4, 110-115 [in Russian].
Golovkin, B.N., Rudenskaya, R.N., Trofimova, I.A., & Shreter, A.I. (2001). Biologicheski aktivnyie veschestva rastitelnogo proishozhdeniya [Biologically active substances of vegetable origin]. (Vols. 1-3). – Мoscow: Nauka [in Russian].
Kovalov, V.M. (Ed.). (2000). Farmakohnoziia z osnovamy biokhimii roslyn [Pharmacognosy with the bases of plant biochemistry]. Kharkiv: Prapor [in Ukrainian].
Turishchev, S.N. (2002). Rastitelnyie adaptogeny [Plant adaptogenes]. Farmatsiya – Pharmacy, 50, (6), 44-45 [in Russian].
Klimienko, S.V., & Skrypchenko, N.V. (2013). Sorta plodovykh i yagodnykh kultur selektsii Natsionalnogo botanicheskogo sada im. N.N. Grishko [The varieties of fruit and berry plants, selected in N. Grishko National Botanical Garden]. Kiev: Izdatelstvo Ukrainskogo fitosociologicheskogo tsentra [in Russian].
Shaytan, I.M., Moroz, P.A., & Klimienko, S.V. (1983). Introduktsiya i selektsiya yuzhnykh i novykh plodovykh rasteniy [Introduction and selection of southern and new fruit plants]. Кyiv: Naukova dumka [in Russian].
Skrypchenko, N.V., Dzhurenko, N.I., Palamarchuk, O.P., & Moroz, P.A. (2014). Doslidzhennia komponentnoho skladu efirnoi olii Schizandra chinensis [The research of the component composition of essential oil of Schizandra chinensis]. Tavriiskyi nauk. visn. – Taurian Scientific Journal, 88, 181-186 [in Ukrainian].
Metody vyznachennia pokaznykiv yakosti roslynnytskoi produktsii (2000). [The methods for determining of the quality of crop production]. Кyiv: Alefa [in Ukrainian].
Chernogorod, L.B., & Vinogradov, B.A. (2006). Efirnye masla nekotorykh vidov roda Achillea L., soderzhashchie fragranol [Essential oils of some species of the genus Achillea L., containing fragranol]. Rastit. Resursy – Plant Resources, 42, (2), 61-68 [in Russian].
Loginov, U.I. (Ed). (1983). Metodicheskie ukazaniya po provedeniyu energodispersionnogo rentgenofluorestsentnogo analiza rastitelnykh materialov [Methodological instructions for conducting of energy-dispersive X-ray fluorescence analysis of plant materials]. Мoscow: Kolos [in Russian].