ДЕЯКІ АСПЕКТИ МОДИФІКАЦІЇ СПОСОБУ ЖИТТЯ НА ОСНОВІ ДІЄТИЧНИХ ПІДХОДІВ ПРИ КАРДІОРЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ІХС ТА ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЙ НА СЕРЦІ

Автор(и)

  • N. V. Pasiechko ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • L. V. Radetska ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • P. P. Kuziv ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • N. I. Yarema ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • A. O. Bob ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • I. V. Smachilo ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • Z. P. Mandzii ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • A. I. Homitska ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • I. P. Savchenko ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • L. V. Naumova ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • T. I. Krytskyy ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»
  • M. Ye. Gavryliuk ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i3.9311

Ключові слова:

кардіореабілітація, ішемічна хвороба серця, гемодинаміка, ліпідний обмін, «вікно харчування».

Анотація

На сьогодні в усьому світі розвиваються реабілітаційні програми, відзначається тенденція до їх індивідуалізації, включення нових методів, розширення показань для їх призначення. Це дозволяє ширше і ефективніше застосовувати можливості відновної медицини. Вивчивши типи інтервального голодування ми застосували просту і безпечну схему харчування хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) з застосуванням методу обмеження «вікна харчування».

Мета роботи – підвищити ефективність кардіореабілітації хворих на ІХС та після операцій на серці шляхом використання методу обмеження «вікна харчування», обґрунтувати доцільність його застосування.

Матеріал і методи. Обстежено 54 хворих на ІХС та після операцій на серці віком від 42 до 71 року. У 78,3 % пацієнтів захворювання поєднувалось з супутніми хворобами (гіпертонічна хвороба, аліментарне ожиріння, компенсований цукровий діабет ІІ типу тощо). Усі пацієнти отримували стандартне медикаментозне лікування відповідно до діагнозу, згідно з останніми клінічними рекомендаціями. Клінічну ефективність даного виду реабілітації та фармакологічних засобів оцінювали з урахуванням частоти та інтенсивності нападів стенокардії, ЧСС, АТ, даних ЕКГ у спокої і в умовах динамічного навантаження. При проведенні навантажувального тесту враховували величину порогового динамічного навантаження, розраховували подвійний добуток. У динаміці (на початку та через 6–12 місяців спостереження) досліджували біохімічними методами показники ліпідного обміну, коефіцієнт атерогенності.

Результати. При застосуванні тривалого періоду обмеження «вікна харчування» (6–12 місяців) при кардіо­реабілітації хворих спостерігають позитивну динаміку гемодинамічних показників, підвищення толерантності до фізичних навантажень, нормалізацію параметрів ліпідного профілю крові.

Висновок. Обґрунтована доцільність застосування даного методу в комплексі профілактичних, лікувальних та реабілітаційних заходів у хворих на ІХС та після перенесених операцій на серці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-02

Як цитувати

Pasiechko, N. V., Radetska, L. V., Kuziv, P. P., Yarema, N. I., Bob, A. O., Smachilo, I. V., … Gavryliuk, M. Y. (2018). ДЕЯКІ АСПЕКТИ МОДИФІКАЦІЇ СПОСОБУ ЖИТТЯ НА ОСНОВІ ДІЄТИЧНИХ ПІДХОДІВ ПРИ КАРДІОРЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ІХС ТА ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЙ НА СЕРЦІ. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (3), 112–116. https://doi.org/10.11603/1811-2471.2018.v0.i3.9311

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження