ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДННИЙ АРТРИТ В ПОЄДНАННІ З НЕАЛКОГОЛЬНИМ СТЕАТОГЕПАТИТОМ

Автор(и)

  • L. V. Dankiv КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня»
  • S. I. Smiyan ДВНЗ "Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України"

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2017.v0.i1.7287

Ключові слова:

ревматоїдний артрит, остеопороз, остеопенія, ревматоїдний фактор (РФ), АТ ЦЦП, менопауза, ожиріння.

Анотація

РЕЗЮМЕ. РА займає особливе місце серед захворювань, які призводять до розвитку остеопорозу. Остеопороз при РА є наслідком як існуючого хронічного системного захворювання, так і терапії глюкокортикоїдами. Не проводилось вивчення взаємозв’язку між морфофункціональними порушеннями печінки і МЩКТ у хворих на РА.

Мета дослідження – дослідити порушення структурно-функціонального стану кісткової тканини та виявити залежність змін мінеральної щільності кісткової тканини від наявності НАГС чи його відсутності, застосовуючи рентгенівську денситометрію в пацієнтів із РА.

Матеріали та методи. Обстеження пацієнтів проводилося за традиційною методикою і включало: 1) загальноклінічні: огляд, опитування, наявність у минулому переломів, їх кількість та обставини їх виникнення, визначення ІМТ; 2) лабораторні (загальний та біохімічний аналіз крові, визначення РФ методом латекс- аглютинації, оцінку титру АТ ЦЦП методом ELISA (діагностична межа ≥15 ум. од./мл); 3) мінеральну щільність кісткової тканини визначали з використанням подвійного рентгенівського денситометра ДРХ-А (Dualenergy X-Ray Absorptiometry) фірми LUNAR (США) на рівні поперекового відділу хребта. У пацієнтів з МЩКТ на рівні поперекового відділу хребта ≤ -2,5 SD діагностували остеопороз; у пацієнтів, у яких рівень МЩКТ < -1 SD і ≥ -2,5 – SD- остеопенію; індекс Z (відхилення мінеральної щільності кістки від середнього значення у хворих відповідного віку), індекс Т (відхилення від референтного значення пікової кісткової маси у здорових осіб молодого віку); 4) статистичні.

Результати. Денситометричні показники у когорті хворих з НАСГ вказують на значне зниження МЩКТ, порівняно з пацієнтами без ураження печінки. У більшості жінок з РА та супутнім ураженням печінки у постменопаузальному періоді відзначали явища остеопенії і остеопорозу (ОП). Серед пацієнтів із мінімальною активністю РА в поєднанні з НАСГ була незначна кількість обстежених із остеопорозом, у хворих на РА ІІ ступеня активності частка їх із остеопенією і остеопорозом розподілилася з невеликими відмінностями, хоча за відсотковим значенням переважали хворі з остеопенією. Найбільша кількість пацієнтів, яка становила групу максимальної активності РА, була представлена остеопорозом. Остеодефіцитні стани асоціювалися із ожирінням у пацієнтів з РА та НАСГ. За умов позитивності АТ ЦЦП кількість хворих із остеопорозом достовірно більша, ніж із нормальною мінеральною щільністю кісткової тканини і остеопенією. Пацієнти із серопозитивним РА мали статистично значущий вищий ризик виникнення остеодефіцитних станів і частіше хворіли на остеопороз, ніж особи із серонегативним РА. У більшої когорти хворих з РА в поєднанні з НАСГ діагностовано переломи в анамнезі: з остеопенією – у 6 (10,34%) осіб, з остеопорозом – у 12 (20,69%) хворих.

Висновки. Серед хворих на РА із супутнім НАСГ діагностовано явища остеопенії та остеопорозу в 87,93 % випадків. Вивчення структурно-функціонального стану кісткової тканини поперекового відділу хребта в жінок до менопаузи і в постменопаузальному період із РА та супутнім НАСГ, порівняно з пацієнтами, які не мали супутнього ураження печінки, демонструвало достовірно вищий відсоток розвитку остеодефіцитних станів, який асоціювався із супутнім ожирінням, активністю РА, наявністю АТ ЦЦП і РФ як за кількісними значеннями МЩКТ, так й за частотою реєстрації даних станів.

Посилання

Hukasyan, D.A., Balabanova, R.M., Smyrnov, A.V., & Nasonov, E.L. (2015). Izuchenye vzaimosvyazi mezhdu mineralnoy plotnostyu kostnoy tkani i kliniko-laboratornymi pokazatelyamy aktivnosty revmatoydnogo artrita [A study of the relationship between bone mineral density and clinical and laboratory indices of rheumatoid arthritis activity]. Revmatologiia – Reumatology, 1, 18-21 [in Russian].

Kovalenko, V.M., & Kornatskyy, V.M. (Eds.) (2010). Demohrafiya i stan zdorovia narodu Ukrayiny: analitychno-statystychnyi posibnyk [Demographics and the state of health for the people of Ukraine: analytical and statistical manual]. Kyiv [in Ukrainian].

Korzh, N.A., Povoroznyuk, V.V., Dedukh, N.V., & Zupanets, Y.A. (2012). Osteoporoz: épidemiologiya, klinika, diagnostika, profilaktika i lechenie [Osteoporosis: epidemiology, clinical picture, diagnosis, prevention and treatment]. Kharkov: “Zolotye Stranitsy” [in Russian].

Neyko, Ye.M., & Yatsyshyn, R.I. (2013). Osoblyvosti perebihu ta likuvannya osteoporozu u khvorykh na revmatoyidnyi artryt [Features of the course and treatment of osteoporosis in patients with rheumatoid arthritis]. Ukr. revmatol. zhurn. – Ukrainian Rheumatoid Journal, 29 (3), 82-83. [in Ukrainian].

Povoroznyuk, V.V., Hryhoreva, N.V. (2011). Rol FRAX v prognozirovanii riska perelomov [The role of FRAX in predicting the risk of fractures]. Bol. Sustavy. Pozvonochnik – Pain. Joints. Backbone, 2, 19-28. [in Russian].

Boonen, S., Laan, R.F., Barton, I.P., & Watts, N.B. (2015). Effect of osteoporosis treatments on risk of non-vertebral fractures: review and meta-analysis of intention-to-treat studies. Osteoporos Int., 16, 1291-1298.

Kanis, J.A., McCloskey, E., & Johansson, H. (2012). FRAX ® with and with out bone mineral density. Calcif. Tissue Int., 1, 1-13.

Mac Lean, C., Newberry, S., & Maglione, M. (2104). Systematic review: comparative effectiveness of treatments to prevent fractures in men and women with low bone density orosteoporosis. Ann. Intern. Med., 148, 197-213.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-13

Як цитувати

Dankiv, L. V., & Smiyan, S. I. (2017). ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДННИЙ АРТРИТ В ПОЄДНАННІ З НЕАЛКОГОЛЬНИМ СТЕАТОГЕПАТИТОМ. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (1). https://doi.org/10.11603/1811-2471.2017.v0.i1.7287

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження