ВПЛИВ СПОСОБУ ЖИТТЯ ТА ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ЗДОРОВ'Я ХВОРИХ НА АВТОІМУННИЙ ТИРЕОЇДИТ

Автор(и)

  • О. Б. Метельська Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна
  • О. В. Лотоцька Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна https://orcid.org/0000-0002-1393-7914

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2024.2.14787

Ключові слова:

харчування, автоімунний тиреоїдит, здоров’я, спосіб життя

Анотація

Мета: дослідити вплив способу життя і харчування на стан здоров’я хворих на автоімунний тиреоїдит (АІТ).

Матеріали і методи. Дослідження ефективності застосування дієтотерапії в комплексному лікуванні хворих на АІТ складалося з таких етапів, як: оцінка вихідних даних та анкетування; апробація програми харчування протягом 3 місяців; формування висновків. У дослідженні взяли участь 40 осіб, з них 36 жіночої статті і 4 – чоловічої, хворих на АІТ, віком від 25 до 52 років. Використано бібліографічний, соціологічний, антропометричний, аналітичний та статистичний методи.

Результати. Встановлено, що до корекції харчування у 47,5 % було виявлено первинну лактазну недостатність, та ще у 40 % – вторинну. Офіційно целіакія була підтверджена в 1 особи, у 12,5 % були виявлені підвищені специфічні IgE до пшениці, ще у 37,5 % – підвищені антитіла IgG і IgА до гліадину. У 87 % осіб була недостатність або дефіцит вітаміну D. Вживання впродовж трьох місяців середземноморської дієти з індивідуальними модифікаціями позитивно вплинуло на стан пацієнтів. Кількість осіб з ІМТ 25–29,9 (зайва вага) зменшилася з 70 до 28 %, а понад 30 (ожиріння) – з 18 до 5 %. Покращенню самопочуття в осіб досліджуваної групи також сприяли збільшення фізичної активності та нормалізація сну. У більшості зникли такі симптоми, як швидка стомлюваність, слабкість, відчуття тривожності, тахікардія, тиснення в ділянці шиї та клубок у горлі. Все це, у свою чергу, зменшило в учасників досліджуваної групи схильність до стресових та тривожних станів і спонукало до відмови від тютюнокуріння та електронних сигарет.

Висновки. Проведені нами дослідження свідчать, що в комплексному лікуванні хворих на АІТ, окрім медикаментозного лікування, необхідно рекомендувати низку компонентів, таких, як: збалансоване харчування, здоровий сон, відмова від шкідливих звичок, адекватний питний режим, усунення стресових станів, фізична активність, компенсація дефіцитних станів, у тому числі вітаміну D, селену тощо. Усі учасники повідомляли про помітні позитивні зміни вже протягом трьох місяців після зміни харчових звичок та режиму, що було підтверджено позитивною динамікою у лабораторних дослідженнях на ТТГ та антитіла.

Біографії авторів

О. Б. Метельська, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

здобувачка вищої освіти 2 року навчання за спеціальністю «Громадське здоров’я» медичного факультету Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

О. В. Лотоцька, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

докторка медичних наук, професорка кафедри загальної гігієни та екології Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

Посилання

Hulich, M.P., & Petrenko, O.D. (2023). Zdorove kharchuvannia yak faktor zapobihannia zakhvoriuvan: polityka vooz ta vitchyznianyi dosvid (do 75-richchia diialnosti VOOZ v Ukraini) [Healthy nutrition as a factor in disease prevention: WHO policy and domestic experience (to the 75th anniversary of WHO activity in Ukraine)]. Medical Perspectives – Medičnì Perspektivi, 28(3), 152-162 [in Ukrainian].

Cena, H., & Calder, P.C. (2020). Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients, 12(2), 334.

Shulhai, A.H., Saturskyi, O.V., Saturska, H.S., Panchyshyn, N.Ya., & Kollins, D.M. (2022). Rol tsentriv hromadskoho zdorovia u vyrishenni problem kharchuvannia ta profilaktytsi rozladiv kharchovoi povedinky [The role of public health centers in solving nutrition problems and preventing eating disorders]. Visnyk sotsialnoi hihiieny ta orhanizatsii okhorony zdorovia Ukrainy – Bulletin of social hygiene and health care organizations of Ukraine, 1, 5-10 [in Ukrainian].

Kravchenko, V.I., Tovkai, O.A., Rakov, O.V., & Tronko, M.D. (2021). Epidemiolohiia autoimunnoho tyreoidytu [Epidemiology of autoimmune thyroiditis]. Mizhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal – International journal of endocrinology, 17(2), 61-69 [in Ukrainian].

Shidlovskyi, V.O., Shidlovskyi, O.V., & Kravtsiv, V.V. (2021). Vplyv autoimunnoho tyreoyidytu na orhany y systemy orhanizmu (ohlyad literatury) [The influence of autoimmune thyroiditis on body organs and systems (literature review)]. Mizhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal – International journal of endocrinology, 17(2), 145-154 [in Ukrainian].

Alrehaili, M.A., Alharbi, A.A., Siraj, M.M., Halawani, M.S., Nughays, R.O., Altemani, A.F., ... Wasfi, L.A. (2018). Causes, diagnosis, and management of hypothyroidism. The Egyptian Journal of Hospital Medicine, 71(1), 2250-2252.

Jawad, M.M., Hussein, A.H., & Al-Obaidi, A.H. (2023). Some diseases of the thyroid gland in humans. Medical Science Journal for Advance Research, 4(3), 230-241.

Yalcin, M.M., Altinova, A.E., Cavnar, B., Bolayir, B., Akturk, M., Arslan, E., ... Toruner, F.B. (2017). Is thyroid autoimmunity itself associated with psychological well-being in euthyroid Hashimoto’s thyroiditis? Endocrine journal, 64(4), 425-429.

Schwingshackl, L., Morze, J., & Hoffmann, G. (2020). Mediterranean diet and health status: Active ingredients and pharmacological mechanisms. British journal of pharmacology, 177(6), 1241-1257.

Soltani, S., Jayedi, A., Shab-Bidar, S., Becerra-Tomás, N., & Salas-Salvadó, J. (2019). Adherence to the Mediterranean diet in relation to all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Advances in Nutrition, 10(6), 1029-1039.

Kahaly, G.J., Frommer, L., & Schuppan, D. (2018). Celiac disease and glandular autoimmunity. Nutrients, 10(7), 814.

Dernini, S., & Berry, E.M. (2015). Mediterranean diet: from a healthy diet to a sustainable dietary pattern. Frontiers in nutrition, 2, 15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-19

Як цитувати

Метельська, О. Б., & Лотоцька, О. В. (2024). ВПЛИВ СПОСОБУ ЖИТТЯ ТА ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ЗДОРОВ’Я ХВОРИХ НА АВТОІМУННИЙ ТИРЕОЇДИТ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (2), 50–54. https://doi.org/10.11603/1681-2786.2024.2.14787

Номер

Розділ

Здоров'я і суспільство