Investigation of peroxidase preparation composition and properties isola ted from horseradish roots

Authors

  • I. I. Romanovska
  • O. V. Sevastyanov
  • V. A. Toptikov

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5729

Abstract

Using the precipitation of proteins by zinc and ammonium sulfates, then by polymer and subsequent dialysis,
the peroxidase preparation from horseradish roots was isolated (RZ=0.7), with yield by protein 1.7 % and specific
peroxidative activity 7.6 U. By SDS -electrophoresis method it was verified the obtaining of partially purified peroxidase
preparation with molecular mass (43±0.5) kDa. By the native electrophoresis method it was determined, that 80.8 %
of the total preparation protein possesses expressed peroxidase activity.

References

Газарян И. Г. Особенности структуры и механизма действия пероксидаз растений / И. Г. Газарян,Д. М. Хушпульян, В. И. Тишков // Успехи биол. химии. –2006. – 46, № 2. – С. 303–322.

Гаспаров В. С. Определение белка по связыванию с красителем Кумасси бриллиантовым голубым G‑250 / В. С. Гаспаров, В. Г. Дегтярев // Биохимия. –1994. – 59, № 6. – С. 763–777.

Глазова Н. В. Наноструктуры, включающие пероксидазу, антибиотики и циклодекстрины для создания различных фармацевтических композиций / Н. В. Глазова, А. Н. Серкова // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2013. – 13, № 3. –

С. 377–384.

Захарова Г. С. Пероксидаза из корней хрена: модулирование свойств химической модификацией белковой глобулы и гема / Г. С. Захарова, И. В. Упоров, В. И. Тишков // Успехи биол. химии. – 2011. – 51, № 2. –С. 37–64.

Остерман Л. А. Методы исследования белков и нуклеиновых кислот. Электрофорез и ультрацентрифугирование / Л. А. Остерман. – M. : Наука, 1981. – 288 с.

Shannon L. M. Peroxidase isosymes from horseradish roots / L. M. Shannon, E. Kay, I. J. Lew // J. Biol. Chem. – 1979. – 24. – Р. 2166–2172.

Veitch N. C. Horseradish peroxidase: a modern view on a classic enzyme / N. C. Veitch // Phytochemistry. – 2004. – 65. – P. 249–259.

Downloads

Published

2015-12-29

How to Cite

Romanovska, I. I., Sevastyanov, O. V., & Toptikov, V. A. (2015). Investigation of peroxidase preparation composition and properties isola ted from horseradish roots. Medical and Clinical Chemistry, 17(4). https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5729

Issue

Section

ORIGINAL INVESTIGATIONS