Клиническая оценка эффективности разработанного метода обезболивания скуло - лицевого нерва

Автор(и)

  • O. Ya. Mokryk Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/2311-9624.2018.4.9751

Ключові слова:

вилично - лицевий нерв, щічний нерв, вилична та щічна ділянки, анатомічна мінливість форми обличчя, місцева провідникова анестезія

Анотація

Розгалуження трійчастого нерва на обличчі має індивідуальну анатомічну мінливість. Варіабельність іннервації м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки слід враховувати під час їх місцевого знечулення. Під час проведення нами блокади вилично-лицевого нерва за відомою методикою лише у 74% випадків щічна й вилична ділянки були повністю знечулені.

Мета дослідження: Дати клінічну оцінку ефективності розробленого методу анестезії вилично-лицевого нерва.

Матеріали та методи: У клінічних спостереженнях взяли участь 41 стаціонарних стоматологічних хворих, яким були заплановані хірургічні втручання на боковій ділянці обличчя (на щічній ділянці - 16 хворих, на виличній ділянці - 25 хворих). Для виявлення індивідуальних анатомічних особливостей форм обличчя  у хворих визначався лицевий індекс за формулою Гарсона як співвідношення між морфологічною висотою обличчя та його шириною, помножене на 100. Цим пацієнтам застосували розроблений метод провідникової анестезії вилично - лицевого нерва і порівнювали його ефективність з відомим методом. Больову чутливість і сприйняття болю у пацієнтів вивчали за допомогою суб'єктивних та об'єктивних методів. Чутливість до болю визначали шляхом введення голки (уколу) в епідерміс. Сприйняття болю під час проведення місцевої анестезії оцінювали за шкалою Звуки, Очі та Рухи (ЗОР).

Результати: З урахуванням краніометричних досліджень, а також індивідуальних топографо - анатомічних особливостей розгалуження вилично - лицевого нерва у людей із різними типами будови черепа, розроблена методика провідниквої анестезії гілок вилично - лицевого нерва. Під час хірургічного втручання ефективність розробленого методу місцевої анестезії, оцінювалася як хороша - у хворих спостерігалося стійке місцеве знеболення, без психосоматичних особливостей, а також місцевих та загальних ускладнень.

Висновок: 1. Застосування в клінічних умовах розробленої нами методики провідникової анестезії вилично - лицевого нерва у поєднанні з класичним методом місцевої анестезії щічного нерва забезпечує безболісні хірургічні втручання на боковій поверхні обличчя.

2. Для успішного місцевого знечулення виличної та щічної ділянок необхідно враховувати анатомічну мінливість розгалужень на обличчі вилично - лицевого нерва у пацієнтів із різними формами обличчя.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-24

Як цитувати

Mokryk, O. Y. (2019). Клиническая оценка эффективности разработанного метода обезболивания скуло - лицевого нерва. Клінічна Стоматологія, (4), 49–55. https://doi.org/10.11603/2311-9624.2018.4.9751

Номер

Розділ

Хірургічна стоматологія