ВИВЧЕННЯ РЕЖИМІВ ЗГУЩЕННЯ ПРИ ОДЕРЖАННІ ГУСТОГО ЕКСТРАКТУ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО

Автор(и)

  • N. O. Zarivna ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i4.10852

Ключові слова:

лікарська рослинна сировина, чебрець повзучий, екстракт, маркери якості, технологія

Анотація

Вступ. Одним із пріоритетних напрямків сучасної фармації є створення нових лікарських засобів рослинного походження. Лікарська рослинна сировина і рослинні препарати при правильному дозуванні практично не токсичні, не шкідливі, відносно доступні та ефективні. Актуальною лікарською рослинною сировиною, що характеризується високим складом і вмістом біологічно активних речовин, є трава чеб­рецю повзучого. Чебрець повзучий (Thymus serpyllum) родини ясноткові (Lamiaceae) розповсюджений на території України в дикому вигляді та широко культивується. Як відомо, препарати на основі досліджуваної сировини призначають при захворюваннях дихальних шляхів – бронхітах, запаленні легень, кашлюку тощо. Фармацевтична розробка передбачає отримання густого екстракту чебрецю повзучого.

Мета дослідження – підібрати режими згущення та визначити оптимальні умови при розробці технології отримання густого екстракту чебрецю повзучого.

Методи дослідження. Під час дослідження було використано таке обладнання: насос глибокого вакууму VT6 з максимальним розрідженням до 0,85 кгс/см2 із вакуумметром ОБВ 1-100 з діапазоном вимірювання від 0 до -1 кгс/см2; .лабораторний роторний випарювач LABOROTA 4001, валкову дробарку, сита, вагу КП4, екстрактор, нержавіючу стальну чашу, термометр.

Результати й обговорення. У результаті проведеного експерименту вибрано оптимальну температуру упарювання – 65–70 °С, визначено час упарювання – 4–4,5 год і одержано густий екстракт чебрецю повзучого, який являє собою густу в’язку масу, що не виливається з тари, а розтягується в нитки і знову зливається в суцільну масу зі специфічним запахом та задовільними фармакотехнологічними показниками. Враховуючи те, що густий екстракт – це складна фізико-хімічна система, яка складається з фенольних сполук, що є термолабільними, підвищення температури понад 70 °С призводило до зниження вмісту флавоноїдів, які обрано маркерами якості досліджуваного екстракту.

Висновок. Вивчено режими згущення при отриманні густого екстракту чебрецю повзучого, вибрано оптимальні умови одержання досліджуваного екстракту, які полягають у випаровуванні під вакуумом при температурі 60–70 °С і залишковому вакуумі 0,8 кгс/см2. Як результат отримано густий екстракт чеб­рецю повзучого із задовільними показниками якості, що дозволить у майбутньому розробити лікарський засіб належної якості.

Посилання

Matveyeva, V. (2002). Fitomeditsyna – put k zdorovyu, fitonirynh – budushche fitoterapii [Phytomedicine – the way to health, phytoning – the future of herbal medicine]. Ezhenedelnyk APTEKA – Weekly PHARMACY, 41, (362), 4-5 [in Russian].

Hrushchenko, L., & Rak, V. (2010). Chebretsevyi rai. Vysoki tekhnolohii Lubenskoi doslidnoi stantsii likarskykh roslyn Instytutu ahroekolohii UAAN [Thyme paradise. High technologies of Lubensk Medicinal Plants Research Station of the Institute of Agroecology of the UAAS]. Farmatsevt – praktyk: nauk.-popul. ta stanovo-pobutovyi zhurn. – Pharmacist – Practitioner: Popular Science Journal, 9, 26-28 [in Ukrainian].

(2002). Thyme: The genus Thymus. London, New York: Taylor, Fransis.

(2012). Zarivna, N.O., Vronska, L.V., Hrosho­vyi, T.A. Pat. Ukrainy, Sposib otrymannia ridkoho eks­traktu chebretsiu povzuchoho [Patent of Ukraine: The method of obtaining liquid creeping thyme extract]. No. 73543 MPK51 S 11 V 1/10, A 61 K 9/08, A 61 K 35/00; Bull. No.18 [in Ukrainian].

Zarivna, N.O., & Vronska, L.V. (2012). Standartyzatsiia ridkoho ekstraktu chebretsiu povzuchoho [Standardization of liquid creeping thyme extract]. Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal – Ukrainian Biopharmaceutical Journal, 5-6, 108-112 [in Ukrainian].

Zarivna, N.O., Vronska, L.V. (2011). Do pytannia standartyzatsii travy chebretsiu [To the standardization of thyme herbs]. Materialy vseukrainskoi nauk.-prakt.konf. studentiv ta molodykh vchenykh “Aktualni pytannia stvorennia novykh likarskykh zasobiv”: materialy konfe­rentsii – Materials of All-Ukrainian Practical Conference of Students and Young Scientists. Kharkiv. (p. 65) [in Ukrainian].

Zarivna, N.O., & Vronska, L.V. (2012). Do pytannia standartyzatsii travy chebretsiu povzuchoho za vmistom flavonoidiv [On the standardization of creeping thyme by the content of flavonoids]. Upravlinnia, ekonomika ta zabezpechennia yakosti v farmatsii – Management, Economics and Quality Assurance in Pharmacy, 5 (25), 21-27 [in Ukrainian].

(2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. [State Pharmacopoeia of Ukraine:in 3 vol.]. State Enterprise "Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center for the Quality Medicines " [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-05

Як цитувати

Zarivna, N. O. (2020). ВИВЧЕННЯ РЕЖИМІВ ЗГУЩЕННЯ ПРИ ОДЕРЖАННІ ГУСТОГО ЕКСТРАКТУ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО. Медична та клінічна хімія, (4), 140–146. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i4.10852

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ