РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ АМІНОКИСЛОТ У РІДКОМУ ЕКСТРАКТІ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО

Автор(и)

  • Н. О. Зарівна ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Л. С. Фіра ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Т. А. Грошовий ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i3.12585

Ключові слова:

трава, чебрець повзучий, рідкий екстракт, ідентифікація, тонкошарова хроматографія, амінокислоти

Анотація

Вступ. В останні роки суттєво зросла кількість досліджень, пов’язаних із вивченням таких біологічно активних речовин (БАР), як амінокислоти. Згідно з джерелами літератури, саме вони проявляють різнопланову фармакологічну активність і, тим самим, виконують важливі функції в організмі людини. Зокрема, встановлено, що деякі амінокислоти проявляють протизапальну, імуномодулюючу, заспокійливу дію тощо. Тому доречно розглядати їх як перспективні БАР для створення нових лікарських засобів. Фармацевтична розробка на основі густого екстракту чебрецю повзучого (ЧП) та ефірної олії чебрецю звичайного передбачала насамперед підбір оптимального способу одержання рідкого екстракту чебрецю повзучого, який отримували за технологією, що дозволила в короткий термін одержати максимальний витяг БАР і відтворити, відповідно, якісний склад досліджуваної сировини. При стандартизації трави чебрецю повзучого серед основних маркерів якості було обрано також амінокислоти, тому необхідно підтвердити їх якісний склад і в рідкому екстракті ЧП, що є невід’ємним етапом при проведенні стандартизації досліджуваного екстракту.

Мета дослідження – розробити методику визначення якісного складу амінокислот у рідкому екстрак­ті чебрецю повзучого та запропонувати відповідні маркери якості для проведення його стандартизації.

Методи дослідження. Під час дослідження використано рідкий екстракт чебрецю повзучого, метод тонкошарової хроматографії, стандартні зразки речовин: гліцину, глутамінової кислоти (“Sigma”), лейцину, тирозину, аланіну, аспарагінової кислоти (“Fluka”), хроматографічні пластинки “Silica gel F254” фірми “Merck”, прилад для автоматичного нанесення проб на пластинку “CAMAG Linomat 5”, хроматографічну камеру “GAMAG”, сушильну шафу.

Результати й обговорення. Для стандартизації рідкого екстракту ЧП необхідно прослідкувати можливість ідентифікації його основних БАР, продовжуючи запропонований підхід: трава ЧП – рідкий екстракт – густий екстракт – готовий лікарський засіб. Ідентифікацію амінокислот у рідкому екстракті ЧП проводили в системі розчинників ізопропанол Р – мурашина кислота Р – вода Р у співвідношенні 40:2:10 фармакопейним методом аналізу – тонкошаровою хроматографією висхідним способом. Для розробки цієї методики вивчали різні системи розчинників, способи та умови хроматографування, в результаті чого було підібрано оптимальну систему розчинників із хорошою розділювальною здатністю.

Висновки. Розроблено методику визначення якісного складу амінокислот у рідкому екстракті чебрецю повзучого. Під час цього експерименту ідентифіковано 6 амінокислот і запропоновано відповідні маркери якості для проведення стандартизації досліджуваного екстракту.

Посилання

(2009). Thyme oil. Monograph N: 1374.Concerned also monograph N 865 (Thymi herba) and N 1891 (Serpylli herba). PA/PH/ Exp. 13A/T (09) 35 1 R. Strasbourg: European Department for the Quality of Medicines.

Sokolov, S.Ya. (2000). Fitoterapiya i fitofar­makologiya: rukovodstvo dlya vrachey [Phytotherapy and phytopharmacology: A guide for doctors]. Moscow: MIA [in Russian].

(2002). Thyme: The genus Thymus. London, New York: Taylor, Fransis.

Zarivna, N.O. (2014). Vyvchennia aminokyslotnoho skladu travy Thymus Serpyllum [Study of the amino acid composition of the herb Thymus Serpyllum]. Ukrain­skyi biofarmatsevtychnyi zhurnal – Ukrainian Biophar­maceutical Journal, 3 (32), 67-70 [in Ukrainian].

Borysova, D.A. (2011). Aminokysloty syrya pervotsveta lekarstvennogo [Amino acids of raw primrose medicinal]. Farmatsiya – Pharmacy, 8, 11-13 [in Ukrai­nian].

Duchenko, M.A., Demyshko, O.V., & Kovalov, S.V. (2010). Aminokyslotnyi i mineralnyi sklad lystia ta lushpynnia plodiv hledychii zvychainoi [Amino acid and mineral composition of leaves and peel of the fruit of St. John's wort]. Visnyk farmatsii – Bulletin of Pharmacy, 2 (62), 42-45 [in Ukrainian].

Zarivna, N.O., Vronska, L.V., & Hroshovyi, T.A. (2012). Pat. Ukrainy, Sposib otrymannia ridkoho ekstraktu chebretsiu povzuchoho [The method of obtaining liquid creeping thyme extract]. No. 73543 MPK51 S 11 V 1/10, A 61 K 9/08, A 61 K 35/00; Biul. №18 [in Ukrainian].

(2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. [State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol.]. Kharkiv: State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center for the Quality Medicines” [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-14

Як цитувати

Зарівна, Н. О., Фіра, Л. С., & Грошовий, Т. А. (2021). РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ АМІНОКИСЛОТ У РІДКОМУ ЕКСТРАКТІ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО. Медична та клінічна хімія, (3), 80–83. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i3.12585

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ