Дослідження складу і властивостей виділеного з хрону препарату пероксидази
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5729Анотація
З коренів хрону способом осадження білків сульфатами цинку й амонію, шляхом використання полімеру і діалізу виділено препарат пероксидази (RZ 0,70) з виходом білка 1,7 %, питомою окисно-відновною активністю 7,6 О д. Із застосуванням SDS -електрофорезу показано отримання частково очищеного препарату пероксидази з молекулярною масою основної фракції (43±0,5) кДа. Методом нативного електрофорезу встановлено, що 80,8 % загального білка препарату мають виражену пероксидазну активність.
Посилання
Газарян И. Г. Особенности структуры и механизма действия пероксидаз растений / И. Г. Газарян,Д. М. Хушпульян, В. И. Тишков // Успехи биол. химии. –2006. – 46, № 2. – С. 303–322.
Гаспаров В. С. Определение белка по связыванию с красителем Кумасси бриллиантовым голубым G‑250 / В. С. Гаспаров, В. Г. Дегтярев // Биохимия. –1994. – 59, № 6. – С. 763–777.
Глазова Н. В. Наноструктуры, включающие пероксидазу, антибиотики и циклодекстрины для создания различных фармацевтических композиций / Н. В. Глазова, А. Н. Серкова // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2013. – 13, № 3. –
С. 377–384.
Захарова Г. С. Пероксидаза из корней хрена: модулирование свойств химической модификацией белковой глобулы и гема / Г. С. Захарова, И. В. Упоров, В. И. Тишков // Успехи биол. химии. – 2011. – 51, № 2. –С. 37–64.
Остерман Л. А. Методы исследования белков и нуклеиновых кислот. Электрофорез и ультрацентрифугирование / Л. А. Остерман. – M. : Наука, 1981. – 288 с.
Shannon L. M. Peroxidase isosymes from horseradish roots / L. M. Shannon, E. Kay, I. J. Lew // J. Biol. Chem. – 1979. – 24. – Р. 2166–2172.
Veitch N. C. Horseradish peroxidase: a modern view on a classic enzyme / N. C. Veitch // Phytochemistry. – 2004. – 65. – P. 249–259.