THE COMPLIANCE OF NUTRITIONAL RATIONS WITH KEY RECOMMENDATIONS ON HEALTHY NUTRITION

Authors

  • L. M. Kitsula Danylo Halytsky Lviv National Medical University
  • L.P. Kozak Danylo Halytsky Lviv National Medical University

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2025.1.15335

Keywords:

young students; healthy nutrition; food products; prophylaxis.

Abstract

Purpose: To evaluate the compliance of the actual nutrition of male and female students of Danylo Halytsky Lviv National Medical University with the key recommendations on healthy nutrition. Materials and Methods. An anonymous survey of the 2nd year students of medical and pharmaceutical faculties of Danylo Halytsky Lviv National Medical University (109 female students, 41 male students) and the 4th year students of medical faculty was conducted using Yeltsova’s questionnaire-survey method (L.B. Yeltsova et al., 2017). The searching, social and hygienic, and statistical methods were applied. Results. It was found that a significant part of the respondents had lack healthy eating habits, and the rations of some students generally lack of healthy foods (meat and meat products, fish and seafood, eggs, milk and dairy products, etc.). According to the Brock index, the actual body weight corresponded to the ideal by 42,3% of female students and 58,5% of male students, 57,5% of female students and 41,4% of male students had deviations of the actual body weight from the ideal one. The structure of deviations of the actual body weight from the ideal on among female students as follow: the number with a weak degree of protein-energy deficiency prevailed – 47,6%, 24,6% of female students had a moderate degree of protein-energy deficiency, and 9,2% of female students had a severe degree of protein-energy deficiency. 47,1% of male students had excess body weight within 15–29%. The majority of the surveyed students have low physical activity. Conclusions. A significant part of young students does not adhere to the key recommendations for healthy nutrition and does not pay attention to physical activity. Timely detection of these negative phenomena and implementation of a set of preventive measures will prevent negative changes in the organism caused by nutrition and lifestyle and preserve the full health of the younger generation.

References

Єльцова Л.Б., Омельчук С.Т. Обґрунтування шляхів удосконалення анкетно-опитувального методу оцінки фактичного харчування населення. Медичні перспективи. 2017. Том 22. Випуск 3. С. 104–112.

Ярецька В.В. Методи діагностики мотивації до здорового способу життя у студентської молоді. Особистісні та ситуативні детермінанти здоров’я : матеріали IV Всеукр. наук.-практ. конф. / за заг. ред. проф. О.В. Бацилєвої. Вінниця, 2019. С. 247–250.

Олійник Н.А., Віннік Ю.В. Вплив харчування на здоров’я студентської молоді. Збірник наукових праць Херсонського державного університету. Педагогічні науки. 2018. Вип. 81(1). С. 194–197.

Чернявська Л.І., Криницька Л.І., Мялюк О.П. Стан здоров’я студентів, проблеми та шляхи їх вирішення. Медсестринство. 2017. № 1. С. 24–27. DOI: https://doi.org/10.11603/2411-1597.2017.1.8480

Єльцова Л.Б., Омельчук С.Т., Петросян А.А. Оцінка середньодобового споживання молочних та кисломолочних продуктів харчування у раціоні студентської молоді. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. 2018. Т. 18. Випуск 4 (64). С. 13–19. DOI: https://doi.org/10.31718/2077-1096.18.4.13

Півень Н. Рекомендації щодо здорового харчування дорослих. Практикуючий лікар. 2018. № 1. С. 39–46.

Гігієна та екологія : підручник / В.Г. Бардов та ін. ; за заг. ред. В.Г. Бардова. Вінниця : Нова Книга, 2020. С. 327.

Мондич О. Основні помилки в організації харчування студентів Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Серія: Педагогічні науки. Випуск 53. С. 126–134.

Деякі особливості соціально-побутових умов, харчування та стану здоров’я студентів медичного університету / М.І. Мізюк та ін. Гігієна населених місць. 2022. № 72. С. 162–168. DOI: https://doi.org/10.32402/hygiene2022.72.162

Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки / Г.М. Даниленко та ін. Медичні науки. 2018. № 8 (60). С. 293–297.

Єльцова Л.Б. Моніторинг середньодобового споживання хлібних, круп’яних та макаронних виробів у раціоні студентської молоді. IX International Scientific and Practical Conference «International Trends in Science and Technology». 2019. № 2. С. 10–16

Наказ МОЗ України від 14.01.2013 р. № 16 «Про затвердження Методичних рекомендацій для лікарів загальної практики – сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування». URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/129815___129815

Published

2025-06-16

How to Cite

Kitsula, L. M., & Kozak, L. (2025). THE COMPLIANCE OF NUTRITIONAL RATIONS WITH KEY RECOMMENDATIONS ON HEALTHY NUTRITION. Bulletin of Social Hygiene and Health Protection Organization of Ukraine, (1), 12–17. https://doi.org/10.11603/1681-2786.2025.1.15335

Issue

Section

Health and society