СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ З ХВОРОБАМИ КРОВІ ТА КРОВОТВОРНИХ ОРГАНІВ

Автор(и)

  • І. Ю. БАТМАНОВА Донецький національний медичний університет ім. М. Горького, Україна

Анотація

Мета: обґрунтувати та розробити сучасну модель надання медичної допомоги хворим на хвороби крові та кровотворних органів на регіональному рівні.

Матеріали і методи. У дослідженні використано бібліосемантичний, системного підходу, аналітико-синтетичний методи.

Результати. Розроблена модель ґрунтується на принципово нових функціонально-організаційних підходах: створення структурованої за рівнями медичної допомоги моделі із залученням до надання гематологічної допомоги на первинному рівні лікарів загальної практики – сімейних лікарів; на вторинному рівні в рамках госпітального округу створення діагностично-консультативних кабінетів з денними стаціонарами та на третинному рівні в складі обласної клінічної лікарні – обласного гематологічного центру.

Висновки. Недоліки у наданні гематологічної допомоги пов’язані з організаційно-управлінськими аспектами. Стратегічним напрямком розробленої моделі стало підвищення якості, ефективності та доступності гематологічної допомоги через реалізацію заходів управлінського та організаційного характеру. Структурну основу запропонованої моделі складають наявні ресурси системи охорони здоров’я, однак її впровадження вимагає додаткових фінансових ресурсів на матеріально-технічне забезпечення відповідно до галузевих стандартів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: хвороби крові та кровотворних органів, організація медичної допомоги, модель.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-27

Як цитувати

БАТМАНОВА, І. Ю. (2016). СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ З ХВОРОБАМИ КРОВІ ТА КРОВОТВОРНИХ ОРГАНІВ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (1). Retrieved із https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/visnyk-gigieny/article/view/6583

Номер

Розділ

Організація медичної допомоги