ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ЗУБНИХ ЕЛІКСИРІВ НА ОСНОВІ БІОФЛАВОНО ДІВ ЦИТРУСОВИХ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИХ СИСТЕМ ЯСЕН І СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ

Authors

  • І. П. Двуліт

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2015.v22.i1.4219

Abstract

РЕЗЮМЕ. У досліді на 70 щурах з експериментальним перешеним пародонтитом вивчено вплив зубних еліксирів
на основі біофлавоно дів цитрусових (апельсин, мандарин, грейпфрут) на стан антиоксидантно-прооксидантно
системи в яснах і сироватці крові. Прооксидантну систему оцінювали за вмістом малонового діальдегіду (МДА),
антиоксидантну - за активністю каталази. Встановлено, що моделювання пародонтиту призводить до збільшення
вмісту МДА і зниження активності каталази. Використання еліксирів з цитрусовими нормалізує антиоксидантно-
прооксидантний стан.
КЛЮЧОВІ СЛОВА: пародонтит, перекиси ліпідів, антиоксидантна система, цитрусові, зубні еліксири.

Published

2015-06-05

How to Cite

Двуліт, І. П. (2015). ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ЗУБНИХ ЕЛІКСИРІВ НА ОСНОВІ БІОФЛАВОНО ДІВ ЦИТРУСОВИХ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИХ СИСТЕМ ЯСЕН І СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ. Achievements of Clinical and Experimental Medicine, 22(1). https://doi.org/10.11603/1811-2471.2015.v22.i1.4219

Issue

Section

Статті