РОЗВИТОК ПАРОДОНТАЛЬНОГО СИНДРОМУ В ЩУРІВ ЗА УМОВ СТРЕПТОЗОЦИНІНДУКОВАНОЇ ДІАБЕТИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ

Автор(и)

  • А. А. Котвицька ПОЛТАВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • Т. Д. Криворучко ПОЛТАВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • К. С. Непорада ПОЛТАВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  • С. М. Береговий ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, КИЇВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i3.12579

Ключові слова:

діабетична нейропатія, пародонт, протеїназно-інгібіторний баланс, оксидативний стрес

Анотація

Вступ. Відповідно до оцінки ВООЗ, у 2019 р. цукровий діабет став безпосередньою причиною
1,5 мільйона випадків смерті. За даними Міжнародної федерації діабету 2011 р., кількість хворих на цукровий діабет у світі досягла рекордної цифри – 366 мільйонів, а у 2030 р. становитиме 552 мільйони. Діабетична периферична нейропатія є найпоширенішим ускладненням цукрового діабету і причиною низької якості життя, порушення працездатності у великої кількості хворих. Відомо, що ускладненням цукрового діабету, який призводить до розвитку діабетичної нейропатії, є пародонтальний синдром, механізми якого ще недостатньо вивчено.

Мета дослідження – виявити патологічні зміни у тканинах пародонта щурів за умов стрептозоцин­індукованої діабетичної нейропатії.

Методи дослідження. Піддослідним тваринам моделювали діабетичну нейропатію шляхом одноразового введення стрептозоцину (Streptozocin, “Sigma”, США) внутрішньочеревно з розрахунку 65 мг/кг. На 30-ту добу експерименту виконували глюкозотолерантний тест. Підтвердження розвитку діабетичної нейропатії оцінювали, вимірюючи поріг больової чутливості за допомогою тензоалгометричного тесту Randall-Selitto. У м’яких тканинах пародонта щурів визначали загальну протеолітичну активність, загальну антитриптичну активність, вміст ТБК-активних продуктів, вміст окисномодифікованих протеї­нів та активність каталази, вміст вільної фукози і глікозаміногліканів.

Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень встановлено, що у тварин, яким моделювали діабетичну нейропатію, поріг больової чутливості значно зростав у всі дні вимірювання порівняно з початковим значенням ((100,1±3,4) %): на 14-й день після введення стрептозоцину він збільшився на (22,4±8,4) % (p<0,05), а на 28-й – на (100,9±15,3) % (p<0,001). За умов розвитку діабетичної нейропатії у тканинах пародонта щурів зростав вміст вільної фукози та глікозаміногліканів порівняно з контрольними тваринами. Спостерігали підвищення загальної протеолітичної активності на тлі збільшення рівня інгібіторів протеїназ та інтенсифікацію вільнорадикальних процесів з розвитком оксидативного стресу.

Висновок. Стрептозоциніндукована діабетична нейропатія призводить до розвитку пародонтального синдрому в щурів, про що свідчать активація протеолітичних процесів, розвиток оксидативного стресу, підвищення катаболізму глікопротеїнів та протеогліканів сполучної тканини пародонта.

Посилання

(2016). Diabetes. Informational letter. Retrieved from: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/

fs312/ru/.

Global report on diabetes mellitus. Retrieved from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204874/4/WHO_NMH_NVI_16.3_rus.pdf?ua=1.

Saini, R., Saini, S., & Sugandha, R. (2011). Perio­dontal disease: The sixth complication of diabetes. Journal of Family & Community Medicine, 18 (1), 31. Retrieved from: https://doi.org/10.4103/1319-1683.78636

Salvi, G.E., Carollo-Bittel, B., & Lang, N.P. (2008). Effects of diabetes mellitus on periodontal and peri-implant conditions: update on associations and risks. Journal of Clinical Periodontology, 35 (Suppl. 8), 398-409. Retrieved from: https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.

01282.x

Khader, Y.S., Dauod, A.S., El-Qaderi, S.S., Alkafajei, A., & Batayha, W.Q. (2006). Periodontal status of diabetics compared with nondiabetics: a meta-analysis. Journal of Diabetes and its Complications, 20 (1), 59-68. Retrieved from: https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.

05.006

Mealey, B.L., & Ocampo, G.L. (2007). Diabetes mellitus and periodontal disease. Periodontology 2000, 44, 127-153. Retrieved from: https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2006.00193.x

Gordon Smith, A., & Robinson Singleton, J. (2006). Idiopathic neuropathy, prediabetes and the metabolic syndrome. Journal of the Neurological Sciences, 242 (1-2), 9-14. Retrieved from: https://doi.org/10.1016/j.jns.2005.11.020

Xu, Z., Zhang, P., Long, L., He, H., Zhang, J., & Sun, S. (2016). Diabetes mellitus in classical trigeminal neuralgia: A predisposing factor for its development. Clinical Neurology and Neurosurgery, 151, 70-72. Retrieved from: https://doi.org/10.1016/j.clineuro.

10.015

Taylor, G.W. (2001). Bidirectional interrelationships between diabetes and periodontal diseases: an epidemiologic perspective. Annals of Periodontology, 6 (1), 99–112. Retrieved from: https://doi.org/10.1902/annals.2001.6.1.99

Kumar, M., Mishra, L., Mohanty, R., & Nayak, R. (2014). “Diabetes and gum disease: the diabolic duo”. Diabetes & Metabolic Syndrome, 8 (4), 255-258. Retrieved from: https://doi.org/10.1016/j.dsx.2014.09.022

Lamster, I.B., Lalla, E., Borgnakke, W.S., & Taylor, G.W. (2008). The relationship between oral health and diabetes mellitus. Journal of the American Dental Association, (1939), 139 19S-24S. Retrieved from: https://doi.org/10.14219/jada.archive.2008.0363

Lamster, I.B. (2014). Non-periodontal oral complications of diabetes mellitus. Diabetes Mellitus and Oral Health, 157-190. John Wiley & Sons, Inc. Retrieved from: https://doi.org/10.1002/9781118887837.ch8

Polak, D., Sanui, T., Nishimura, F., & Shapira, L. (2020). Diabetes as a risk factor for periodontal disease-plausible mechanisms. Periodontology 2000, 83 (1), 46-58. Retrieved from: https://doi.org/10.1111/prd.12298

Stanko, P., & Izakovicova Holla, L. (2014). Bidirectional association between diabetes mellitus and inflammatory periodontal disease. A review. Biomedical papers of the Medical Faculty of the University Palacky, Olomouc, Czechoslovakia, 158 (1), 35-38. Retrieved from: https://doi.org/10.5507/bp.2014.005

Simpson, T.C., Weldon, J.C., Worthington, H.V., Needleman, I., Wild, S. H., Moles, D.R., Stevenson, B., Furness, S., & Iheozor-Ejiofor, Z. (2015). Treatment of periodontal disease for glycaemic control in people with diabetes mellitus. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2015 (11), CD004714. Retrieved from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD004714.pub3

Teeuw, W.J., Gerdes, V.E., & Loos, B.G. (2010). Effect of periodontal treatment on glycemic control of diabetic patients: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Care, 33 (2), 421-427. Retrieved from: https://doi.org/10.2337/dc09-1378

Choi, S.E., Sima, C., & Pandya, A. (2020). Impact of treating oral disease on preventing vascular diseases: A model-based cost-effectiveness analysis of periodontal treatment among patients with type 2 diabetes. Diabetes Care, 43 (3), 563-571. https://doi.org/10.2337/dc19-1201

Ugolev, A.M., Iezuitova, N.N., & Masevich, U.G. (1969) Issledovanie pishhevaritelnogo apparata u cheloveka [Study of the digestive system in humans]. Lviv: Nauka [in Ukrainian].

Veremeenko, K.N., Goloborodko, O.P., & Kizim, A.I. (1988) Proteoliz v norme i pri patologii [Proteo­lysis in normal and pathological conditions]. Kyiv: Zdorovia [in Ukrainian].

Stalnaia I.D., & Garishvili T.G. (1977). Metod opredeleniya malonovogo dialdegida s pomoshchiu tiobarbiturovoi kisloty [Method for the determination of malonic dialdehyde using thiobarbituric acid]. Sovremennye metody v biohimii − Modern Methods in Biochemistry. Moscov: Meditsina [in Russian].

Dubinina, E.E., & Burmistrov, S.O. (1995) Okislitelnaya modifikatsiya belkov syvorotki krovi cheloveka. Metod ee opredeleniya [Oxidative modification of human serum proteins. Method for its determination]. Voprosy meditsinskoy himii – Medicinal Chemistry Issues, 1, 24-26 [in Russian].

Koroliuk, M.A., Ivanova, L.I., & Maiorova, I.G. (1988) Metod opredeleniya aktivnosti katalazy [Method for determination of catalase activity], Laboratornoe delo – Laboratory Work, 1, 16-19 [in Russian].

Sharaev, P.N, Strelkov, N.S., & Kildiiarova, R.R. (1997). Metod opredeleniya fukozy, nesviazannoy s belkami [Method for determination of fucose unbound to proteins] Klinicheskaya laboratornaya diagnostika – Clinical Laboratory Diagnostics, 4, 17-18 [in Ukrainian].

Sharaev, P.N. (1987). Metod opredeleniya glikozaminoglikanov v biologicheskih zhidkostyah [Method for the determination of glycosaminoglycans in biological fluids]. Laboratornoe delo – Laboratory Work, 5, 530-532 [in Ukrainian].

Balkaran, R.L., Teelucksingh, S.S., Naidu, R.S., Lutchmansingh, K.E., Morris, L.A., Tripathi, V., & Teeluck­singh, S. (2020). The use of the slipping slipper sign to explore the connection between the feet and the mouth in patients with diabetes mellitus. Puerto Rico Health Sciences Journal, 39 (2), 216-221.

Suresh, R., Jayachandran, P., Fenol, A., Biswas, R., Krishnan, S., Kumar, K. A., Divakar, D.D., & Vellappally, S. (2019). Effect of non-surgical periodontal therapy on the serum sialic acid levels in diabetic patients with periodontitis. Acta Medica (Hradec Kralove), 62 (3), 109-116. Retrieved from: https://doi.org/10.14712/18059694.2019.134

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-14

Як цитувати

Котвицька, А. А., Криворучко, Т. Д., Непорада, К. С., & Береговий, С. М. (2021). РОЗВИТОК ПАРОДОНТАЛЬНОГО СИНДРОМУ В ЩУРІВ ЗА УМОВ СТРЕПТОЗОЦИНІНДУКОВАНОЇ ДІАБЕТИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ. Медична та клінічна хімія, (3), 36–41. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i3.12579

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ