ТАНЦЮВАЛЬНА РОЗМИНКА ЯК ОДИН З ВАЖЛИВИХ КОМПОНЕНТІВ ПІДГОТОВКИ ДО УСПІШНИХ ВИСТУПІВ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПРОГРАМІ БАЛЬНИХ ТАНЦІВ

Автор(и)

  • В. Л. Назарук Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

DOI:

https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14565

Ключові слова:

танець, бальні танці, європейська програма, танцювальна розминка, комплекси вправ

Анотація

Вступ. Бальні танці – різновид парних танців, упорядкованих та кодифікованих для спортивних змагань. Міжнародний олімпійський комітет визнає спортивні танці кандидатом в олімпійські види спорту. Поряд із спортивним аспектом бальні танці мають також соціальне значення, оскільки їх танцюють у всьому світі для розваги і задоволення та широко використовують у сценічному мистецтві: в театрі, кіно, на телебаченні.

Мета роботи – висвітлити та обґрунтувати власну методику танцювальної розминки як один з важливих компонентів підготовки до успішних виступів в європейській програмі бальних танців.

Основна частина. У комплексі вправ № 1 представлено вправи для зміцнення і тонізації верхньої частини тіла, вони спрямовані на розвиток гнучкості. Їх можна виконувати поза танцювальною студією в рамках танцювальних тренувань. Ці вправи допоможуть зміцнити відповідні м’язи та підготувати тіло танцівника до тренувань і змагань. До комплексу вправ № 2 входять вправи з бальних танців, виконання яких забезпечить максимальну віддачу від танцювальної практики, уроку, виступу або змагання. Вони допоможуть максимально ефективно підготувати тіло до фізичних навантажень, пов’язаних з танцями. Виконання цієї розминки перед кожним тренуванням дасть змогу відчути різницю в якості танців, коли тіло буде розігрітим та підготовленим. Комплекс вправ № 3 являє собою довільне виконання вправ з комплексів № 1 і 2 під музичний супровід танців (повільного вальсу або фокстроту) протягом 3–7 хв. Вони спрямовані на розвиток творчості при виконанні танцювальної розминки.

Висновки. Наведені комплекси вправ можна використовувати в декількох аспектах: для розвитку гнучкості й правильної постави; як спеціальні вправи на розвиток координації; для вивчення рухів і переходів з однієї позиції в іншу; для розвитку творчості в танці; для вивчення особливостей взаємодії між різними частинами тіла; для розвитку правильних технічних навичок; для профілактики травматизму.

Посилання

Bevz, M., Vakulenko, O., Horbatova, N., Yefanova, S., Keba, M., Krys, A., Pavliuk, T., Pidlypska, A., Prosolkov, O., & Shepopal, L. (2017). Balna khoreohrafiya: istoriya, teoriya, praktyka – Ballroom choreography: History, theory, practice. Kyiv: NAKKKiM [in Ukrainian].

Bohdanova, M.V. (2013). Konkursnyy balnyy tanets u konteksti khoreohrafichnoho mystetstva KHKH- pochatku KHKHI st. [Competition ballroom dance in the context of choreographic art of the 20th to the beginning of the 21st century]. Extended abstract of the candidate thesis 26.00.01. Kyiv: KNUKiM [in Ukrainian].

Laputin, A.M. (2001). Biomekhanika sportu – Biomechanics of sports. Kyiv: Olympic Literature [in Ukrainian].

Keba, M.Ye. (2019). Formuvannya tekhniky vykonannya ta metodyky vykladannya yevropeyskykh ta latynoamerykanskykh tantsiv mizhnarodnoho stylyu: istoriohrafichnyy aspekt [Formation of execution technique and teaching methodology of European and Latin American dances of international style: Historiographical aspect]. Visnyk KNUKiM. Seriya : Mystetstvoznavstvo – Bulletin of KNUKiM. Series: Art Studies, 40, 154-160 [in Ukrainian].

Osadtsiv, T.P. (2001). Sportyvni tantsi – Ballroom dancing. Lviv: ZUKTs [in Ukrainian].

Todorova, V.H. (2018). Teoretyko-metodychni osnovy khoreohrafichnoyi pidhotovky u tekhniko-estetychnykh vydakh sportu [Theoretical and methodological foundations of choreographic training in technical-aesthetic types of sports]. Doctor’s Thesis 24.00.01 – Olympic and Professional Sports. Lviv [in Ukrainian].

Kolumbet, O.M. (2014). Rozvytok koordynatsiynykh zdibnostey molodi: Monohrafiya – Development of coordination abilities in youth: Monograph. Kyiv: Osvita Ukrayiny [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-29

Як цитувати

Назарук, В. Л. (2024). ТАНЦЮВАЛЬНА РОЗМИНКА ЯК ОДИН З ВАЖЛИВИХ КОМПОНЕНТІВ ПІДГОТОВКИ ДО УСПІШНИХ ВИСТУПІВ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПРОГРАМІ БАЛЬНИХ ТАНЦІВ. Медсестринство, (3-4), 213–216. https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14565

Номер

Розділ

Статті