Дослідження інуліну в артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні та Франції

Автор(и)

  • А. І. Fedosov НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, Харків
  • V. S. Kyslychenko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, Харків
  • О. М. Novosel НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, Харків

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7687

Ключові слова:

артишок посівний, інулін, спектрофотометрія, газова хроматографія.

Анотація

Вступ. На сьогодні нараховується понад 12 000 лікарських рослин, що являють собою біогенетично сформований комплекс біологічно активних речовин (БАР) і широко використовуються як у науковій, так і народній медицині. Серед них на значну увагу заслуговують рослини, що застосовуються як харчові продукти та одночасно містять великий комплекс біологічно активних речовин. До таких рослин належить артишок посівний (Cynara scolymus L.) родини айстрові (Asteraceae), який, завдяки наявності різних груп БАР, широко використовують як жовчогінний, гепатопротекторний, діуретичний, антисклеротичний, протизапальний, знеболювальний, гіпоглікемічний засіб. БАР артишоку представлені вуглеводами, гідроксикоричними кислотами, флавоноїдами, ефірною олією тощо.

Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст інуліну в артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні та Франції.

Методи дослідження. Наявність інуліну в сировині, яку досліджували, підтверджували за допомогою реакції Моліша. Кількісний вміст інуліну в артишоку суцвіттях визначали спектрофотометричним (метод 1) і ГХ хромато-мас-спектрофотометричним (метод 2) методами.

Результати й обговорення. Поява темно-фіолетового забарвлення свідчила про наявність інуліну в обох зразках досліджуваної сировини. Було встановлено, що вміст суми фруктозанів, визначений спектрофотометричним методом, у артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні, становив 2,31 %, а заготовлених у Франції – 2,77 %. Вміст інуліну, визначений ГХ хромато-мас-спектрофотометричним методом, складав, відповідно, 119,30 та 147,60 мг/мл.

Висновки. За допомогою реакції Моліша в обох зразках артишоку суцвіть встановлено наявність інуліну. За допомогою спектрофотометричного іа ГХ хромато-мас-спектрофотометричного методів аналізу в артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні та Франції, визначено кількісний вміст інуліну, який склав у артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні, 2,31 % і 119,30 мг/мл відповідно, в артишоку суцвіттях, заготовлених у Франції, – 2,77 % і 147,60 мг/мл відповідно. Одержані результати дозволяють вважати сировину артишоку українського та французького походження взаємозамінною для отримання біологічно активних субстанцій.

 

Біографія автора

А. І. Fedosov, НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, Харків

 

Посилання

Nazarenko, M.N., Barkhatova, T.V., Kozhukhova, M.A., Khripko, I.A., & Burlakova, E.V. (2013). Izmenenie inulina v klubniakh topinambura pri khranenii [Change of inulin in the tubers of Jerusalem artichoke at storage]. Nauchnyi zhurnal KubGAU. – Scientific Journal of Kuban State Agrarian University, 94 (10), 1-10 [in Russian].

Leontev, V.N., Titok, V.V., Dubar, D.A., Ignatovets, O.S., Lugin, V.G., Feskova, E.V. (2014). Inulin iz topinambura: biosintez, struktura, svoistva, primenenie [Inulin of Jerusalem artichoke: biosynthe-sis, structure, properties, application]. Trudy BGU. – Proceedings of the Belarusian State University, 9 (1), 180-185 [in Russian].

Kovtun, Iu. A., Rashevska, T. O., & Podkovko, O. A. (2013). Funktsionalni vlastyvosti inulinu [Inulin functional properties]. In Actual problems of modern technologies: Proceedings of the International scientific and technical conference of young researchers and students. (рр. 259-260). Ternopil: TNTU [in Ukrainian].

Mirrakhimova, T.A., Iunuskhodzhaev, A.N. (2015). Artishok koliuchii – perspektivnoe le-karstvennoe rastenie [Jerusalem artichoke – a prospective medicinal plant]. Tashkent: IPTD imeni Chul-pana [in Russian].

Vogt, L., Meyer, D., Pullens, G., Faas, M., Smelt, M., Venema, K., Ramasamy, U., Schols, H.A., De Vos, P. (2015). Immunological Properties of Inulin-Type Fructans. Critical Reviews in Food Sci-ence and Nutrition, 55, 414-436.

Mensink, M.A., Frijlink, H.W., Van der Voort Maarschalk, K., Hinrichs, W. L. J. (2015). Inulin, a flexible oligosaccharide I: Review of its physicochemical characteristics. Carbohydrate Polymers, 130, 405-419.

Barclay, Th., Ginic-Marcovic, M., Cooper, P., Petrovsky, N. (2010). Inulin – a versatile poly-saccharide with multiple pharmaceutical and food chemical uses. J. Excipients and Food Chem., 1 (3), 27-50.

Kyslychenko, V.S., Dyakonova, Ya.V. (2007). The quantitative determination of fructosans in Echinacea pallida’s roots : Proceedings of the 7th International Symposium on the Chemistry of Natural Compounds, Tashkent-Uzbekistan, October 16-18, 2007 (р. 248). Tashkent.

Miremadi, F., Shah, N. P. (2012). Applications of inulin and probiotics in health and nutrition. IFRJ, 19 (4), 1337-1350.

Saeed, M., Yasmin, I., Pasha, I., Randhawa, M. A., Khan, M. I., Shabbir, M. A., & Khan, W. A. (2015). Potential application of inulin in food industry : A review. Pak. J. Food Sci., 25 (3), 110-116.

Brkljaca, J., Bodroza-Solarov, M., Krulj, J., Terzić, S., Mikić, A., Marjanović Jeromela, A. (2014). Quantification of inulin content in selected accessions of Jerusalem Artichoke (Helianthus tubero-sus L.). Helia, 37 (60), 105-112.

Zarichanska, O., Marchyshyn, S., Yuschenko, T. (2015). Determination of inulin and free fruc-tose content in modified roots of Hemerocallis species: Proceedings of the 4th International conference and workshop “Plant – the source of research material”, Lublin (Poland), September 20-23, 2015 (р. 224).

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-28

Як цитувати

Fedosov А. І., Kyslychenko, V. S., & Novosel О. М. (2017). Дослідження інуліну в артишоку суцвіттях, заготовлених в Україні та Франції. Медична та клінічна хімія, (1), 65–70. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7687

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ