ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СЕРПІЮ УВІНЧАНОГО

Автор(и)

  • С. М. Марчишин ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Л. В. Слободянюк ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Л. А. Бойко ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Д. В. Коробко ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Б. М. Пелиньо ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14604

Ключові слова:

серпій увінчаний, трава, підземні органи, амінокислоти, газова хромато-мас-спект­рометрія

Анотація

Вступ. Серпій увінчаний (Serratula coronata L.) – багаторічна трав’яниста рослина роду Серпій (Serratula L.) родини айстрові (Asteraceae). У дикому стані він росте на сухих луках, по узліссях, у чагарниках північної частини степу, лісостеповій зоні та південній частині Полісся. В Україні рослина культивується. У традиційній медицині серпій увінчаний використовують як засіб, що має в’яжучі, протизапальні, жаро­знижувальні, жовчогінні, протиблювотні й седативні властивості. Настій трави рекомендують усередину при хворобах шлунка, блюванні, проносі, жовтяниці, геморої, гарячці, недокрів’ї та психічних захворюваннях. Сьогодні досліджено антимікробні, антидепресантні властивості серпію увінчаного, розроблено косметичні препарати, що містять екстракти з трави Serratula coronata L. з високим вмістом екдистероїдів, які є корисними для лікування таких проблем шкіри, як псоріаз і себорея. У джерелах наукової літератури відомостей про фітохімічне дослідження рослини недостатньо.

Мета дoслідження – визначити якісний склад і встановити кількісний вміст амінокислот, які наявні в серпію увінчаного траві й підземних органах.

Метoди дoслідження. Матеріалом для досліджень були серпію увінчаного трава і підземні органи, які заготовляли під час цвітіння рослини у 2022 р. на дослідних ділянках відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ). Якісний склад і кількісний вміст амінокислот визначали на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (“Agilent technologies”, СШA).

Результати й oбгoвoрення. У серпію увінчаного досліджуваній траві ідентифіковано 16 зв’язаних амінокислот і 12 вільних, у підземних органах – 16 зв’язаних та 10 вільних. З вільних амінокислот у серпію увінчаного траві й підземних органах домінував L-пролін, вміст якого становив 54,41 і 48,34 мг/г відповідно. Зі зв’язаних аміно­кислот у траві й підземних органах досліджуваного виду виявлено значну кількість L-аспарагінової кислоти (56,10 і 42,27 мг/г відповідно) та L-лейцину (49,11 і 31,69 мг/г відповідно). Досліджувана сировина серпію увінчаного містить 7 незамінних амінокислот: L-треонін, L-валін, L-метіо­нін, L-ізолейцин, L-лейцин, L-фенілаланін і L-лізин. Вміст незамінних амінокислот у траві рослини становив 192,32 мг/г, у підземних органах був дещо меншим – 122,17 мг/г.

Висновки. Методом газової хромато-мас-спектрометрії в серпію увінчаного траві й підземних органах ідентифіковано і встановлено кількісний вміст індивідуальних амінокислот. У досліджуваній сировині виявлено значну кількість вільних та зв’язаних амінокислот. У серпію увінчаного траві ідентифіковано 16 зв’язаних амінокислот і 12 вільних, у підземних органах – 16 зв’язаних та 10 вільних. З вільних амінокислот у серпію увінчаного траві й підземних органах кількісно переважає L-пролін (54,41 і 48,34 мг/г відповідно), зі зв’язаних – L-аспарагінова кислота (56,10 і 42,27 мг/г відповідно) та L-лейцин (49,11 і 31,69 мг/г відповідно).

Посилання

Chetvernya, S.O., Dzhurenko, N.I., & Palamar­chuk, O.P. (2018). Peculiarities of the ontogenesis of Serratula coronate L. and Serratula tinctoria L. in natural habitats. Herald of Problems of Biology and Medicine, 2(144), 99-103 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., Atamanchuk, T.O., Rakhme­tov, D.B., & Syra, L.M. (2018). Morphological and anatomical study of the leaves of serpium crown (Ser­ratula coronata L.)]. Pharmaceutical Journal, 3, 17-21 [in Ukrainian].

Minarchenko, V.M. (2005). Medicinal vascular plants of Ukraine (medical and resource value). Kyiv: Phytosocial Center [in Ukrainian].

Chetvernia, S.O., Jurenko, N.I., Palamarchuk, O.P., & Grakhov V.P. (2015). Seed and raw material productivity of Serratula coronata L. and Serratula tinctoria L. in natural habitats. Biological Systems, 7(2), 222-228 [in Ukrainian].

Crowned sickle. [Electronic resource]. Wikipedia. Retrieved from: https://www.wikidata.uk-ua.nina.az/Serratula_wolfii.html [in Ukrainian].

Ivashchenko, I.V. (2016). Antimicrobial activity of ethanolic extract of Serratula coronata L. (Asteraceae) after introduction in Zhytomyr Polissia. Biological Bulletin of the Melitopol State. ped. University named after B. Khmelnytskyi, 1, 290-303 [in Ukrainian].

Napierała, M., Nawrot, J., & Gornowicz-Porow­ska, J. (2020). Separation and HPLC Characterization of Active Natural Steroids in a Standardized Extract from the Serratula coronata Herb with Antiseborrheic Dermatitis Activity IJERPH, 17(18), 6453.

Kroma, A., Feliczak-Guzik, A., & Pawlaczyk, M. (2023). Analysis of Cosmetic Products Containing Serratula coronate Herb Extract. Cosmetics, 10, 18. DOI: 10.3390/cosmetics10010018.

Vancоmpernоlle, B., Crоes, K., & Angenоn, G. (2016). Оptimizatiоn оf a gas chrоmatоgraphy-mass spect­rоmetry methоd with methyl chlоrоfоrmate deriva­tizatiоn fоr quantificatiоn оf aminо acids in plant tissue. J. Chrоmatоgr. B Analyt. Technоl. Biоmed. Life Sci., 1017-1018, 241-249.

Anzina, K.M., & Gudzenko, V.M. (2021). Amino acid composition of grass and roots of some promising plants of the genus Teucrium L. flora of Ukraine. Phar­macology and Medicinal Toxicology, 15(6), 414-419 [in Ukrainian].

Petkova, I.B., Unguryan, L.M., & Goryacha, L.M. (2020). Research of amino acids of Centaurea cya­nus L. ­­Medical and Clinical Chemistry, 22(3), 94-98 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., Zhilyaeva, S.M., Slobo­dyanyuk, L.V., & Kravchuk, L.O. (2023). Study of the amino acid composition of oxalate raw materials by gas chromatography-mass spectrometry. Medical and Clinical Chemistry, 25(3), 88-96 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S., Mysula, Y., Kishchuk, V., Slobodianiuk, L., Parashchuk, E., & Budniak, L. (2022). Investigation of amino acids content in the herb and tubers of Stachys sieboldii. Pharmacia, 69(3), 665-672.

Budniak L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., & Potishnyi, I. (2022). Determination of amino acids of plants from Angelica L. genus by HPLC. method. Pharmacia, 69(2), 437-446.

Gubsky, Yu.I. (2007). Biological chemistry. Vinnytsia: Nova knyha [in Ukrainian].

Davies, J.S. (2006). Aminoacids, peptides and proteins. Cambridge: The Royal Society of Chemistry.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-29

Як цитувати

Марчишин, С. М., Слободянюк, Л. В., Бойко, Л. А., Коробко, Д. В., & Пелиньо, Б. М. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СЕРПІЮ УВІНЧАНОГО. Медична та клінічна хімія, (1), 112–118. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14604

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ