ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ЗУБНИХ ЕЛІКСИРІВ НА ОСНОВІ БІОФЛАВОНО ДІВ ЦИТРУСОВИХ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИХ СИСТЕМ ЯСЕН І СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1811-2471.2015.v22.i1.4219Abstract
РЕЗЮМЕ. У досліді на 70 щурах з експериментальним перешеним пародонтитом вивчено вплив зубних еліксирів
на основі біофлавоно дів цитрусових (апельсин, мандарин, грейпфрут) на стан антиоксидантно-прооксидантно
системи в яснах і сироватці крові. Прооксидантну систему оцінювали за вмістом малонового діальдегіду (МДА),
антиоксидантну - за активністю каталази. Встановлено, що моделювання пародонтиту призводить до збільшення
вмісту МДА і зниження активності каталази. Використання еліксирів з цитрусовими нормалізує антиоксидантно-
прооксидантний стан.
КЛЮЧОВІ СЛОВА: пародонтит, перекиси ліпідів, антиоксидантна система, цитрусові, зубні еліксири.
Downloads
Published
2015-06-05
How to Cite
Двуліт, І. П. (2015). ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ЗУБНИХ ЕЛІКСИРІВ НА ОСНОВІ БІОФЛАВОНО ДІВ ЦИТРУСОВИХ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИХ СИСТЕМ ЯСЕН І СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ. Achievements of Clinical and Experimental Medicine, 22(1). https://doi.org/10.11603/1811-2471.2015.v22.i1.4219
Issue
Section
Статті