ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО АСПЕКТУ НАДАННЯ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНОЇ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ

Автор(и)

  • М.І. КОВТУН

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3502

Анотація

Мета: оцінка ставлення лікарів і середнього медичного персоналу до нововведень при наданні населенню висококваліфікованої офтальмологічної допомоги.

Матеріали і методи. Вивчалася думка 87 медичних працівників (23 лікарі і 64 медичні сестри) за спеціально розробленою анкетою. Анкета включала кілька блоків питань, які стосувалися професійно-психологічних, фінансово-психологічних і виробничих аспектів діяльності лікарів і медичних сестер, а також їхнього ставлення до необхідності реформування галузі. Представлення результатів опитування у балах дозволило використовувати статистичні методи обробки даних (метод аналізу альтернативних ознак).

Результати. Встановлено, що більшість опитаних лікарів та медичних сестер задоволені своєю роботою та умовами праці, але не задоволені рівнем заробітної плати. Більшість опитаних лікарів психологічно не готові до реформи охорони здоров'я, проте медичні сестри займають активнішу позицію щодо змін, які відбуваються у медичній галузі.

Висновки. Розбіжності у ставленні лікарів і медичних сестер до процесів реформування охорони здоров’я пояснюються різним рівнем професійних можливостей, добробуту, інформованості.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: реформа охорони здоров'я, соціально-психологічні аспекти, висококваліфікована офтальмологічна допомога.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-12

Як цитувати

КОВТУН, М. (2015). ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО АСПЕКТУ НАДАННЯ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНОЇ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (3). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3502

Номер

Розділ

Реформування системи охорони здоров'я