ДОСЛІДЖЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ ЧОРНОБРИВЦІВ ЗОЛОТИСТИХ (TAGETES LUCIDA CAV.)

Автор(и)

  • С. М. Марчишин ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Л. В. Костишин ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Т. В. Валько ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • В. М. Кіщук КЗВО “РІВНЕНСЬКА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ”
  • Е. А. Паращук ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i4.12743

Ключові слова:

чорнобривці золотисті (Tagetes lucida Cav.), флавоноїди, тонкошарова хроматографія, високоефективна рідинна хроматографія, спектроскопія

Анотація

Вступ. Перспективним джерелом одержання нових лікарських препаратів є види роду Чорнобривці (Tagetes), які культивують в Україні як технічну та декоративну рослину. Чорнобривці, завдяки їх лікувальним властивостям, використовують у традиційній медицині як імунозміцнювальний, протизапальний, гіпоглікемічний, жовчогінний та заспокійливий засіб. Маловивченим видом роду Tagetes є чорнобривці золотисті (Tagetes lucida Cav.). В Україні його ввели в культуру науковці відділу квітниково-декоративних рослин Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ).

Мета дослідження – вивчити і порівняти вміст флавоноїдів у сировині (квітках, листках, коренях, насінні, стеблах) чорнобривців золотистих.

Методи дослідження. Флавоноїди виявляли в етанольно-водних витяжках за допомогою реакцій ідентифікації та методом тонкошарової хроматографії (ТШХ). Кількісний вміст суми флавoнoїдів визначали на спектрoфoтoметрі “UV-1800 Shimadzu” (Японія) за довжини хвилі 415 нм у перерахунку на рутин. Кількісний вміст індивідуальних флавоноїдних сполук виявляли і визначали методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) на хроматографі “Agilent 1200” (“Agilent Technologies”, США).

Результати й обговорення. Позитивні результати реакцій ідентифікації свідчили про наявність флавoнoїдів у сировині чорнобривців золотистих. Метoдoм ТШХ встанoвленo наявність у квітках, листках, коренях, насінні й стеблах кверцетину і кемпферолу. Рутин виявлено в усіх досліджуваних видах сировини, крім стебел. Метoдoм ВЕРХ у чорнобривців золотистих квітках та насінні виявлено по 6 індивідуальних флавоноїдів, у листках – 5, у коренях і стеблах – по 4. Найбільше у досліджуваних об’єктах виявлено кверцетину. В насінні, листках та квітках його вміст був найвищим і становив 6322,13 мкг/г, 4006,79 мкг/г та 3734,08 мкг/г відповідно. Усі види сировини чорнобривців золотистих містили також кемпферол, якого найбільше у квітках – 303,29 мкг/г. Спектрoфoтoметричним методом визначено, що найвищий вміст суми флавоноїдів є в насінні рослини, і він становить (7,89±0,18) %, найменше їх у стеблах – (1,86±0,08) %.

Висновки. Реакціями ідентифікації встановлено наявність флавоноїдів у чорнобривців золотистих квітках, листках, коренях, насінні й стеблах. Методом ТШХ виявлено кверцетин, кемпферол, рутин (крім стебел), ізокверцитрин (крім коренів), апігенін (лише у квітках). Методом ВЕРХ у чорнобривців золотистих квітках та насінні виявлено по 6 індивідуальних флавоноїдів, у листках – 5, у коренях і стеблах – по 4. Найбільше у досліджуваних об’єктах виявлено кверцетину. Спектрофотометричним методом визначено кількісний вміст суми флавоноїдів у сировині чорнобривців золотистих. Найвищий він у насінні – (7,89±0,18) %, дещо нижчий у листках – (6,58±0,12) %.

Посилання

Hudzenko, A.V., Tsurkan, O.O., & Kovalchuk, T.V. (2012). Domestic market of multicomponent medicines of plant origin: analysis of the state, structure and prospects of development. Pharmaceutical Journal, 1, 8-12 [in Ukrainian].

Baula, O.P., & Derkach, T.M. (2017). Quality assurance of herbal medicines: status and prospects. Pharmaceutical Journal, 2, 79-86 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., Berdei, T.S., Kozachok, S.S., & Demydyak, O.L. (2013). Determination of flavonoids and hydroxycinnamic acids in the herb Tagetes erecta L., Tagetes patula L. and Tagetes tenuifolia Cav. HPLC method. Medicine and education in Siberia, 6. Retrieved from: http://www.ngmu.ru/cozo/mos/article/text_full.php?id=1205. [in Russian].

Berdei, T.S., & Koshova, O.Yu. (2014). Investigation of the choleretic effect of dry extract of marigold grass in intact rats. Current Issues of Experimental and Clinical Biochemistry and Pharmacology. October 9-10: Materials of the All-Ukrainian Scientific-Practical Conference. Ternopil [in Ukrainian].

Li-wei, X.U., Juan, C., Huan-yang, Q.I., Yan-ping, S.H.I. (2012). Phytochemicals and their biological activities of plants in Tagetes L. Chin. Herb. Med., 4 (2), 103-117.

Mashkovska, S.P., & Hryhoriuk, I.P. (2003). Marigold – a source of effective drugs. Phytotherapy. Review, 4, 41-47 [in Ukrainian].

Mashkovska, S.P. (2001). Flavonoids of introduced species Tagetes L. Actual problems of botany and ecology. Materials of Conference of Young botanists of Ukraine (August 20-23 Znob-Novhorod). Nizhyn: Nauka-Servis LLC [in Ukrainian].

Maliuhina, O.O., Mazulin, O.V., & Mazulin, H.V. (2013). Determination of the quantitative content of flavonoids in the inflorescences of marigold spreading and erect. Zaporizhzhia Medical Journal, 6 (81), 88-91 [in Ukrainian].

Villa-Silva, P.Y., Iliná, A., Ascacio-Valdés, J.A. (2020). Phenolic compounds of Tagetes lucida Cav. with antibacterial effect due to membrane damage. Boletin latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas, 19 (6), 580-590.

Berdei, T., & Stoyko, L. (2013). The content of flavonoids and hydroxycinnamomic acids in the herb of the plants from genus Tagetes L. 3rd international conference and workshop. Plant – the source of research material. Lublin.

Tarakhovsky, Yu.S., Kim, Yu.A., Abdrasilov, B.S., Muzafarov, E.N. (2013). Flavonoids: biochemistry, biophysics, medicine. Pushchino: Sunchrobook [in Russian].

Tsykalo, T.O., & Trzhetsinsky, S.D. (2020). Investigation of phenolic compounds of ryegrass (Camelina sativa (L.) Crantz) and ryegrass (Camelina microcarpa Andrz.). Pharmaceutical Review, 4, 18-24 [in Ukrainian].

Slobodianiuk, L., Budniak, L., Marchyshyn, S., Kostyshyn, L., & Ezhne, M. Determination of amino acids content of the Tagetes lucida Cav. by GC/MS. Pharmacia, 68 (4), 859-867.

Kostyshyn, L., Valko, T., Marchyshyn, S., & Mashkovska, S. (2021). Essential oils of herbs of some species of marigold genus (Tagetes L.). 1st Natural Cosmetics International, Rzeszów, Poland September 22-24.

(2016). State Pharmacopoeia of Ukraine. Ukrai­nian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines. 2nd ed. Kharkiv: State Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Drug Quality [in Ukrainian].

Marchyshyn, S.M., Stoyko, L.I., & Mosula, L.M. (2018). Determination of flavonoids of yarrow (Gentiana cruciata L.). Phytotherapy. Review, 2, 58-61 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S., Basaraba, R., & Berdey, T. (2017). Investigation of phenolic compounds of Antennaria dioica (L.) Gaertn. Herb. The Pharma Innovation Journal, 6 (8), 9-11.

Marchyshyn, S., Skrynchuk, O., Budniak, L., Mosula, L. (2020). Investigation of phenolic compounds of the leaves of Crambe cordifolia Steven and Crambe koktebelica (Junge) N. The Pharma Innovation Journal, 9 (1), 14-17.

Pyrzynska, K., & Sentkowska, A. (2019). Chromatographic analysis of polyphenols. Polyphenols in Plants. Academic Press, 353-364.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-23

Як цитувати

Марчишин, С. М., Костишин, Л. В., Валько, Т. В., Кіщук, В. М., & Паращук, Е. А. (2022). ДОСЛІДЖЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ ЧОРНОБРИВЦІВ ЗОЛОТИСТИХ (TAGETES LUCIDA CAV.). Медична та клінічна хімія, (4), 95–102. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i4.12743

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ