ВПЛИВ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ

Автор(и)

  • I. M. Grygus Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
  • N. E. Nesterchuk Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)
  • A. O. Nogas Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)
  • L. L. Prymachok Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)
  • I. V. Zacharchenko Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i4.9597

Ключові слова:

хронічне обструктивне захворювання легень, хворі, фізична реабілітація, якість життя

Анотація

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) посідає провідне місце серед основних причин смертності й інвалідності в більшості країн світу і зумовлює значні економічні витрати на лікування та реабілітацію хворих. Проблема ХОЗЛ набула не лише медичного, а й соціально-економічного значення, оскільки захворювання впливає не тільки на життя пацієнта, порушуючи його працездатність та знижуючи якість життя, а й на членів його родини.

Мета роботи – вивчити ефективність впливу запропонованої методики фізичної реабілітації на якість життя хворих на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості.

Матеріал і методи. У дослідженні брали участь 78 хворих на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості, які методом рандомізації були поділені на дві групи. Хворі контрольної групи отримували лікування та реабілітацію за загальноприйнятою методикою, а хворі основної групи – лікування за тим самим протоколом і реабілітацію за запропонованою методикою.

Результати. Застосування стандартного лікування та фізичної реабілітації у хворих на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості приводить до суттєвого підвищення якості життя. За результатами фізичної реабілітації в основній групі настає статистично значимо більша динаміка зростання різниці між значеннями після і до реабілітації. Після застосування запропонованої програми фізичної реабілітації для кожного хворого ОГ на ХОЗЛ ми спостерігали підвищення загальної якості життя та стану здоров’я за рахунок збільшення показників у проблемних субсферах.

Висновки. Застосування фізичної реабілітації дозволяє значно поліпшити якість життя хворих, істотно впливаючи на психоемоційну сферу. Достовірне (р<0,05) підвищення загальної якості життя і стану здоров’я хворих на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості жіночої статі основної групи відбулося за всіма сферами і субсферами якості життя, за винятком духовної.

Біографії авторів

I. M. Grygus, Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

доктор медичних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне);

N. E. Nesterchuk, Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

доктор наук з фізичного виховання і спорту, доцент, завідувач кафедри здоров’я людини і фізичної реабілітації Навчально-наукового інституту охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

A. O. Nogas, Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент, завідувач кафедри медико-психологічних дисциплін Навчально-наукового інституту охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

L. L. Prymachok, Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри здоров’я людини і фізичної реабілітації Навчально-наукового інституту охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

I. V. Zacharchenko, Навчально-науковий інститут охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)

старший викладач кафедри здоров’я людини і фізичної реабілітації Навчально-наукового інституту охорони здоров’я, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне).

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-23

Як цитувати

Grygus, I. M., Nesterchuk, N. E., Nogas, A. O., Prymachok, L. L., & Zacharchenko, I. V. (2018). ВПЛИВ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (4), 70–74. https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i4.9597

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження