ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1681-2786.2024.2.14783Ключові слова:
якість життя, харчування, здоров’я, ожиріння, опитувальник SF-36Анотація
Мета: вивчити вплив харчових звичок на якість життя за допомогою опитувальника SF-36.
Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 50 жінок віком від 30 до 61 р. Усім учасницям на початку дослідження було проведено визначення антропометричних показників (зросту та маси тіла) й оцінку вихідних показників якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, за допомогою анкети SF-36, після чого жінкам було надано рекомендації щодо правильного харчування відповідно до рекомендацій МОЗ України, яких потрібно було дотримуватися протягом 56 днів, а тоді пройти повторне опитування щодо якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, за допомогою тієї ж анкети. Використано бібліографічний, соціологічний, антропометричний, аналітичний та статистичний методи.
Результати. Встановлено, що на початку дослідження 96 % учасниць мали надлишкову масу тіла або ожиріння та досить низький рівень якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, про що свідчить середня оцінка якості життя, яка становила (53,33±15,60) бала. Найвищою була оцінка фізичного функціонування – 77,00 балів. Соматичний біль погіршував якість життя, пов’язану зі станом здоров’я, учасниць дослідження лише незначно, про що свідчить оцінка на рівні 67,45 бала. Відносно високою була й оцінка соціального функціонування – 63,00 бали. Влив емоційного стану на рольове функціонування становив лише 34,00 бали, середня оцінка за фізичним станом – 41,00 бал, а за відчуттям сил і енергії – 44,2 бала. Після 56 днів коригованого харчування у 92 % учасниць дослідження було зафіксовано покращення якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я. Середня оцінка якості життя зросла до (58,49±15,24) бала (p<0,05). Або на 9,68 %. Також спостерігалося достовірне покращення соціального функціонування на 15,47 % (p<0,05) і відчуття повноти сил та енергії на 12,0 % (p<0,05). У всіх інших доменах опитувальника SF-36 відзначалася тенденція до покращення, яка не досягла рівня достовірності в силу невеликої вибірки та малого терміну спостереження.
Висновки. Отримані дані дозволяють дійти висновку, що несприятливий вплив на якість життя, пов’язану зі станом здоров’я, жінок передусім мають емоційний стан, соціальне функціонування та психічне здоров’я, а вже згодом виникає больовий синдром і погіршується фізичне функціонування.
Посилання
Pano, O., Gamba, M., Bullón-Vela, V., Aguilera-Buenosvinos, I., Roa-Diaz, Z.M., Minder, B., ... Sayón-Orea, C. (2022). Eating behaviors and health-related quality of life: A scoping review. Maturitas, 165, 58-71.
Frolova, D.O., Deryusheva, K.S., & Dekhtyarova, O.O. (2021). Vplyv kharchuvannya na zdorovya zdobuvachiv osvity [The influence of nutrition on the health of students]. Worldscience: problems, prospects and innovations: Proceedings of IX International Scientific and Practical Conference. (pp. 621-626). Toronto. Retrieved from: WORLD-SCIENCE-PROBLEMS-PROSPECTS-AND-INNOVATIONS-19-21.05.21.pdf [in Ukrainian].
Boryak, Kh.R., & Vesnina L.E. (2020) Vzayemozvyazok osoblyvostey kharchovoyi povedinky ta yakosti zhyttya u molodykh zhinok iz riznoyu masoyu tila [The relationship between eating behavior and quality of life in young women with different body weights]. Biolohichni, medychni ta naukovo-pedahohichni aspekty zdorovya lyudyny – Biological, medical and scientific-pedagogical aspects of human health: Proceedings of the International. science and practice conference]. S.V. Pylypenko (Ed.). Poltava: Astraya. Retrieved from: repository.pdmu.edu.ua/bitstream/123456789/14707/1/osoblyvosti_kharchuvannya_2020.pdf [in Ukrainian].
Itani, L., Sammarco, R., & El Ghoch, M. (2021). Nutrition and health-related quality of life: is it an ignored outcome? Frontiers in Nutrition, 8.
Vajdi, M., & Farhangi, M.A. (2020). A systematic review of the association between dietary patterns and health-related quality of life. Health and quality of life outcomes, 18, 1-15.
Ghoch, M.E., & Shamieh, S.E. (2020). Is there a link between nutrition, genetics, and cardiovascular disease? Journal of Cardiovascular Development and Disease, 7(3), 33.
Evers, I., Heerings, M., De Roos, N.M., Jongen, P.J., & Visser, L.H. (2022). Adherence to dietary guidelines is associated with better physical and mental quality of life: results from a cross-sectional survey among 728 Dutch MS patients. Nutritional Neuroscience, 25(8), 1633-1640.
Muscogiuri, G., Barrea, L., Caprio, M., Ceriani, F., Chavez, A.O., El Ghoch, M., ... Colao, A. (2022). Nutritional guidelines for the management of insulin resistance. Critical reviews in food science and nutrition, 62(25), 6947-6960.
Krutsevych, T.Yu., Ivanik, O.B., & Pohasiy, L.I. (2019). Yakist zhyttya i fizychna aktyvnist cholovikiv i zhinok druhoho zriloho viku [Quality of life and physical activity of middle-aged men and women]. Naukovyy chasopys NPU imeni M.P. Drahomanova. Seriya 15 «Naukovo-pedahohichni problemy fizychnoyi kultury (fizychna kultura i sport)» – Scientific journal of the M.P. Drahomanov NPU. Series 15 “Scientific and pedagogical problems of physical culture (physical culture and sport)”: Collection of scientific works. O.V. Tymoshenkо (Ed.). (Vol. 2(108)). (pp. 95-99). Kyiv: Vydavnytstvo NPU imeni M.P. Drahomanova. Retrieved from: https://spppc.com.ua/index.php/journal/issue/view/3/108-pdf [in Ukrainian].
Lebid, I.H. (2018). Prohnostychna znachushchistʹ fizychnoho ta psykholohichnoho komponentiv zdorovya ankety yakosti zhyttya Sf-36 u doroslykh iz vrodzhenymy vadamy sertsya [Predictive significance of the physical and psychological health components of the Sf-36 quality of life questionnaire in adults with congenital heart disease]. Visnyk sertsevo-sudynnoyi khirurhiyi – Ukrainian Journal of Cardiovascular Surgery, 1(30), 44-48 [in Ukrainian].
Krawczyk-Suszek, M., & Kleinrok, A. (2023). Quality of life of a healthy polish population due to sociodemographic factors during the COVID-19 pandemic–a cross-sectional study. Frontiers in Public Health, 11.
Blasco, B.V., García-Jiménez, J., Bodoano, I., & Gutiérrez-Rojas, L. (2020). Obesity and depression: its prevalence and influence as a prognostic factor: a systematic review. Psychiatry investigation, 17(8), 715.
Krutsevich, T., Trachuk, S., Ivanik, O., Panhelova, N., Brychuk, M., & Kedrych, H. (2021). Assessment of a healthy lifestyle and quality of life of men and women in modern society based on sf 36. Teoriya ta metodyka fizychnoho vykhovannya – Theory and methodology of physical education, 3(21), 211-218.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).